Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Máte opravdu zájem publikovat, nebo se jen tak bavíte?

24. 05. 2006
1
2
6876
Autor
Monty_Python

Vážení, dovolte mi několik slov z pozice člověka, který se již dlouhá léta věnuje nakladatelské činnosti.

Naše nakladatelství pravda nepatří k vyhlášeným intelektuálním svatostánkům a většina naší produkce je víceméně komerční - přesto jsme v uplynulých cca pěti letech vydali celou řadu prvotin českých autorů a ve spolupráci s Obcí spisovatelů i řadu děl renomovaných tuzemských spisovatelů. Mnoho knih jsme také vydali ze staré známosti lidem z okruhu našich spolupracovníků; od začátku bylo jasné, že na nich nelze vydělat, přesto jsme projekt realizovali.

Vzhledem k tomu, že výrobní ceny jsou stále vyšší a distribuce si také odkrajují dosti podstatný díl (na některých titulech má distributor až 50% zisk), přišli jsme s projektem malonákladových knih, tzv. Print on demand. Tato technika, při níž si vnitřek knihy děláme sami a platí se pouze za vazárnu umožňuje vytisknout knihu v nákladu 10 - 500 ks za velmi příznivou cenu. Pokud by takto vydaná kniha měla na trhu úspěch, další vydání by šlo již přes klasickou tiskárnu, kde se nevyplatí tisk méně než 1500 ks. Kniha vydaná v "POD" ovšem na rozdíl od klasického samizdatu obsahuje ISBN, čárový kód, v ceně služby je redakční úprava, event. konzultace s odpovědným redaktorem - jedná se o regulérní KNIHU.

Když jsme s projektem přišli, naivně jsme se domnívali, že ty desítky, stovky literárně angažovaných osob zajásají nad možností publikovat veřejně a projeví o ni zájem. Jaké však bylo naše překvapení, když zájem projevili výhradně autoři již renomovaní (členové Obce spisovatelů) a mladá generace ani prd. Pokud mne neklame paměť, ze všech tří literárních serverů se ozval JEDEN člověk.

Samozřejmě jsme přímo oslovili vedení Totemu, Literry i Písmáka. Předložili jsme jim následující nabídku - server zveřejní tuto možnost publikace a každý, kdo se na základě této "akce" přihlásí, dostane na výrobu knihy slevu; zároveň obdrží určité procento i server. Opakuji, že výroba je LEVNÁ. Nejednalo by se tedy o žádný obrovský příjem pro server, ale ve větším množství lze hovořit o poměrně zajímavých peněz prakticky bez práce. Námi předložená nabídka se sice líbila všem - nebo to alespoň tvrdili - nicméně skutek utek´ a více něž dva měsíce po podepsání jediné smlouvy na inkriminovaném serveru stále žádná nabídka nevisí.

Logicky se proto musím ptát - chtějí dnešní začínající autoři opravdu publikovat tiskem, nebo jim stačí internet se svou "interaktivitou"? I mezi rukopisy, došlými poštou, převažují práce autorů dříve narozených. Je mi jasné, že klasický proces publikace, kdy je třeba někam doručit rukopis (který, upřímně řečeno, v mnoha případech ani nikdo nepřečte, maximálně jej prolistuje) a pak buď čekat nebo se neustále připomínat jako kokot není příliš ducha povznášející. Pokud snad někdo spoléhá na to, že bude na internetu "objeven" nakladatelem, který přijde s nabídkou sám, je maličko naivní. Žádný nakladatel nemá čas prokousávat se tunou balastu, aby objevil perlu, zejména pokud jde o poezii. Co se týče prózy, tam určitá malá naděje existuje, ale i tak bych na to nespoléhala. :o) Přitom jen v minulém roce vyšlo několik knih autorům, publikujícím na webu.

Vím o třech prvotinách, které jako nakladatel i čtenář považuji za zajímavý počin - jsou to knihy Filipa Sklenáře "Červené dlaždice", Maxe Bubakoffa "Okolnosti smrti S. H." a Čekanky Učekané "Děti zabíjejte rychle".

Zajímalo by mne tedy, jak to vlastně s tou chutí publikovat je. Pokud si autor chce vydat knihu sám a obrátí se na klasickou tiskárnu, bude ho to stát poměrně dost peněz, protože malé náklady jsou v takové tiskárně drahé a jako jednorázový zákazník, který pro tiskárnu není atraktivní, žádnou slušnou cenu "neuhádá". V POD je cena podstatně nižší a díky našim mnohaletým zkušenostem se pochopitelně dostane daleko snáz ke čtenáři, neboť spolupracujeme se všemi významnými distribučními společnostmi. Nicméně zájem vlažný, ne-li vůbec žádný. To má pak člověk celkem po chuti dělat něco pro autory, když vidí, že autoři nemají zájem dělat něco sami pro sebe.

Nevím, jestli si autoři myslí, že by měli být za vydání knih spíše sami honorováni, než aby sami platili, byť málo. Je-li tomu tak, ráda bych je ujistila, že pro nakladatele je výroba knihy, které se neprodá alespoň 1000 ks ztrátový podnik a dotovat věčně svého koníčka nelze, nechce-li prodělat kalhoty. Navíc jako autor prvotiny těžko dostanete nějaké peníze předem, max. nepatrnou zálohu, spíše však procenta z prodeje, která při prodané stovce kusů tvoří takové malé kapesné pro žáka druhého stupně ZŠ. Je to opravdu zvláštní. Člověk by si myslel, že jsou tu stovky lidí, toužících po publikování, a ono houby.

Čímpak to je?


2 názory

těša
11. 07. 2007
Dát tip
A kolik to čistě pro zajímavost orientačně stojí? třeba sto, dvě stě knížek?

To
10. 06. 2006
Dát tip
...a tip, vyber muzu jen jako jenyk, hned bych ti ho zatlouk hrebikem stovkou do hlavicky,,,,DDD... sranda, samozrejme...jern zadne nasili!!!...!! D D D D / ale zas ne tak moc, jen cekam, kdo mi pomuze...)

To
10. 06. 2006
Dát tip
..cece, oboíji, a kdyz neco vyjde, spis nahoda...nejak se do toho netlacim, sem lin ek a ambice velky nemam...ale ted jsem se sem musel prihglasit jako "To", protoze pres svij nic "jenyk" a spravny heslo se sem nedostanu ani za boha...takze se spis, zatim, bavim, ale prijde mi to skoda...chtel jsem tu piokecat s nejakyma lidema, a jak jim vysvetlit, ze jsem "To"?...Pritom jenyk a heslo OK...takze...ale jo, uz se bavim spis, protoze nic jineho mi nezbyva a volam o pomoc...)))) jenyk..))

Zly
03. 06. 2006
Dát tip
Díky, J.

JiKo
01. 06. 2006
Dát tip
a pak že není zájem...

se mnou o tom ještě nikdo nemluvil..a mým se že mé sbírky s enejspíš 1000 kusů neprodá.. i když měl byste zájem vydat moje básně..?

Knižně publikovat nehodlám, protože moje tvorba (zatím) není natolik hodnotná, aby bylo vhodné vydat ji knižně. Možná později ... Navíc - díla je vhodné nechat pár let "uležet", autor získá odstup vhodný k "objektivnější" sebekritice (a ten už asi mám).

omlouvám se za několikanásobný příspěvek, ale takto špatně udělané "reagování" jsem už dlouho neviděl. Už jsem se v tom vyznal, kontakt mám - takže díky! :)

Ok, chci - právě něco takového sháním (uvažoval jsem sám o malém nákladu u tiskárny, kde mě znají). 1/ Kolik za 500, 1000 a 1500ks? 2/ Je zájem o prózu? ukázka mé práce zde na písmáku (ale je toho hotového víc a další se chystá i v celkovém konceptu umělecké generace, kde je zapojeno více autorů). můj mail je dmitry.shchelkalin@email.cz - prosím o případnou odpověď na mail, kam chodím častěji než sem. děkuji

ok, chci. jak je možné se dále domluvit? můj mail je dmitry.shchelkalin@email.cz, prosím sdělte cenu za 500, 1000, 1500ks. zde na pismaku.cz je jen ukázka mych prací, je toho víc a další se chystají (vše próza, poezie je většinou jen doplňkem).

Ok, chci - právě něco takového sháním (uvažoval jsem sám o malém nákladu u tiskárny, kde mě znají). 1/ Kolik za 500, 1000 a 1500ks? 2/ Je zájem o prózu? ukázka mé práce zde na písmáku (ale je toho hotového víc a další se chystá i v celkovém konceptu umělecké generace, kde je zapojeno více autorů). můj mail je dmitry.shchelkalin@email.cz - prosím o případnou odpověď na mail, kam chodím častěji než sem. děkuji

Pacer
29. 05. 2006
Dát tip
:)) ano, jsem maličko naivní.. Ale třeba poradíš, jak se to dá léčit:) Myšlenka je to lákavá, ale spousta lidí amatérských jako já spíše spoléhá, že jim někdo přijde poradit

3lobyte: Ahoj. :o) Jak se vede?

StvN: Už jsem psala, že se dá domluvit JAK na pouhém vytištění a svázání, TAK i na dalším servisu. Všechno je na dohodě autora s nakladatelstvím.

Zly, Zítko sedí ve stejným kanclu, ale projekt je to kolegy Pavlase. Pokud jde o distribuce, spolupracujeme v podstatě se všema, takže dostat něco do komise vcelku není problém kamkoliv - ale je to samozřejmě individuální, poezie třeba vnutíš distributorovi míň, protože prodeje jsou mizivý. Knížka se objeví v nabídce pro všechny spolupracující knihkupce, kteří od nás berou přímo, ale jak už jsem myslím psala, postup "co dál" je různý, záleží na osobní domluvě.

StvN
27. 05. 2006
Dát tip
Asi by mi nevadilo doplatiti pár korun, kdyby zafungovaly ty zmiňované kontakty a někdo si to přečetl a tak dále. Ale jestli jde jen o vytištění a svázání, tak je to šílenost. _JiKo_ - To je víc než smutné. Pociťuji znančné zklamání.

20-30 korun za kus je výborná cena. Tedy pokud se nebavíme o letáku.:)

JiKo
27. 05. 2006
Dát tip
STVN> ... zajímat nebude Asi to nebyla nabídka kompatibilní s LA

Zly
26. 05. 2006
Dát tip
Názor Chroustjazze nesdílím, přežije prostě jen napsané a vydané a z toho máloco. Je to podle mě jako s demáčema od kapel, dostávám týdně tři, ale udělat někomu klip můžu (za své) tak jeden za rok. Kapely peníze nemají, leda dluhy. A já jsem na to stejně. Poezii taky nikdo nevydá, poslední , kdo vydává je tuším BBArt. Vydané texty mají prostě větší šanci než nevydané. To je realita. Já bych texty vydat chtěl. Otázkou je: stojí za tím ten Zítek? Nebo čí je to projekt? A druhá: Zmiňovala jsi nějaké kontakty na distribuci. Můžeš mi o tom něco napsat? Děkuju. A jsem rád, že se o to vůbec staráš.

Jo a ještě k těm cenám - přesně nevím, ale vychází to kolem 20 - 30,- za jeden kus. Podle toho, jak bude náročná sazba, kolik stran apod.

pro chroustjazze: Podívej, já ti přece nic nevnucuju. Protože je to malonákladovka, zisk nakladatelství je na tom minimální. Mně může být v podstatě jedno, jestli někdo bude publikovat v POD nebo nebude - není to zas až tak můj byznys, je to jen součást nabídky firmy, pro kterou dělám. Jenom mi přijde líto, že když už platíme pronájem tiskárny, která tuhle možnost nabízí, tak ta tiskárna není využitá, ačkoli by se tenhle způsob publikování MOHL někomu líbit. To je všechno. Neprodávám Herbalife, upozorňuju na existující možnost, to je celý. :o) Kdybychom tu tiskárnu k dispozici neměli, tak bych logicky taky nikomu nenabízela publikování, protože klasická tiskárna je v malých nákladech drahá a velký náklad se mi jako nakladateli nevyplatí financovat, protože ho neprodám a dostanu se do ztráty. Jak prosté, drahý Watsone. :o)

StvN
26. 05. 2006
Dát tip
Tak Vella asi usoudila, že nás to nebude zajímat, pěkné.

Křídlo
26. 05. 2006
Dát tip
tak mi to teda vydejte... pošlu vám, co chci na vobalu a číslo účtu.. tam mi posílejte peníze.

StvN: Předpokládám, že ty informace by měly být v sekci PRO AUTORY. Aspoň mi to kolega Pavlas tvrdí. Pokud tam nejsou, je třeba se obrátit přímo na něj. Z vedení jsme oslovovali Vellu.

StvN
26. 05. 2006
Dát tip
Aktuality 21.03.2006, Nakladatelé a POD Pro nakladatele jsme spustili novou službu POD - 30% slevu na set-up poplatky při zadání více než 5 titulů. Využijte ji. Je tohle ta informace? Nebo ji člověk musí nějak více hledat? A jinak - jaké vedení? Koho jsi oslovila? Vellu?

Na vysvětlenou - někdy začátkem roku jsme oslovili vedení Písmáka, Literry i Totemu. Ani z jedné strany nepřišla v podstatě žádná odezva, ačkoli nám bylo ze všech tří stran řečeno, že se náš záměr líbí. A protože jsem úplně náhodně na serveru, který nemá s literaturou nic společnýho zjistila, že o tuhle možnost zájem je, rozhodla jsem se to na uvedené servery napsat sama. :o) Jinak opakuju, že informace by se měly nacházet na www.kniznitrh.cz, emailové spojení na odpovědnou osobu jménem Ota Pavlas je admin@kniznitrh.cz a jeho telefon je 775 709 719.

papouch
26. 05. 2006
Dát tip
Monty- jééjé, já bych publikával blik blik docela rrrád jenže 1) jsem o tom vůbec nevěděl 2) moje třetiřadé krávoviny jsou asi .. hm, no .. no jsou tu lepší autoři 3) jelikož jsem posera, tak nevím, zdali bych do toho šel ... No a čím to je, že se Ti nikdo neozval? Páč vedení tohoto (pod michalovým "dozorem" [TFUJ!!]) zdevastovaného a rozpadajícíhose serveru se tváří a chová jako černá díra... :-(((

StvN
26. 05. 2006
Dát tip
Mě osobně by zajímalo, kdo je myšlen tím vedením.

papouch
26. 05. 2006
Dát tip
Monty- jééjé, já bych publikával blik blik docela rrrád jenže 1) jsem o tom vůbec nevěděl 2) moje třetiřadé krávoviny jsou asi .. hm, no .. no jsou tu lepší autoři 3) jelikož jsem posera, tak nevím, zdali bych do toho šel ... No a čím to je, že se Ti nikdo neozval? Páč vedení tohoto (pod michalovým "dozorem" [TFUJ!!]) zdevastovaného a rozpadajícíhose serveru se tváří a chová jako černá díra... :-(((

StvN
26. 05. 2006
Dát tip
Chybí mi tu název firmy a CENA. Na těch stránkách to chce registraci a vůbec je tu více nejasných věcí. Jinak já zájem mám, ale někde, kde mě budou chtít. Pokud dosmrti nenarazim na rozumného nakladatele, tak mě holt nikdo nevydá, ale s manažerama se nebavim.

Delahaye
26. 05. 2006
Dát tip
i Tam, Brute ? .-)

Delahaye
26. 05. 2006
Dát tip
jiko + chrochro : i vy paranoici :-)) stačí se zahledět na konkurenční Literru a zjistíte, že Pýthie tam provedla úplně stejné self-promotion a místní uživatelé byli stejně u vidění jako my zde. A že by správcové Písmáka a Literry jednali koordinovaně se mi zdá jako velká sci-fi. .-)

LaMouette
25. 05. 2006
Dát tip
Tyjo.. to mi prijde jako docela dobrej napad.. a si myslim.. esliva ceny budou i tabulkovje prijatelny.. ze by to urco vyuzilo par lidi.. kerejm by to zarucene udelalo radost.. cili si myslim.. ze by nebylo vubets na skodu to zverejnit wo trosicku vits.. jakoze nejak kurna.. jaxe to dela.. jako Udalost?.. eeeee kastankuuu.. poraaad.. :-)

JiKo
25. 05. 2006
Dát tip
chro: no a jakej z toho máš pocit ty?

Vello, ale já přece netvrdím, že je to cesta k nějaké slávě. Ostatně kdo je u nás slavnej, z lidí, co se věnují próze? Podle jakých měřítek to chceš určovat? Ani relativně známí autoři typu Topol, Berková, Pekárková, Krchovský atp. nejsou žádné celebrity a zná je jen omezený okruh lidí - tzn. ti, co čtou a zajímají se o literaturu. Jestli někomu stačí bejt takhle slavnej, to není zas až takový problém, pokud jeho dílo bude za něco stát. Na druhé straně nevidím jediný důvod, proč si něco nevydat jen tak pro radost, i kdyby to žádná super pecka nebyla. Ta cena, za kterou to nabízíme, je fakt akceptovatelná pro každýho a navíc na rozdíl od člověka, co si to vydá vyloženě jako samizdat máme kontakty s x distribucemi, s periodiky, co se věnují literatuře... konkrétní postup je na osobní domluvě, podle toho, za jakým účelem si kdo chce co vydat a kolik času do toho chce investovat. A to, že u nás touhle formou publikují renomovaní spisovatelé asi taky má nějakou váhu, ne? :o)

Tak se omlouvám, ale email jsem napsala blbě, to je kolegův soukromej a dneska mi řekl, že to, co mu přišlo při přeposílání omylem smázl, takže odteď platí JEN email admin@kniznitrh.cz nebo přímo telefon na Otu Pavlase 775 709 719. Já přesný ceny neznám, on na to má tabulky a jistě vám rád poradí, tenhle projekt má pod palcem on.

JiKo
25. 05. 2006
Dát tip
Též to čtu poprvé a zdá se že to bylo stopeno "správou serveru" nebo co. Taky by mě zajímalo kolik by mě stála kniha - tedy alespoň přibližně...

Delahaye
25. 05. 2006
Dát tip
przeklep : pozorovatel ist gut

Delahaye
25. 05. 2006
Dát tip
myslíš příspěvek nebo pozorovatele ? (pozor - provozovatel legrace není !) :-))

Delahaye
25. 05. 2006
Dát tip
Chci !! Ale musí být titulní a s fotkou, jasný ?! (mojí fotkou, aby bylo jasno)

pozorovatel
25. 05. 2006
Dát tip
no já vim, že vlastně o tom moc nevim tak snad napsat otovi.. Del: jestli chceš, tak ti taky věnuju jednu stránku své knihy:)

Delahaye
24. 05. 2006
Dát tip
:-) já se směju .. trochu hořce Obě dámy jsou tajemné jako Pýthie. Jedna hovoří se zaníceným okem o skvělé šanci a druhá se potutelně pochechtává pod řídký knír. A já jakožto sprostý lid jsem pojal nedůvěru k oběma entitám, které neumí hovořit konkrétně. A avi všom ... ať se práší za kočárem ...

pozorovatel
24. 05. 2006
Dát tip
tak když teda mám tu možnost se zeptat:) vello, proč neni nabídka výhodná?

Koukám, že chtějí registraci...

Přesnější informace na www.kniznitrh.cz nebo na emailu ota.pavlas@seznam.cz

Aha:(

pozorovatel
24. 05. 2006
Dát tip
vlasy mi nepřipomínej!! ještě teď jsem z té záře oslepen tos špatně pochopil, já ti to věnuju:))

Ano, na imágo už mám založeno. Neviděls můj plavý vlas a jiskrné oko? A můžu na ní napsat opravdu co budu chtít?

pozorovatel
24. 05. 2006
Dát tip
ježiš, neřikej, že si zakládáš na image:) měls to vydat, já bych si to sice nekoupil, ale aspoň bys měl vnoučatům co ukazovat ale protože jsem tvůj dobrý kamarád, tak mi můžeš zkorektovat povídky a básničky a já ti pak věnuju celou jednu stránku v mé knížce

Pozo: To jo, ale nedokopal jsem se k dokončení. Kdybych se tenkrát s někým napevno dohod, akorát bych byl za blba.

Pája
24. 05. 2006
Dát tip
taky to vidím poprvé, tuším avi něco vydat, to je jak po obřadu - zodpovědnost - my mladí...! ;))))

pozorovatel
24. 05. 2006
Dát tip
piš: nohy na zemi? já myslel, žes plánoval vydání toho pišišvora vosáka:)

pozorovatel
24. 05. 2006
Dát tip
už jsem psal na totemu, že bych do toho šel, aniž bych třeba vydával sebe - je to skvělej nápad, nechápu, proč se nechytil jen chci vědět, kolik by to stálo

Levně, levně... CO je to to tajemné levně? A k té závěrečné otázce... Těžko mluvit za ostatní, ale za sebe můžu říct, že mám nohy na zemi a poznám, co si tisk nezaslouží...

Norsko
24. 05. 2006
Dát tip
ele, já ti řeknu, čím to je ... publikovat chce skoro každý, ale nikdo nechce ležet v regále jako kokot :-)

Kastel
24. 05. 2006
Dát tip
Chci vydat - v létě snad - nakladatel to toho chce jít - ale nedohodli jsme spoluúčast - takže prdel to fakt není - když už moje tvorba nemá úroveň, tak chci aby to alespoň zvenku tak vypadalo :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru