Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Středně velký Napoleon

18. 05. 2006
15
4
4813
Autor
Vaud

Trochu pozdě, ale přece...

Tak nám vyhodili Cibulku z rozhlasu. Za to, že sice mluvil, což by bylo u rozhlasového reportéra v pořádku,  ale neprotestoval. Asi netušil, že to má taky v popisu práce.Trochu se divím, protože neprotestovat a ničemu se nedivit, je hlavní deviza moderátora pořadů pro nízký střední proud. Jeho potrestáním se nám rýsuje nebezpečný precedens státního zaměstnance, který má v popisu práce protestovat. Placený protestant. Odsud je pouze krůček k placenému provokatérovi.  Ostatním je doporučováno jen srazit podpatky a platit poplatky. Ale třeba je pan Cibulka jiného vyznání…

 

Taky mi není jasné, jak správně protestovat. Učí se to v mediální politické přípravce i adepti na Prima vařečku nebo na to musí redaktor přijít sám? Konkrétně šlo o výrok, že naše blahorodí pan premiér je  „Malý Mussolini“.  Nemám v tom moc jasno. Která část výroku paní Přenosilové pobouřila pana rozhlasového ředitele? Bylo by správnější říci: „Důrazně protestuji, pan premiér se svými 110 kily není rozhodně malý!“? Nebo je lepší uvést jinou historickou postavu? Třeba: „Ne, není Mussolini, je … Garibaldi!  Možná taky Mandela, Ghándi, praotec Čech nebo dokonce Matka Tereza! Při posledním přirovnání  by nejspíš protestovala  na oplátku Nadace Matky Terezy (tedy pokud v Kalkatě pravidelně poslouchají Aleše Cibulku). A pokud by jeptišky včas neprotestovaly, tak by bylo jistě vhodné při nejbližší příležitosti vyhodit ctihodnou sestru tiskovou mluvčí.

 

Vydal vůbec Český rozhlas seznam historických či současných osob, ke kterým lze přirovnávat naše státníky? Určitě by to bylo před volbami moudré. Nevhodný je stále Fidel Castro, plukovník Kaddafi, Usáma bin Ládin,  Jára  Cimrman a Čuk a Gek.   Jak naložit kupříkladu s Napoleonem? Je to příměr korektní? Malý Napoleon? Nebo je to urážka? Napoleon byl sám o sobě celkem malý… A být ještě menší než už tak dost malý Napoleon? Není to zase nějaká provokace?! A co oxymóron „malý Gross“? Nebo střední Špidla? Zase špatně?  

 

 Podobně by šlo naložit i se zvířaty. Existují před volbami politicky korektní zvířata? Třeba lvice levice je přirovnání jistě lichotivé.  Soudruzi přísahají svou věrnost rudé vlajce a na oběžné dráze ještě nedávno  obíhající Lajce. Ale co třeba hroch pravého středu? Nebo velbloud parlamentního bufetu? I tady by si měli udělat v redakcích jasno. 

 

Nakonec asi jediné správné rozhlasové dementi výroku paní Přenosilové by mělo znít: „Pan premiér Paroubek není malý Mussolini,  ale nachlup stejně velký premiér Paroubek jako je premiér Paroubek. Myslím, že si do voleb užijeme ještě spoustu cenzurované legrace.


4 názory

Diana
27. 03. 2009
Dát tip
Vůbec nevím o co ani o koho jde, dokonce ani kam tím směřuješ. Sorry, mea culpa...

To byl Aleš Cibulka? Já myslel že Petr. Jsem bohužel politikou nezasažen. Nebo bohudík?

Alojs
09. 03. 2007
Dát tip
Vydám se touže cestou jako kolegové a uznám, že tentokrát to není až tak vtipné (což je zjevně dáno tím, že se neopíráš o své vlastní zážitky), ale i tak to zůstává stále poutavé a hodné přečtení. Jak jsem napsal, tip si zasloužíš pokaždé, co se vrhneš do delšího útvaru. Ty miniaturky... tam jsem na tebe přísnější :)

sirka
29. 05. 2006
Dát tip
jsem mimo

Markel
27. 05. 2006
Dát tip
vážnější nota zazněla, a líbila se mi docela - T

Vaud
21. 05. 2006
Dát tip
Georgi, jsem rád, že to vidíš stejně!! Muamarovi samozřejmě fandím, protože jsem bydlel 4 roky jako dítko školou povinné v severní Africe a z toho půl roku kousek od jeho rodné vesnice Buhadi. Ještě to někdy literárně zpracuju.

Delahaye
19. 05. 2006
Dát tip
jo jo , ale když Tyš, nězažil tu válku, jako jááá, chlapše , ba jó .-))

pozorovatel
19. 05. 2006
Dát tip
lidi si tak řikaj pořád a neni problém tak proč je najednou humbuk, když se to stane mediálně? podceňuješ dav.. i sebe:)) vsadim se, že kdybych řek o klausovi, že je šedovlasej hitler na ježka, tak si nikdo nemyslí, že vraždí židy a hezky maluje.. to s mussolinim se vztahovalo k nějaký jeho vlastnosti, normální

Delahaye
19. 05. 2006
Dát tip
poz : je to silný. Co když o někom řekneš, že je to Hitler ? Taky to nevydýchá. A na chápavou veřejnost nespoléhej ... samej trotl blbej to je, včetně mě .-)

pozorovatel
19. 05. 2006
Dát tip
del: proč je to silný kafe? jako že to veřejnost nepochopí, že jde o nadsázku? a nekecám:))naopak to bylo ještě peprnější on totiž když se rektor ptal paroubka, jestli chce kávu, čaj, limo, ...,tak jsem řekl, že já bych si zas dal sprite a dodneška vážně nevim, jestli mě slyšel nebo schválně nereagoval.. byl to blbej vtip, vim:)) a to jsem vám ještě neřekl, co tam vykládali vybraní studenti... to bylo něco!:)

zelva
19. 05. 2006
Dát tip
tady se nějak nechytám

Delahaye
19. 05. 2006
Dát tip
Poz : :-))))))) absolutně typické. (pokud sis to teda nevymyslel, lotře .-) ) Vaud : ne-e . Politika nebude Tvoje parketa. Navíc to téma je dost mělké na fejeton. (i když asi chápu Tvé naštvané rozpoložení, které stálo za jeho zrodem). P.S. přirovnání k jakémukoliv exponentovi fašistického režimu je v Evropě stále příliš silné kafe. A ostatně - vcelku logicky.

Zbora
18. 05. 2006
Dát tip
...a budeme se smát a dělat si z toho prdelky...to nám vždycky šlo :o) t.

pozorovatel
18. 05. 2006
Dát tip
zrovna jsem slyšel, že si paroubek platí lidi a celý to je o úplatkách a já bych řek, že si je ani platit nemusí, aby poslouchali a byli přátelští v poslední době voleb se podobonejch případů množí, je to komedie mně se třeba stala taková náhoda.. seděl jsem v menze a obědval, když ke mně přistoupili chlápci v kvádru a jestli si ke mně může sednout pan premiér s rektorem:) náhodou se dali do řeči kolem strahovských kolejí, že jsou v hroznym stavu. vyjmenovával paroubkovi na co všechno potřebujou peníze, premiér jen jedl karbanátek a kýval hlavou, takže mluvili jen zástupci školy.. až najednou sami řekli, že je vlastně zbytečný do toho investovat a přinesli premiérovi kafe a já se držel, abych nevybouchnul smíchy

Vaud
18. 05. 2006
Dát tip
Samozřejmě Cibulkou ;-)) Jo a díky všem za návštěvy! Už bych měl zase začít psát!

Vaud
18. 05. 2006
Dát tip
S Alešem Cibulou jsem 2x mluvil a není to moje "krevní skupina". Spíš mi na tomhle smutném příběhu vadí servilní "vlezdoprdelkovství" rozhlasového ředitele. Podle mě by to sám postižený asi bez problémů rozdýchal. A jestli je Paroubek malej Mussolini? Rozhodně ne! Mussolini patří do pekla, kdežto Paroubek do RaJe... ;-)

pozorovatel
18. 05. 2006
Dát tip
oni to nějak hezky vysvětlili, tak moc hezky, že už si to nepamatuju:) asi měl pan moderátor dodat, že premiér samozřejmě nezabíjí lidi podle mě hezký přirovnání na zpěvačku

Horavin
18. 05. 2006
Dát tip
* ! Ano, Goebels i Mengele, černou můrou stále jsou a zůstanou. jedno avi na cestě...

jaza
18. 05. 2006
Dát tip
bych typoval velboubloudy v bufetu tak za 30 kč.*

Yeziiinka
18. 05. 2006
Dát tip
Neslyšela jsem to, tak nepůjdu na hloubku a zůstanu tam, kde stačím. Chci Ti jen zase říct, doktore, že zacházíš s češtinou jako mistr Hanuš s Orlojem. Ňam!*****

K_Anče
18. 05. 2006
Dát tip
hm, četla sem o tom

StvN
18. 05. 2006
Dát tip
Něco tě muselo dopálit, že ses dal do "vážné" práce. Bohužel o Cibulkovi nic nevím, tak jen tápu. Fejeton dobrý.

dadik
18. 05. 2006
Dát tip
..:)) slyšela jsem to vysílání tehdy..

Milly
18. 05. 2006
Dát tip
tenhle není pro mě... :-) navíc jsem mimo souvislosti.......

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru