Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Planeta

14. 03. 2001
3
0
2482
Autor
FLO

Chudák Exupery,to si fakt nezasloužil.

Lidi, kteří mě trochu víc poznali, mi často vyčítají, že žiju úplně v jiným světě. No a mají pravdu. Na tenhle svět mi nezbývá moc času. Mám svou vlastní planetu. Je malá v poměru se Zemí. Zanedbatelná. Žádný hvězdář ji nikdy nemůže vidět. A přece je dost velká na to, aby se tam vešlo pár lidí a věcí. Je tam jeden potůček a jeden strom, který dělá stín - jenom tak, aby měl co dělat. Světla je tam málo. Je tam malý domek, kde žije moje mamka s taťkou a taky můj brácha. Je tam taky pes, aby nebylo smutno. A taky je tam opilec, můj milý. Jo, a žije tam taky zahradník, který zalívá ten strom. Klidně bych to mohla dělat sama, ale musí tam přece být někdo zbytečný. Byla tam taky kočka, která žila u potoka, ale zdálo se jí, že je zbytečná, když už tam byl zbytečný zahradník a tak odešla. Bylo to smutný, jenomže za všechno se platí. Možná teď žije na jiné planetě a doufám, že není sama. Mí rodiče si žijou spokojeně ve svým domečku se zahrádkou. Pěstujou rajčata, okurky a mrkev. Kedlubnám se nedaří a to je jediná starost, kterou mají. Brácha často cestuje a hledá svou vesmírnou družku. Až ji najde, tak ji přivede sem a budou tady žít. A až tady budou oba, vyhodím zahradníka. Já si jenom tak chodím po té své planetě a všechno kontroluju. Když je všechno v pořádku (a to je většinou, protože jedinej problém je s těma kedlubnama), tak zajdu za svým opilcem. Sedí pod tím stromem a pije. Nesnáší zahradníka, protože ho ruší zalíváním. A tak ho občas zbije. Někdy je rád, že mě vidí a to si potom povídáme a pijeme spolu. Potom řeknu, že už musím jít a on řekne: \Nic nemusíš, ale všechno můžeš.\ Tím tam vytváří jistou filozofii. Ale někdy, když přijdu, vůbec na mě nemá náladu a dělá, že mě nevidí a nebo se jde projít k potůčku. Zůstávám pak pod stromem sama a občas přijde zahradník. Pozdravím ho, protože těžko můžu dělat, že ho nevidím. A těžko ho taky můžu zbít. No jo, má planeta je zkrátka nejkrásnější ze všech. Nejsou tam soudci ani žádná morálka. Nikdo si nehraje na důležitýho, protože všichni ví, jak důležití jsou. Dokonce i zahradník je důležitý tím, že je zbytečný. Všechno má svůj smysl a všechno se děje pro to, aby bylo všem dobře. Je to místo, kde se nic nemusí, ale všechno se může.
Barman
23. 10. 2004
Dát tip
*

Solitary
22. 09. 2004
Dát tip
Já nevím, asi to špatně chápu. Na první pohled to Exupéry je, ale jen na ten první. Možná to ani Flo neměla v úmyslu, ale zdá se mi, že se ta její planeta nijak neliší od našeho světa. Taky jsou tam lidičkové, kteří jsou si jisti vlastní důležitostí, kteří rádi rozhodují o druhých (ve svůj vlastní prospěch) a zametají si jen na svém vlastním dvorečku..

FLO
22. 09. 2004
Dát tip
Solitary : možná o to šlo, já nevím , už si to moc nepamatuju. Děkuju.

Solitary
22. 09. 2004
Dát tip
Dlouho, dlouho :)) sakra, přes tři roky...zase pozdě.. :)

FLO
22. 09. 2004
Dát tip
Nevadí, já mám z každé reakce radost .o)

Spvrivs
27. 06. 2001
Dát tip
Jó, má to v sobě zajímavou filozofickou myšlenku. *:)))

clovrdik
16. 03. 2001
Dát tip
Dokonale vykreslená jistá filozofie uzavřenýho světa přežívajícího z vlastní podstaty, kde každá věc má svůj hlubokej smysl, aby to nebyl nesmysl. TIP jak vystřiženej :-).

Deltex
15. 03. 2001
Dát tip
Hezké a myslím si, že by to Exuperyho fakt nezahanbilo, ba naopak, potěšilo!

tečna
14. 03. 2001
Dát tip
Exupery by byl rád, že takhle inspiruje, a na tu Tvoji planetu, tam bych se chtěla jednou podívat, mám radši rajčata než kedlubny)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru