Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyprávění Annie Learové (I.část)

17. 05. 2006
9
2
3801
Autor
Anyz

neco uz bylo receno a nekdo to uz cetl je to asi prilis dlouhe na cteni ale mozna presto nekoho zlaka

Vše začalo, když jsem se jednoho dne probudila z krásného snu, který se schoulil do křehké bubliny a pomalu se ztratil ve vzduchu. Ten den jsem tě ztratila. Skončila doba mého naprostého štěstí. Do té doby jsem věděla, že každý můj den bude něčím zajímavý, že prožiji něco nového. Byl jsi to ty, kdo na mě čekal každou sobotu ráno s kytkou v náručí, šel se mnou do lesa a nechal mě hodiny mluvit, mlčky si poslouchal, pak natrhal ostružiny k obědu a pustil se sám do vyprávění. Mohla jsem si vymýšlet a ty jsi se mnou vždy chvíli hrál mou hru a nic mi nevyvracel, občas jsme si to vyměnili a já hrála podle tvé fantazie.V neděli jsme třeba vyrazili šplhat po skalách, jen pro ten výhled nahoře, jen pro ten krásný vzduch, jen pro ten pocit.

 V té době jsem měla pořád ve všem jistotu. Věděla jsem, že ať se stane cokoli, ty tam někde budeš stát se svým nesmělým úsměvem a budeš čekat až k tobě doběhnu a obejmu tě. Ničeho jsem se nebála a cítila jsem se naprosto volná. Teď se ale cítím naprosto zmatená, najednou nejsi. Včera mi to řekla moje máma. Srazilo tě auto. Prý nějaký opilec.

Ne, to víte, že necítím smutek. Ne, nestékají mi slzy po celém těle. Neklepu se schoulená mezi strunami klavíru. Jak se můžete ptát na takové věci? Jak by vám bylo, kdyby vám najednou všechno zmizelo, kdyby se vše rozpustilo ve vodě, jako jemný cukr. Máma to uzavřela tím, že mám horečku a zimnici a v očích usazený bacil, je to prý celé jen nemoc, která se vyleží. Nemůže to nikdy pochopit. Ani se o to nikdy nepokusí.

A tak jsem se dnes probudila sama. Vedle mé postele spletené ze slz a poztrácených strun z tvé kytary jsem objevila dvě malé krabičky. Jednou si mi je daroval. Obě jsou naplněné po okraj barvou, jedna černou, druhá bílou. Tenkrát si mi řekl, že až se začnu bát, mám si vzít paletu, štětec a tyto dvě barvy a vybarvit si svět jako omalovánky. Černá. Bílá. Ujišťoval si mě, že pak vždy poznám, co by mi mohlo ublížit.

Vyšla jsem tedy dnes ráno ven a pokusila jsem se udělat, co si mi poradil. Malovala jsem a malovala. Všechno kolem už bylo černobílé, když mi najednou došly barvy. Zahodila jsem krabičky a měla na chvíli pocit bezpečí, jako kdybys byl opět se mnou. Pak začalo pršet, nejdřív se mi jen kapky nesměle tříštily o nos, po chvíli se ale zvedl vítr a přinesl sebou bouřku. Všechny barvy začaly stékat, vše získalo své původní barvy a já mohla jen mlčky přihlížet.

Vyrazila jsem domů, nemohla jsem už změnit, co se stalo. Když jsem přišla domů a otevřela naši dopisní schránku, spadlo mi k nohám několik dopisů, tedy jen ty, které už schránka nedokázala udržet. Vyndala jsem zbytek dopisů, které mi schránka nabízela s tichým broukáním, a pomalu začala otevírat obálku za obálkou. V každé stejný obsah. V každé jeden černě orámovaný list. V pravém rohu malá poznámka: "Každá myšlenka časem umírá..." a dále ve středu papíru text psaný půlnoční tuší: "V tichém zármutku vám oznamujeme, že byla zahubena další myšlenka na vás  MYŠLENKA NA VÁŠ ÚSMĚV, nebude se konat žádné rozloučení z drahou zmizelou, protože její majitel si to nepřál a teď už nemá možnost své rozhodnutí jakkoli změnit. Upřímnou soustrast a omlouváme se, jestli jsme vám způsobili zármutek. Obálky se začaly otvírat jedna za druhou a před očima se mi  roztančily nápisy MYŠLENKA NA VAŠE OČI, MYŠLENKA NA VAŠE SLOVA, MYŠLENKA  NA VÁŠ DOTYK, NA VÁŠ TICHÝ TANEC, NA SLZY, NA LEHKÉ KROKY, KTERÉ TAJNĚ POSLOUCHAL….její majitel si to nepřál.

Tohle všechno jsem opravdu prožila, jsem si jistá, teď však stojím v dešti u dopisní schránky a po ničem, co se stalo ještě před malým okamžikem, zde není ani památky. Něco se mění. Začínám vídat věci, které nejsou a i prožívám neskutečné situace. A támhle ještě před chvílí stál muž v černém kabátu s černým kloboukem. Určitě. Ne. Zmizel.


2 názory

ančovička
23. 11. 2011
Dát tip
úchvatné. ;)

vážně krásné... a moooc smutné... *

Jakubisko
25. 08. 2006
Dát tip
No to je geniální...poslepovat prózu ze svých děl...a jak se to, páni povedlo! :) hned jdu na další díl

Anyz
05. 08. 2006
Dát tip
dekuji velice za zastaveni za hodnoceni a tak vubec:)

Nádherné a smutné dílo, ale má mooc do sebe.

Anyz
14. 07. 2006
Dát tip
jupajupa dekuju moc, to nevadi ze podvadis sem rada:o)potesila si me holka jedna

wooxy
14. 07. 2006
Dát tip
ahoj aný, já podvadim, protože jsem to už četla celý (ve škole), al emoc se mi to líbilo, tak tip za celou povídku rovnou :) *

Chiméra
29. 05. 2006
Dát tip
Krásný, moc krásný, báječně se to četlo, pocit to vyvolalo a zanechalo...TIP*...a jdu na další:-)

Anyz
25. 05. 2006
Dát tip
oj 0x100 dekuju moc moc me tesi co rikas bla to sice prace do skoly ale jelikoz me to bavilo snad to tak nepusobi

Anyz
25. 05. 2006
Dát tip
dekuji moc moc

je to krásně napsané... veliký TIP*

0x100
24. 05. 2006
Dát tip
Dobré to je. Je to dobře napsané, ne jak slohovka do školy, ale plynulé, zajímavé. Čekal jsem po druhém odstavci nudu a ono ne :), jedna věta vybizi k přečtení další... Hezky se to čte. Tip a jdu na dalši díl.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru