Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

bouřlivěji

03. 06. 2006
3
0
1651
Autor
Karbo

pokud mohu.. a myslím, že je nutné to říci. zkuste vnímat vizualizaci textu - polohu slov, jejich zdůraznění pomocí interpunkčních znamének - to všechno hraje zásadní roli pro přednes textu.. pro přednes rytmizace, melodie, důrazu.. a v tom je klíč k uchopení jindy dost abstraktního.. k vystihnutí pocitu.. pozice, poloha.. 1. doba, 2. doba, takt, úderně, pak zvolnit.. není to v těch slovech.. je to asi někde mezi nimi.. chce to čas.. hlavně pro mě..

        blízkost. drtí
mě! ve svých uvolněných barvách
        už tak uvolněných linií

        dokonalost. snaží se
mě! narvat do kousku vědomosti
        už tak silně toužící

            těká mi šibalská
            zhúvěřilost na cestu
            ke zkáze.

        mizérie. drtí
mě! ve svých hnisavých prstech
        už tak změklých potem

            a na ruměncích !mých! tváří
            (:z kapek pachu rodící se:)
            pochodují stovky příšer s rohy
            z hrdla vyvřené emocí vlastní
        zkázy --
            a pokřivené slzy jim dělají
            hluboké rány pod očima
            ve tvaru toku
         
          - avšak krev pryští ze mne -

        naděje. snaží se
mě! uspat tichou melodií nalezeného.

        ale kdo?    
vlastovka.
07. 08. 2006
Dát tip
Je z toho textu cítit, že pro Tebe něco znamená... to někteří autoři nemají...

no tak. sorry za překlepy, ale na to že mám sjetej vzorek píšu ještě slušně...

Karbo
28. 06. 2006
Dát tip
samozřejmě bych si to potřeboval nacvičit.c) z patra to nedám..

To je čistě pro zajímavost. Resp. mn tozajímá. Já jsem třeba udělalo spoustu věcí, které nedokážu přečíst tak, jak je motor cejtí. A dost věcí, o kterých si myslím, že nejdou přečíst vůbec. Čtení nahlas myslím, samozřejmě.

Karbo
28. 06. 2006
Dát tip
odpověď: jistě.. co to je za otázku? už sem to psal vejš s tim tematem.. reakce na jazův postřeh.. dycky se nechám unýst tim obrazem a téma pořádně nepromyslim.c) prostě pocitovky..

Kecy prdy beďary. Prostě si -- najdi téma. A techniku nemusíš ovládat teoreticky. Když ji znáš prakticky. Lidi rýmovali samozřejmě dřív, než rýmu začali nějak říkat. Otázka: umíš to sám přečíst tak, jak jsi to napsl?

Karbo
28. 06. 2006
Dát tip
heh.c) abych se přiznal, tak z tý teorie nevim nic.. je pravda, že to je abstraktní víc než by mělo bejt zdrávo, ale to je prostě můj svět.. neuchopitelná symbolika, kerá nemá pravidla, to co jednou znamená smrt může ve druhym případě bejt zrození.. sou to věci, kerejm je u poezie potřeba rozumět víc než technickejm poučkám.. dle mýho mínění.. ale díky, na tomhle serveru potěší nějaká solidní kritika

Dlouhé vlasy jsou blbý příměr, já do tebe trkám, že sereš leže na břiše. Je to sice tvoje věc, ale mně to za koment stojí. Ale jinak: víš o rytmizování a hlavně o možnostech čtení víc, než je tu zvykem. Máš cit pro členění, verš proti syntaxi, interpunkce proti koncům veršů, rozpor a dardanely. Toho si fakt cením.

Karbo
27. 06. 2006
Dát tip
je to jenom jinej přístup.. myslíš, že bych Tě měl kritizovat za to, že máš dlouhý vlasy?

dá se to číst i nahlas a relativně to zní. ale jsou to plky. plno abstraktních slov, nadutých a dutých.

Karbo
04. 06. 2006
Dát tip
děkuji. sakra.. vystihnul jsi to! i s tím, že až bude "o čem" psát.. sám v sobě totiž cítím jistou obsahovou neukázněnost, která vždycky podlehne kráse nebo divokosti formy či obrazů..

jaza
04. 06. 2006
Dát tip
Velice působivý návod, myslím že to nebude pravý klíč k pochopení/ten je krapet jinde/, ale určitě sem si to alespoň pochopitelně přeslabikoval. Opět to ve mně něco zanechalo, možná bych řekl, že ten začátek byl opravdu velice kvalitní! Bohužel nejsem tady na ta hluboká odvolávání vyšším sférám, jak si naznačil v závěru. Podle mne má Tvůj styl vysoké ambice a až bude "o čem" psát dostane se snad i do většího podvědomí. V tomhle je opravdu ta abstrakce na úkor čehokoliv hmatatelného a to z toho děla přinejmenším bouři myšlenek, jež se ale nemůže o nic zastavit a svým způsobem zapůsobit- z toho vychází fakt, že závěr/tj. poslední verš/ je při respektování vnitřního kontextu, jen takovou pohozenou šifrou. Samozřejmě že může jít i o něco do čeho nevidím (o neslýchané kvality)) Mám-li ale při kritice vycházet ze svého sugestivního literárního plánu, budu to považovat opět za jeden z fragmentů nějakého budoucího úspěchu. *

sofia
03. 06. 2006
Dát tip
Opravdu dobré bych řekla. Číší z toho enegrie a zároveň bolest, snad i volání o pomoc (?) tip

Karbo
03. 06. 2006
Dát tip
bude to asi tim, že čtení nestačí.. viz prolog.

fougeres
03. 06. 2006
Dát tip
špatně se mi to četlo...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru