Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Babička umřela

Výběr: StvN, jaza, Honzyk, G_B_Show
27. 06. 2006
52
78
11206
Autor
pozorovatel

 


Babička ležela na posteli. Když přestala chrápat, zaostřil jsem na její vousy na bradě. Pokud se pohnuly, věděl jsem, že je živá. Vydržel jsem ji sledovat celé odpoledne. Pak otevřela oči. Vlastně jen jedno oko. Druhé měla slepené žlutým mazem.
„…“ řekla cosi, čemu jsem nerozuměl. Nejspíš to byl pozdrav.
Pohladila mě po vlasech a já si vzpomněl na maminku, jak mi říkala, že má babička spoustu nemocí. Zakázala mi dotýkat se babičky.
Vzal jsem babiččinu ruku a prohlížel si ji. Spousty vrásek, což znamenalo spousty životů. Usmál jsem se a babička se také usmála.
Konečně otevřela i druhé oko. Na rozdíl od levého, nebylo modré, ale šedé. Babička říkala, že se jím dívá na druhý břeh. Den ode dne bylo více a více bílé a já se těšil na den, kdy bude naprosto bílé, až zanikne v bělmu oka.
Několikrát se zhluboka nadechla a pak řekla: „Lukášku, nejspíš se už neuvidíme. Musím se vydat na dlouhou cestu.“
Mluvila strašně pomalu a mě to znervózňovalo.
„Půjdeš za svým pravým okem?“ zeptal jsem se, ale babička mou otázku buď  nepochopila nebo neslyšela, protože pokračovala: „Zatímco tu nebudu, tak se hezky modli k Bohu, on tě ochrání,“ a dala mi svou starou Bibli. Měla stránky stejně žluté, jako jsou babiččiny ruce. Vzal jsem si Bibli a běžel do svého pokoje a maloval si do ní. Nevěděl jsem, jak se modlí, ale mamince se mé obrázky líbí, tak proč ne i Bohu. Stránky v knize byly krásně rovné a bylo vidět, s jakou pečlivostí se o ně babička starala.

Druhý den ráno mě maminka vzbudila. Musel jsem se obléct do černého obleku a vzít si kravatu. Celá rodina neřekla jediné slovo a když náhodou někdo promluvil, všichni se naň podívali, jakoby řekl něco nevhodného. Byla to otrava.
Po snídani si mě tatínek vzal stranou a přemýšlel, jak mi říct, že babička umřela. Nakonec mě jen pohladil po vlasech a řekl: „Ber to jako chlap, Lukášku,“ což mě poněkud zmátlo.
Než jsem se vzpamatoval, stáli jsme už před babiččinou postelí a plakali.
Maminka se podívala na tatínka a ten poraženecky zavrtěl hlavou, tak se ke mně sehnula a řekla: „Víš, babička se vydala na dlouhou pouť a už se nevrátí.“
„Já myslel, že je mrtvá,“ jsem odpověděl, načež se maminka rozplakala ještě víc. Asi to nevěděla.
Poté, co se všichni vyplakali, šli se do kuchyně opít. K večeru už vesele zpívali a objímali se.
Já se šel podívat na babičku, jestli je mrtvá nebo někam skutečně odcestovala.
Byla mrtvá. Ani jeden vous na její tváři se nehnul.
Přistoupil jsem k babičce a odkryl jí pravé oko. Bylo bílé.

 


78 názorů

"Pokud se pohnuly, věděl jsem, že je živá." Takhle nějak by se mělo začínat. A i končit, s tím okem mi to připadá už navíc. "Byla mrtvá. Ani jeden vous na její tváři se nehnul." - to "byla mrtvá bys mohl klidně škrtnout.

 

Úsměvné, zajímavé.


čistá práce, asi nej co jsem od tebe čet.. ten civilní jazyk tady řeže a dojímá, alespoň mě..

Lakrov
21. 11. 2009
Dát tip
Pro cerna_lovkyne: Děkuji za avízo. P(p)ozorovatel je -- jak se mi podařilo chronologicky vysledovat -- schopen napsat podstatně lepší prozaický útvar, nežli je tento, tři roky starý a myšlenkovou rovinu postrádající plochý literární pokus. Neúprosnost času (v mém případě již škodlivá) je pro něj (pozorovatele) kladným rozměrem. Autor promine za 'o nás bez nás'.

pozorovatel
20. 11. 2009
Dát tip
tak proč se neúčastníš i nadále? teď ti odpoví a všechno se tím zkazí vánoce letos nebudou a jenom kvůli tobě

pozorovatel
11. 11. 2009
Dát tip
ještě jedna uštěpačná poznámka netýkající se povídky a nahlásim vás vedoucímu

Když to nedokážete pochopit písemně, že s vámi dvěma se nemám o čem bavit, mám vám to nakreslit?

Marcela.K.
11. 11. 2009
Dát tip
Takže Pišto, moc tu nevypiskuj. To, co jsi předvedl a předvádíš Ty , třeba právě v "případu Narvah" - kam stále míříš- Tě deklasovalo (abys rozuměl) někam, kam namířil Narvah nakonec sám. Ono to totiž s těmi "božími mlýny" ještě občas funguje.

Lakrov
11. 11. 2009
Dát tip
Pro Pišta Hufnágl: > ...deklasovaly na úroveň, kterou snad ani úrovní nazvat nelze... To ty už dávno, tím, co tu předvádíš téměř denně :-) Ale provždy? To si říct netroufám. V poslední době jsi den ze dne lepší... že už by se dostavil? (autor promine)

Lakrov, nedělej hloupou. Tím, co jste vy dvě provedly (a najmě jak jste se k tomu následně postavily) jste se alespoň pro mě samy deklasovaly na úroveň, kterou snad ani úrovní nazvat nelze. To jenom na vysvětlenou. A tím bych to uzavřel jednou provždy.

Lakrov
11. 11. 2009
Dát tip
Tento komentář -- stejně jako můj komentář předchozí -- není primárně směrován na povídku samotnou ani na jejího autora. Pro Dero: Definice 'Zlatého výběru' či vlastní název 'Zlatý výběr' jsou nejspíš zavádájící; v této podobě možná škodí autorům, možná dokonce celému Písmáku. Náhodný návštěvník těchto literárních stránek bude zřejmé považovat 'Zlatý výběr' -- vzhledem k jeho umísnění v horní časti hlavní strany děl -- za 'to nejlepší z Písmáka'. Je tomu opravdu tak? Uživatelé webových stránek Písmák, pověření funkcí kritik, mohou udělit dílu 'Výběr'. Mohou tak učinit s odůvodněním nebo bez. Ostatním uživatelům nic nebrání hodnotit, zda určité dílo 'Výběr' zaslouží, či nikoli, a své hodnocení mohou uvést s odůvodněním nebo bez. Inspirováni častou strohostí komentářů některých kritiků nemají ostatní uživatelé k odůvodňování žádný vzor ani důvod. Můj názor na tuto povídku zazněl v době jejího zveřejnění a od té doby se nezměnil. Od té doby se změnil především sám autor povídky -- dle předpokládání k lepšímu. Takže fakt, že jeho několik let staré dílo je náhle 'vyneseno na špici', může autorovi paradoxně spíš uškodit. To si zřejmě autor uvědomil a poslal mi avízo; Jinak by mě nenapadlo se o tuto povídku (ani o celý 'Zlatý výběr') zajímat. Zmíněné avízo mě přimělo začít zvažovat, k čemu 'Zlatý výběr' slouží, a shledávám, že občas i k poškození (byť možná neúmyslnému) autora. Autora, který -- jak se mi díky jeho upozornění podařilo shledat -- zde zveřejnil i lepší díla; jedno z posledních pak překvapivě se stejným námětem, jako je tato povídka, avšak s jiným úhlem pohledu a s hlubší myšlenkou. Pro Pišta Hufnágl: Ano, to nejsme (partneři pro diskusi); ale kdybys napsal nějakou povídku... Pro Stvn: Kde je problém? Že jsi svým výběrem možná uškodil autorovi, který tuto verzi povídky považoval spíš za koncept.

Marcela.K.
10. 11. 2009
Dát tip
...jo, Tobě jo .

Zbora
10. 11. 2009
Dát tip
Promiň.

Marcela.K.
10. 11. 2009
Dát tip
Já Ti žádný neposílala, tak mi tu pořád nepište + k Lakrov. nejsem její dvojče, ani alternick - taky vás nesčítám.

Zbora
10. 11. 2009
Dát tip
Lakrov + mylenka. Nějak mi nedochází, proč bych měl přehodnocovat nějaké blíže neurčené cizí názory na text. Já ho do výběru nedal, tak nechápu proč bych se k tomu měl vyjadřovat. To avízo jste si klidně mohli odpustit.

Marcela.K.
10. 11. 2009
Dát tip
Žádnými n emocemi se nenechávám unášet :-) Jen se tu vesele bavím. Docela legrace, fakt! :-))

Marcela.K.
10. 11. 2009
Dát tip
Bflmpsvz :-)) Děkuji osobám oprávněným udělovat výběry za objasnění jak se dílo dostane do Zlatého výběru. Já myslela, že to je za kvalitu a ono za výběr. Já normálně doma vybírám třeba děravý fusekle a vyhazuju je, protože mě nebaví je zašívat. Jsem to ale hlupačka, vždyť já je mohu dát do Zlatého výběhu! Pišto, ty už pro mě dávno nejsi kritik, ale osoba vybraná, oprávněná k čemukoliv - jen kloudnou kritiku jsem od Tebe nečetla už ani nepamatuju :-) Katu, samozřejmě - ručka ručku myje, a tvé alter to jistě dozná :-) Opravdu povedená taškařice, a že vás tu najednou je, holoubkové :-)))

StvN
10. 11. 2009
Dát tip
Nejak jsem nepochopil otazku. Kde je problem?

katugiro
10. 11. 2009
Dát tip
Duo mylenka a Lakrov opět útočí :)) Asi přehodnotím svůj názor a dám tomu výběr, co se dá dělat.

Lakrov a spol: Holky, ani jedna pro mě nejste partnerem pro diskusi. Bez diskuse.

Dero
10. 11. 2009
Dát tip
A pro šťouraly, kteří by chtěli v mém vyjádření hledat chybu. Když mluvím o kritikovi, mluvím o osobě oprávněné udělovat výběry - dříve se jim říkalo redaktoři.

Dero
10. 11. 2009
Dát tip
Lakrov & mylenka: Proboha, vy nemáte co hodnotit, co patří nebo nepatří do zlatého výběru. ZV výběr je definován (!) jako seznam děl, která dostanou výběr nejméně od čtyř kritiků za libovolnou časovou jednotku. Kritik musí být kritikem v okamžik udělení výběru. Výběr se "úmrtím" kritika neodebírá. Dílo dostalo 4 výběry -> je zařazeno do ZV. Tím veškerá diskuse o tom, zda tam některý text patří nebo nepatří, hasne. Vy se tady ovšem vymezujete spíš vůči podmínkám, za nichž se je ZV udělen, nebo proti samotnému pojmenování ZV. Nechte si projít hlavou, zda vám víc vadí kritérium udělení ZV nebo jeho (možná u některých děl zavádějící) pojmenování. V každém případě - psát pozoušovi, že jeho dílo by na základce možná bodovalo, ale na gymplu dostalo už dvojku, to jsou jen blbý kecy a mlácení prázdné slámy, které nezajímá vůbec nikoho (a připojuji se ke sborovému omfg).

pozorovatel
10. 11. 2009
Dát tip
navíc tu někdo očividně neví, co znamená veřejně a posílá mi avízo pod vlastní povídku

pozorovatel
10. 11. 2009
Dát tip
holky, holky, nestačí ukazovat prstíkem a říkat, to je špatně a tohle je pro změnu geniálně občas to chce i použít onen magický pojem - ARGUMENT jinak nevim, proč by vám měl někdo rozumně odpovídat, když vy neumíte ani rozumně a věcně vysvětlit, co je tu špatně

Lakrov
10. 11. 2009
Dát tip
Zdá se, že tedy nezbývá, než vyhovět přání autora a řešit tento případ veřejně. Tož poleťte, holoubkové! Tímto vyzývám současnou sekci kritiků k přehodnocení(?) názoru na tento text (a některým z nich se zároveň předem omlouvám za poněkud žoviální oslovení). Ve skrytu duše doufám, že se mýlím, a že se tato povídka dočká umístění do Zlatého výběru ještě nejméně jednou; pro takový případ se přimlouvám alespoň za změnu názvu; v tomto znění je právě on největším pokleskem celého díla.

pozorovatel
10. 11. 2009
Dát tip
omfg

Marcela.K.
09. 11. 2009
Dát tip
:-) To doufám . Nic tu veřejně řešit nechci. Ono to tady totiž už opravdu delší dobu nemá smysl. Honzyk byl... to je pravda, ale do Výběru se Tvá povídka dostala až teď. Kdo to tedy určuje? Napsala jsem Ti své výhrady k textu. Víc se mi k tomu dodávat nechce. Nemyslím si, že by to byla až tak špatně napsaná povídka. V 9B bys možná dostal i jedničku,což je výborně...ale na gymplu by to už asi bylo jen chvalitebně. Prostě si myslím, že každý výborný žák by takový příběh dokázal napsat . Já se zaměřila na výpověď a tou jsi mě nepřesvědčil. To už se ale opakuji. Dobrou noc.

pozorovatel
09. 11. 2009
Dát tip
já ti akorát poradim, ať to řešíš veřejně, protože to bude asi věc veřejná a honzyk kritik byl, takže to pravidlo plně naplňuje (stejně nechápu smysl tvý věty) já bych byl nadšenej, kdybys mi povídku věcně strhala, ale napsat mi, že si nezaslouží zv mě opravdu odrovnává a vůbec nepřipadá zahořklý přihlaš se do sekce, já ti hlas dám nebo piš tak dobrý kritiky, že budou vypovídající hodnotou pro díla víc jak nějakej výběr (ostatně, víme, co slovo výběr znamená - určitě to neznamená To Úplně Nejlepší Dílo Na Písmáku)

Marcela.K.
09. 11. 2009
Dát tip
Nevím , jaký máš dojem Ty, ale já mám ten, že Honzyk už ani kritikem není, takže to "pravidlo" bude asi o něčem jiném. Nesváděj to na zahořklost. To jen otáčíš pozornost jinam. Myslím, si, že toto opravdu není povídka, která by měla být ve zlatém výběru. Polemizovat s nikým nehodlám, říkám jen svůj názor. Jak mi vysvětlíš to, že pokud pozvu, celou sekci kritiků k jednomu autorovi, protože si myslím, že povídka, kterou napsal je skvělá, reaguje jen jeden z vás a to jen tím, že pod ní plivne, aniž by ji četl...jak mám pak věřit tomu , že ve Zlatém výběru je to nejlepší z Písmáka? A že výběr kritiků je správný?

pozorovatel
09. 11. 2009
Dát tip
mám takovej jasnej dojem, že o zv vždy rozhodnou nejméně čtyři kritici tak je to stanoveno a debaty o tom, jestli to tam jako že nepatří jsou na nic.. proč nepíšete radši negativní kritiky, který k něčemu jsou, namísto klasifikování povídky jakožto nehodící se do zv? já nenapsal povídku proto, aby mi sem někdo psal o zv chápal bych, kdybyste polemizovali s kritiky o jejich výběrech, takhle mi přijdete divně zahořklý

Marcela.K.
07. 11. 2009
Dát tip
Psát vzpomínky na dětství není tak lehké, jak si kdekdo myslí. Vím to, protože jsem jich pár napsala. Přenést se do té vzdálené doby a vrátit se do svého dětství...ne každý to zvládne tak, aby to bylo uvěřitelné. Ani já ti moc nevěřím toho malého Lukáška, z jehož úhlu pohledu jsi se snažil tu vzpomínku napsat. Nevím, prostě si myslím, že děti jsou soucitnější, že jsi se jen snažil udělat ten smutný příběh "zajímavým"...a dokonce Ti nevěřím ani to, že malé dítě odkryje mrtvé babičce oko. Mám tu zkušenost z dětsví, babička ležela v otevřené rakvi a já se bála na ni sáhnout. Kytičku, kterou jsem ji natrhala na stráni jí do rukou vložila má maminka. Nezdá se mi, že bys si dělal legraci, napsané to je jistě zručně, přesto Ti prostě toho kluka nevěřím. Docela by mě zajímalo, jak bys tuto vzpomínku "zpracoval" v padesáti... Do Zlatého výběru bych to také nedala.

Lakrov
07. 11. 2009
Dát tip
Když už mi přišlo avízo, pak si dovolím souhlasit s níže uvedným názorem, to jest, že do Zlatého fondu tohle dílo nepatří. Předpokládám, že se do něj dostalo nejspíš jen z protekce.

Eileen
06. 11. 2009
Dát tip
ťuťuťu...

pozorovatel
06. 11. 2009
Dát tip
ale mně ne

Eileen
06. 11. 2009
Dát tip
napsala, bejby

pozorovatel
06. 11. 2009
Dát tip
rád bych všem poslal avízo, že eileen už dlouho nic nenapsala!

Důležitá infomace, nesená mým avízem (a jíž jsi zřejmé přehlídla), je ta, že se tohle 'dílo' objevilo ve Zlatém fondu Písmáka, s čímž vřele nesouhalsím a to nejen kvůli obsahu. I samotný název je Písmáku spíš pro ostudu... a on prý Zlatý fond!

Eileen
06. 11. 2009
Dát tip
jůlínku, pro dobro písmáckého lidu by určitě bylo taky to, abys neposílal všem avízo na 3 roky staré dílo, pokud tvé avízo nenese vyloženě důležitou informaci, což toto tvoje nese maximálně o tom, že jsi vůl

Jak dlouho bude ješťě tahle píčovina s odporným názvem strašit ve hlavičce děl? Nechceš udělat něco pro dobro Písmáka, autore? Přepodkládám, že víš co.

Diana
05. 11. 2009
Dát tip
Tangens - jak ti rozumím! Mně se stalo totéž. Babičku jsem milovala, nahrazovala mi matku. Přišla jsem ji navštívit, ale už jsem jen mohla začít zařizovat pohřeb - umřela náhle, krátce před mým příchodem :-(

Diana
03. 11. 2009
Dát tip
Na mne to zapůsobilo. Dobře napsané. T**

G_B_Show
03. 11. 2009
Dát tip
Dost mi vadí, že dohnal nesympatizoval s rozvíjením starších námětů. mně to, jak sis s tim námětem poradil, naopak přišlo obohacující víc, než kdybys vymyslel novou věc. nejen, že sis zvolil další omezení navíc, ale zároveň byla cenná i ta práce s odstupem. jsem zvědavej, co na to řeknou ostatní.

Robinia
15. 09. 2009
Dát tip
*

synáček
15. 09. 2009
Dát tip
*

pozorovatel
14. 02. 2009
Dát tip
to říkej famu a ne mně:)))

Vitex
13. 02. 2009
Dát tip
To si nikdy neříkám ! :-)

pozorovatel
13. 02. 2009
Dát tip
hm? hm?! to si říkáš režisér?!!! :)))

Vitex
13. 02. 2009
Dát tip
Hm :-) * *

Zdá se mi, že to není nic víc, než trochu jinak zpracovaný standart. Líbila se mi jedna reakce chlapce („Já myslel, že je mrtvá,“), ta stojí za zapamatování, jinak nic pro mě.

pozorovatel
10. 06. 2007
Dát tip
renďoure*

Lukášku*

celkom fajn.

pozorovatel
03. 01. 2007
Dát tip
mně to nevadí, rozumim tomu

Lakrov
03. 01. 2007
Dát tip
Proč promiň? Pro tu nepatřičnou zmínku o srandě, která ode mne vzešla.

pozorovatel
03. 01. 2007
Dát tip
proč promiň?

Lakrov
03. 01. 2007
Dát tip
Promiň.

Lakrov
03. 01. 2007
Dát tip
Promiň.

pozorovatel
03. 01. 2007
Dát tip
já se u toho nesmál

pozorovatel
03. 01. 2007
Dát tip
já se u toho nesmál

Lakrov
03. 01. 2007
Dát tip
Napsané je to dobře. Ten pohled dítěte působí vcelku hodnověrně. 'Dívat se na druhý břeh' možná není původní, ale možná je. Alespoň pro Tebe. Jen mě napadá, proč takový námět. A pak taky, že jednou zmoudříš a přestaneš si dělat srandu z vážných věcí. Ale to bude ještě za dlouho. Buď tomu rád.

pozorovatel
10. 12. 2006
Dát tip
nejspíš to tu blbne..:) díky!

Makrelka
08. 12. 2006
Dát tip
Hm, tak jsem sem napsala kritiku, asi předevčírem, a ono se to nevložilo, jak to? Psala jsem, že se mi to moc moc líbilo, takové brutální a přitom dojemné a přitom jsem se u toho zasmála. Prostě jasnej tip.

Makrelka
08. 12. 2006
Dát tip
Hm, tak jsem sem napsala kritiku, asi předevčírem, a ono se to nevložilo, jak to? Psala jsem, že se mi to moc moc líbilo, takové brutální a přitom dojemné a přitom jsem se u toho zasmála. Prostě jasnej tip.

pozorovatel
06. 12. 2006
Dát tip
tak to moc děkuju:) a jak se ti celkově líbila?

Makrelka
06. 12. 2006
Dát tip
Tak jsem si včera konečně přečetla tvá dílka ze sbírky "Pod koněm v osum" nebo se to jmenuje. Tohle je jedna z těch věcí, které se mi opravdu líbily. Líbilo se mi to dokonce i víc na papíře, než když jsi to tam četl. Je to dost morbidní, a přesto mě to hodně pobavilo. Nemůžu jinak, než dát tip.

Dowe
01. 12. 2006
Dát tip
Tohle se mi líbilo... zvláštní, čekáš, co z toho bude... Zajímavý, jak jsi podal, co se odehrává dítěti v hlavě, jak to berou rodiče... *

pozorovatel
30. 10. 2006
Dát tip
nestraš!:)

Narvah
30. 10. 2006
Dát tip
štěpán princ? :)

pozorovatel
29. 10. 2006
Dát tip
pro mě je tahle povídka zatim nejpovedenější, co jsem napsal i když možná trochu náhodou a je mi jedno čim ten kluk je pro mě je důležitý, co je nastíněno.. může to bejt třeba reinkarnovanej malej princ:))to je fuk

pozorovatel
29. 10. 2006
Dát tip
napsals to dobře a podle mě ty dvě polohy (jedna se dá nazvat vnější-jak ho vidí okolí a druhá vnitřní-kterou vidí jen on a sám jí moc nevěří) tu povídku posunujou dál

Narvah
29. 10. 2006
Dát tip
ten kluk jako vypravěč popisuje babičku a její smrt syrově, chladně, ale zároveň jako by si byl uvědomoval něco víc - třeba v případě, kdy kreslí do babiččiny bible obrázky a přitom ví, jak si jí babička vážila. on je vlastně v celém příběhu nejmoudřejší, rodiče před ním hrají šaškárnu, ale přesto ho ještě věci matou, musí se z nich vzpamatovat a pak s ostatními pláče. nakonec má tedy v příběhu dvě polohy - polohu malého naivního kluka a polohu, kdy vše vidí tak, jak to doopravdy je. já bych si spíš jednu z nich vybral, třeba tu syrovou bez hodnocení. proto jsem psal, že se mi to moc nechce věřit.

pozorovatel
28. 10. 2006
Dát tip
takže ti přijde syroví, naivní a vypočítavý?

Narvah
28. 10. 2006
Dát tip
je to dobrý, třeba to s tím okem, ale není to úplně ono. ta syrovost toho kluka se totiž bije s jeho najivitou, až člověku přijde, že je to trošišku vypočítavé.

pozorovatel
27. 10. 2006
Dát tip
jak to?:)

Narvah
27. 10. 2006
Dát tip
moc ti to nevěřím :)

pozorovatel
30. 08. 2006
Dát tip
ahoj:)

akaša
27. 08. 2006
Dát tip
TIP * ty semě nikdy nezbavíš... :)

pozorovatel
21. 08. 2006
Dát tip
povídka měsíce jen tak nezačne:) leda tak na podzim

Aimee_Dee
21. 08. 2006
Dát tip
pry tu budou delat "povidku mesice" ja bych tam tohle zaradila, myslim, ze to vyhraje :)

pozorovatel
08. 08. 2006
Dát tip
ale tys mi tip nedal:))

Aymi
27. 07. 2006
Dát tip
sympatický naturalism *

wooxy
18. 07. 2006
Dát tip
„Půjdeš za svým pravým okem?“ zeptal jsem se ho hó!*

Anyz
13. 07. 2006
Dát tip
moc libi neokeckavany na rovinu receny a jsou tam vytazeny pekny detaily(teda i kdyz ozna pekne kecam) tip

jaza
12. 07. 2006
Dát tip
vlastně sem blbec...

pozorovatel
11. 07. 2006
Dát tip
jaza.nechapu.ale je to urcıte neco jınyho dıky

Sunmoon
07. 07. 2006
Dát tip
je to dobrý..teda chci říct, že se mi to líbí..hlavně konec...*

jaza
06. 07. 2006
Dát tip
taky mi umřel takovej kamarád..teď nedávno-kupovat si za to zlatý výběr je divný)) ) ve škole sem ale hned potom jak sem se to dozvěděl psal nějaký bujarý cestovatelský sloh a dostal sem krásnou trojku, aspoň že byl oceněn můj speciálně renesanční přístup))) .sem měkkej a tohle jsou Tvoje vesměs vytříbené věty, ba snad i výborné))) Nevim co mám napsat k povídkám, navíc sem takhle po ránu línej podívat se jestli je to to s tou vopíchanou ženskou tim ukrajincem nebo je to něco úplně jinýho... hrozně se mi to líbí))) i ty proZAJI/C/KU )

Háber
03. 07. 2006
Dát tip
nie to nie, ale mi napadlo sa pozriet na Tvoje veci, ked si ma tipoval a donútil som sa prečítať aj prózu, aj keď priznám sa, prózu tu moc času čítať nemám a táto ma celkom nadchla, lebo vo mne zanechala zážitok autenticity, tak preto...

pozorovatel
03. 07. 2006
Dát tip
jazo, řekni mi k tomu něco noták

pozorovatel
03. 07. 2006
Dát tip
doufám, že to neni kus za kus:)

Háber
03. 07. 2006
Dát tip
t

stenos
01. 07. 2006
Dát tip
Je to moc pěkný.

StvN
28. 06. 2006
Dát tip
Máš pravdu.

pozorovatel
28. 06. 2006
Dát tip
stvn: to řikáš jen proto, abych se víc učil, ing.u!

guy
28. 06. 2006
Dát tip
*

Zbora
27. 06. 2006
Dát tip
t

KayTee
27. 06. 2006
Dát tip
chápu

StvN
27. 06. 2006
Dát tip
Bože to je blbost.

pozorovatel
27. 06. 2006
Dát tip
jé no jo no potěšilo:)

dadik
27. 06. 2006
Dát tip
..t

Eileen
27. 06. 2006
Dát tip
„Já myslel, že je mrtvá," tohle je asi nejlepsi. taky to s tim okem je dobry. jinak se mi libi. né jako uplne nejvic, ale libi. ;)

Winter
27. 06. 2006
Dát tip
Ta fajn, začnu projíždět tvé povídky, ale připrav se na nejhorší.

pozorovatel
27. 06. 2006
Dát tip
chci:)

Winter
27. 06. 2006
Dát tip
No rádo se stalo, až budeš zase chtít (třeba i neobjektivně) zkritizovat, řekni :).

pozorovatel
27. 06. 2006
Dát tip
možná nebudeš věřit, ale tohle je pro mě vlastně pochvala, dík

Winter
27. 06. 2006
Dát tip
Jak říká Fouckault: nemá to žádný přesah. Nechci být cynik ale na mě to působilo jako bys psal o odpoledni v Tescu. Minimálná dopad - takhle to vidím já. Samozřejmě nechci moc kritizovat, jsem strašně nevdečný a navíc věčně nespokojený, ale mě osobně ten styl/význam události moc nesedl. Neříkám, že bych chtěl nějaký doják, ale... No to je jedno, spíš mě fakt zaráží, kolik podobných věcí, byť méně zdařilých (ta zase jo), jsem tu už poslední dobou viděl.

pozorovatel
27. 06. 2006
Dát tip
dík všem ono asi na tom šamanství něco bude, nevim ale je v tom moje úvaha na téma smrt (ne o smrti) potom co mi umřel spolužák a věděli jsme to všichni dopředu, já to nechtěl psát do prologu pro lítost a ovlivnění a k tomu dětstkýmu pohledu: nenapsal jsem jak vyspělá je hlavní postava.. za dítě ho nepovažuju F: ohledně tý časovosti nevim, zkus mi to nějak přiblížit..dík winter: proč samoúčelnost? já sám nevim, píšu ve zkrátkách a odkazech..

šeptala
27. 06. 2006
Dát tip
to´s mě překvapil líbí se mi

Zuzulinka
27. 06. 2006
Dát tip
sorry, někdy to zapomenu zaškrtnout, ale ještě, že si to kontroluješ

sidonia
27. 06. 2006
Dát tip
viz vlk chvalim te:) je to pekne udelany proste*

čekala sem ten... dětskej pohled, jak napsal F. ... pořád se do toho nějak vracíš přijde mi dobrá šamanská, svym způsobem hodně *

papouch
27. 06. 2006
Dát tip
taky už jsem to čet :)

Norsko 1
27. 06. 2006
Dát tip
líbí se mi to, dobrá směska vtipu a pohledu dítěte, svět dospělých je dálekooo...t

Winter
27. 06. 2006
Dát tip
Sorry za double post.

Winter
27. 06. 2006
Dát tip
No nechci moc soudit, ale mám pocit, že nám ty babičky nějak začínají Písmáka přehlcovat - tohle je už minimálně třetí povídka s podobným tématem. Napsáno to je docela dobře, to jo: "Já myslel, že je mrtvá" Ale zbytek nevybočuje z průměru a zavání to trochu samoúčelností.

Winter
27. 06. 2006
Dát tip
No nechci moc soudit, ale mám pocit, že nám ty babičky nějak začínají Písmáka přehlcovat - tohle je už minimálně třetí povídka s podobným tématem. Napsáno to je docela dobře, to jo: "Já myslel, že je mrtvá" Ale zbytek nevybočuje z průměru a zavání to trochu samoúčelností.

Fouckault
27. 06. 2006
Dát tip
v tom dětským pohledu je rozpor.. je a není dětský.. je pomíchané vypravěčství in situ a z odstupu (časovýho), ještě nevím jestli je to dobře nebo ne :)

pozorovatel
27. 06. 2006
Dát tip
zuzu: jako že si nedala tip..teda hvězdičku, no já nevim

pozorovatel
27. 06. 2006
Dát tip
dík všem F: nesnažil jsem se o na první pohled jasnou dětskou řeč, jde spíš o mojí řeč v dětství ony i těch málo více spisovných vět zdánlivě určuje osobnost postavy, která je mírně ironická, ale to je fuk.. nad něčim takovým se dá polemizovat jen tehdy, když jde o delší dílo

pozorovatel
27. 06. 2006
Dát tip
dík všem F: nesnažil jsem se o na první pohled jasnou dětskou řeč, jde spíš o mojí řeč v dětství ony i těch málo více spisovných vět zdánlivě určuje osobnost postavy, která je mírně ironická, ale to je fuk.. nad něčim takovým se dá polemizovat jen tehdy, když jde o delší dílo

Zuzulinka
27. 06. 2006
Dát tip
nechápu... ale dneska jsem prostě nechápavá...nechápavě hustá

Fouckault
27. 06. 2006
Dát tip
zajímavý je to napětí mezi "jakoby" dětskou optikou a světem dospělých líbí se mi hodně ta trošku morbidní scéna s okem.. / chybí mi tam nějakej větší přesah.. je sice v pozadí tušen ale není jisté jestli je to záměr nebo "jen" popis jednoho odpoledne.. slabší místa: "což mě poněkud zmátlo" (je v tom víc vypravěčské manýry z odstupu než uvažování chlapce). "šli se do kuchyně opít" (přijde mi to tam časově divné přítomný čas a zároveň vypravěčství toho co bylo.. navíc se to pojmenování "šli se opít" trochu vymyká dětské čočce. anebo ne :-) *

JiKo
27. 06. 2006
Dát tip
zuzulinka: tak to seš fakt pěkně hustá, když to znáš z litery

Zuzulinka
27. 06. 2006
Dát tip
znám z literry*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru