Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

druhý ... ornament bezvětří

Výběr: jenyk
11. 06. 2006
4
0
2112
Autor
yzžet

programově určené k nerozluštění :-) TP ( tvoje postmoderna ) PS: smyslem se stávápouze metoda - ,, multivalence ,,

< #&@{}<đ[]ł$$$\\|€®™ $$*|®€ *}&#đ[]ł\\|€®™ >
o r n a m e n t     b e z   v ě t   ř í   >
<®™ @đ[[]#&@}<đ[]łł$\|€@€ ]&đł#€|\\ß$€\łđ{@>
 
 
 
 
prázdnota jako program
myšlení – cítění – chtění
interpretace – ironie
osud
hra
(...)
 !
:-)
 

Fouckault
12. 06. 2006
Dát tip
já nevím.. mi ten postmoderní projekt od začátku smrděl.. "teď přiblížíme umění prostému publiku.. " a začaly se na domech dělat římsyčky, dórské aloupy atp, atp.. ve výtvarnu letěla zase figurativnost.. ze začátku v tom byla jakás takás ironie.. která ovšem žila jen ze své polarity,, každý ironický modus potřebuje svůj vzor.. oběť a parodie nemůže žít bez toho co paroduje.. ty prvotní hrátky s fragmenty.. koláže různých historismů co představuje třeba Venturi byly vtipné.. a osvěžující a donutily oklikou modernisty k větší reflexi.. ale časem se na to nabalují tradicionalisti různých zabarvení a celé hnutí spadlo do komerční polohy která definitivně vyhasla bez jakéhokoli nosného programu (mimo konzervativismu) v odborných kruzích někdy koncem 80. let. byla to podaná ruka co měla překlenout pohled umělců ..odborníků a obyčejných konzumentů.. a vrátit umění lidem :: :-) což je samozřejmě utopická vize která nemohla skončit jinak než v kýženém náručí kýče.. umění má vychovávat a ne se přizpůsobovat vkusu plebsu pro mne to není cesta.. jsem citlivý na rádoby "lidové" umění které spouští sic přirozené ale primitivní emoční obvody v čtenáři.. a v důsledku je únikové.. je fakt že přináší lidem úlevu a možnost identifikace (koneckonců je i politicky žádáné.. proto vnímám PMní ideu konzervativně.. protože respektuje daný společenský status.. ) publikum je zlenivělé a jakékoli náročnější téma ho znechutí a odradí.. koneckonců ríkal to již Platón.. "umění je věc ryze aristokratická" bohužel..běžné publikum umění málokdy pochopí.. nebo se chytá jen interpretací a "přetlumočení" z třetí, čtvrté, páté ruky.. formální odvar toho.. co bylo v avantgardě před nějakou dobou in..

yzžet
12. 06. 2006
Dát tip
Souhlasím s tebou fouck… v arch.je postmoderna mrtvá , a i v jiných um.disciplínách je dávno za vrcholem ,ano je vyprázdněná ,,…………,, ( a tvá známá výtvarnice má jiný slovník ,ale dá se říci že se shodujete .-) ….i v tomto reflexním textíku je o tom zminka (zakodovaně :) ANO …Měli bychom dát slovo sociologům , historikům umění a filosofie ,kteří vystoupí do výšin a v odvážné paralele by nám mohli mnohé osvětlit … já si zatím budu přemýšlet a zkoušet kudy dál s výtvarnem …včera večer jsem ,,aktivně,, přičichla k jenomu neznámému – známému ( Z.Bauman) a ten ví své (…) další textík je inspirován jím… Zdravím všechny v postmoderním světě - za vším hledejme návrat k životu – k aktivnímu žití …… hovořme,vypravujme,naznačujme,narážejme,komunikujme ,ale hlavně neberme nic příliš vážně :) Díky všem i těm protichůdným .-)

yzžet
12. 06. 2006
Dát tip
:-))) čichám,čichám zajímavou debatu ...klucíííí vydržte (jen co odpluje jeden neodbytný zákazník jsem tu ... avi postmoderním ženám,který mají už svůj vrchol za sebou :-)a chtěj se s námi o něj podělit odpoledne jsem tu ,pa

Fouckault
12. 06. 2006
Dát tip
ono se na to nedá dívat.. :-)) to chce trochu studovat a aktivně se tomu postavit.. na první pohled a intuitivně tě dojme snad jen silueta jelena na pozadí zapadajícího slunce.. bacha na to i v poezii..

Fouckault
12. 06. 2006
Dát tip
jjo bavil jsem se o tom s jednou ..známou výtvarnicí.. .-) problém je v tom že máme pomíchané oborové partitury a když spolu mluví architekt a výtvarníkem a filozofem tak každý chápe PM úplně jinak.. někdo ji má už za sebou, jiný si k ní ještě ani nečichl :-)

Fouckault
12. 06. 2006
Dát tip
jenyk: pro mne je Postm mrtvá.. specielně v architektuře.. vztah mezi ní a modernou je asi takový jako mezi manýrismem a renesancí, nebo jako rokoko a baroko.. postmoderna se natolik snaží vymezit proti moderně a alespoň rétorikou ..narušit její vidění světa bla bla, že si neuvědomuje že svým "zájmem" o modernu a neustálým se stavěním se do opozice a definováním sebe sama ...na pozadí modernity.. je s ní svázána pupeční šňůrou.. víc než by možná chtěla.. Bohužel byl tento "protestní" styl (z logiky věci s krátkodobou životností) velmi rychle zneužit komercí a z proklamovaného .. druhého.. "tradičního kódu" jež měl zpřístupnit řeč moderní architektury širšímu publiku se stalo spíše nadbíhání kýči propadlým masám. pro mne je to uzavřená kapitola.. slepá cesta hledající.., kterou však bylo nutno projít.. ale teď zpátky k prameni.. :-)

yzžet
11. 06. 2006
Dát tip
.-) fouck (1)...( 7 ) !!!!!!! :-))fouck (2) .. ,,Botta ,,v tečkovaným směru :-)))) jak jinak ,,rozume,,... uvolni se a ponoř svou mysl více do éteru výtvarna :-)))žádné užité umění ,ju :-) ??????????? díky a co vykřičníky jsou také teatrální :-)))))

Fouckault
11. 06. 2006
Dát tip
takto je to správně.. :-)

Fouckault
11. 06. 2006
Dát tip
:-) GIN ZE ZKGZXGRTO UZGFTOQE.. (6)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru