Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tramvaje a hřbitovy

30. 05. 2006
1
1
3126
Autor
Flavia

Stalo se to loni a od té doby mi to nějak pořád leží v hlavě. Teď to asi vypadá, jako by se udál nějaký osudný přelom v mém životě. Ale to vůbec ne, jen jsem se s pár dobrými lidmi toulala po Vysočině. Je to krásný kraj, jeden z těch, co slyším, jak dýchají. Viděli jsme toho dost, ale místo, na které asi už nikdy nezapomenu, byl židovský hřbitov. Ležel v prudké stráni a byl protkán úzkými schodovitými cestičkami. Podzim už přicházel, nad mrtvými bděly bílé břízy a z nich pršely na hřbitov drobné zaté lístky.

Ale těch hrobů! Ne, to nebyly opravdové hroby, to jen malé oválné náhrobky trčeli ze země všemi směry. Stálo jich tam tisíce. Mnoho z nich jsem jen tak minula, k některým jsem se sehnula, abych si je prohlédla z blízka. Byly na nich vyryty nápisy v hebrejštně, ale bylo už jedno, že hebrejsky neumím, protože většinu z nich by teď nepřečetl nikdo. To jen vítr, déšť a mráz je četly nesčetněkrát. Však byli to však neohleduplní čtenáři, potrhali mnoho stránek, jiné umastili, počmárali a ohmatali k nepoznání. Není se co divit. Ti Židé už tam leží dve stě let. Na chvilku jsem se očima zastavila na něčem, co spíše vypadalo jako kus hrubě opracované dlaždice, než jako náhrobní kámen –a přece jím kdysi býval. Kdysi patřil někomu, kdo měl jméno, někomu, kdo tu skutečně byl. Však kdo? Najednou mě popadla neuvěřitelná touha to vědět. Byl to muž, či žena? Zemřel mladý, nebo v zasloužilém věku? Jakým hlasem se smál? Smál se? Jaký kámen nosil na srdci? Co chtěl v životě dokázat, v co věřil? Koho miloval, co mu bylo nejdražší, za co bojoval? Spal, jen co ulehl, nebo hleděl dlouhé noci do tmy? Viděl ze svého okna na stromy nebo řeku? Byl švec kovář, učitel či zloděj? Ne, i kdybych chtěla sebevíc, nezjistím to, už nikdo to nezjistí. Ty čase nemilosrdný, vždyť ty jsi ukradl i to jméno, i to jediné slovo, které patřilo těm Židům tady okolo. Ale tahle povídka není o Židech. Vlastně vůbec nešlo o to, že to byli Židé, byli to prostě lidé, lidé co žili v osmnáctém století. Kdy, to vlasně také není důležité, jde jen o to, že ŽILI.

Včera jsem jela tramvají a vzpomněla jsem si na hřbitov. Totiž bylo to už před pár měsíci, ale od té doby snad každý den, takže i včera. Přejížděla jsem očima od jednoho člověka, co tam seděl, k druhému. Až vystoupím, až oni vystoupí, napadlo mě, už se nikdy neuvidíme, možná zas někde v tramvaji, ale nepoznáme se ve změti té podivné agregace. Nikdy se ani nepozdravíme. A přece žije každý z nich svůj vlastní úžasný jedinečný život, jeho svět tvoří jeho vlastní rodina, práce, knížky, co četl. Naše světy se prolnou jen na téměř komickou chvilku, kdy spolu někam spěcháme autobusem, ani se snad neprolnou, jen se spíš jemně dotknou svými okraji, protože si navzájem sotva uvědomíme svojí přítomnost. Jeden pro druhého jsme nečitelným náhrobkem, přestože od sebe sedíme dva metry. Tenkrát na hřbitově bych dala kdoví co, abych se dozvěděla, kdo byl ten, koho zde pohřbili. Tak proč, proč se teď nezvednu, nepřistoupím k jednomu z těch lidí a nezeptám se ho? Ani si sama nedokážu odpovědět. Možná proto, že mezi námi stojí bariéry, které jsou skoro stejně silné jako těch dvě stě let. Snad zítra, říkám si, zítra to udělám a zeptám se. Ale přitom vím, že zítra budu zase sedět v tramvaji a hlavou mi poběží …

Jakým hlasem se směje? Směje se? Jaký kámen nosí na srdci? Co chce v životě dokázat, v co věří? Koho miluje, co mu je nejdražší, za co bojuje… Jenže dál budu sedět koukat někam z okna, budu se trochu usmívat a nezeptám se.

1 názor

Flavia
22. 08. 2006
Dát tip
Právě to mě inspirovalo ke psaní- že na tom hřbitově a v tramvaji je to to samé ale zároveň něco úplně jiného. Souhlasím, že za to může asi ten pocit nevratnosti. A až jednou potkám někoho, koho potkat mám, , možná mě zase ten pocit nevratnosti chytí, protože budu vědět, že právě tohohle člověka nesmím nechat navždy vystoupit :-) Děkuji moc za tuhle trefnou kritiku, zase mám o čem přemýšlet.

JiKo
21. 08. 2006
Dát tip
Chápu tu paralelu, kterous chtěla vystihnout, ale - zatímco na hřbitově je ta touha po poznání, protože víš že tady je tento konkrétní náhrobek a pod ním konkrétní člověk, jeho stav bereš za definitivní. V té tramvaji si člověk řekne - každou cestu jsou tu lidi, i příště tu budou, svádí to k tomu nechat to na příště. Minulost se zkrátka neodráží v přítomnosti úplně přesně. Také na hřbitově jsi chtěla udělat jednu jedinou konkrétní věc a zejména pro sebe. v tramvaji se člověk spíš řídí naučeným chováním. Až jednou někoho oslovíš, zjistíš, že máš proč, zřejmě tě bude přitahovat, ale to je už jiná pohádka :-)

Flavia
01. 06. 2006
Dát tip
Dik za kritiku, Reeno. Já taky doufám, že lidé jan tak nečumí z okna. Možná je opravdu napadá to, co mě, ale ještě jsem to od nikoho neslyšela, tak nevím. A tu vlastnost poznat bychom opravdu neměli hodit jen tak do koše. Tvá Flavia Flava :-)

Reena
31. 05. 2006
Dát tip
mila Flavio Flavo...tak si tak rikam, ze uvav neni nikdy dost. Nejprve jsem si myslela, ze uz i ty spadas do morbidnich hlubin, jako reena, ale zamysli-li se nad tim poradne, mam pocit, ze ne kazdy sedi v mhd jen tak na prazdno a necuci z okna jak "blbec". Kazdy nad necim premyslime, kazdemu se neco honi hlavou... Jak tu jeden nejmenovany clen napsal, ze by se zblaznil,kdyby chtel poznat, spis by se zblaznil, kdyby nechtel poznat. Poznani je jedina vlastnost lidi, kterou se muzeme chlubit. Psy se ocuchaji a jdou, selmy splodi potomky a jdou... Ale lide? Ti spolu rozmlouvaji i cizi... takze verdikt zni:neni to uvaha ktera by zaslouzila oceneni, ale neni to uvaha, ktera by spadala do spiny sveta. Jen ukazka co se komu v hlave deje... Reena-Pretoria

Flavia
31. 05. 2006
Dát tip
Míša_se_š: Tak s těma trčícíma náhrobkama je to fakt ostuda :-) Asi jsem to opravdu špatně podala, ale já vážně nemám v úmyslu oblejzat tramvaj a snažit se co nejvíce lidem položit co nejvíce otázek. -chtít to, zblázním se- někdy mám fakt pocit, že se snad zblázním. Dík za kritiku.

a tedy teď: Mno, spíš uvažuju o kolika lidech toho opravdu vím dost, abych mohl říct že je znám..a moc to nebude. Spíš bych radši poznával lidi co znám, než všechny ty ostatní. Prach. (..jsi a dál to známe) Lidí bylo a bude, a všichni jsou skvělí, jen si vybrat a poznat, stejně jako sportů a knížek a informací, krajin. Nepoznám všechno a všechny a chtít-to, zblázním se. Ne, promiň že to shazuju, to cos chtěla říct z toho cítím, ale je to asi docela běžnější úvaha.

ještě: Však byli to však, a pár čárek mi tam nesedí

tak nejdřív jsem se zděsil: náhrobky trčeli z blízka (no a překlep zaté lístky by se toleroval) u mě bys asi neodmaturovala ani kdyby ta slávy dcera byla celá:)

StvN
30. 05. 2006
Dát tip
Tohle pomyšlení je pro jednoho krásné, ale věř tomu, že to napadne skoro každého a ty otázky, co sis položila, byly by krásný, ale jsou tak neuvěřitelně tuctové, až se jeden diví, jak lidí přemýšlí podobně.

Narvah
30. 05. 2006
Dát tip
o.k. :)

Flavia
30. 05. 2006
Dát tip
Narvah: I hodně dalších mých myšlenek je trochu uhozených, ale v tom je to kouzlo :-). Nemyslela jsem to tak, že bych k někomu přišla a řekla ,,Prosím, zasmějte se", to by bylo trochu šílené i na moje měřítka. Ale o tom, jak se zdá divné oslovit cizí lidi, o tom to taky trochu mělo být. Jinak máš bod, protože je to fakt o hřbitově v Třebíči, ale těch náhrobků je tam fakt tisíce, myslím, že tři a dokonce jedenáct tisíc pohřbených. Buendía: Mě to taky přijde z jedné strany smutné, ale stejně pořád věřím, že to ,,zítra" přijde. Oběma děkuji za kritiku.

Buendía
30. 05. 2006
Dát tip
noo, tak ted zase jdnu pozitivnejsi kritiku:-) je to moc prijemny zamysleni, ale uplne nejvic me na nem braly dech ty otazky, jestli spal jen co ulehly a tak dal...hezky spojeny s obycejnou kazdodenni cestou tramvaji. A nakonec: Mozna tam postradam neco jako zaverecne konstatovani, ze ackoli se o vsech tzech lidech nic nedozvime, neni to nase chyba a nevadi to...protoze jsi tam tohle nenapsala, pusobi to na me cele docela smutne a beznadejne(jako ze nam neco utika a my nemame vubec moznost to zmenit)...ale i to byva fajn, a hodi se to k my nynejsi nalade, takze dik.

Narvah
30. 05. 2006
Dát tip
ta myšlenka je uhozená.. fakt mě to rozesmálo.. přistoupit k někomu k tramvaji a zeptat se ho: "co ty seš vlastně zač?", to je fakt dobrý. nebo: "zasměj se! ráda bych slyšel, ja se směješ." možná ještě lepší, než po někom házet v restauraci knedlíky..:) židovské hřbitovy mají něco do sebe, ale ten tvůj popis a nápady jaksi pozbývají smyslu. pochybuji, že na vysočině je židovský hřbitov kde jsou tisíce náhrobků. největší židovský hřitov u nás, domnívám se, je v třebíči. a to si nejsem jist, jestli jich je tam tisíc. tvůj sloh za moc nestojí..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru