Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

26.06.06

Výběr: Print, sidonia, Zbora
28. 06. 2006
14
0
4737
Autor
unseen

do vrší splétat pruty soli
v šupinách lapat po dechu

z cév bordó brože cizelovat

laskat pleť vlašských ořechů
zlomeným nehtem - stud se schová
za řasy
za nůž
za cokoli

rány se hojí
rána bolí


Armand
27. 07. 2006
Dát tip
jen nevím a i proto se mi líbí... báseň*

Zbora
05. 07. 2006
Dát tip
Nuda.

pozorovatel
05. 07. 2006
Dát tip
se asi nedivim, že ani tentokrát si nepochopil

Zbora
05. 07. 2006
Dát tip
P: žádnou zprávu jsem nenašel...a to jsem byl i v botníku.

a2a2a
04. 07. 2006
Dát tip
no tak vidíš, nejsem rybář. neznám ten pojem, chápal jsem to jako tvar slova vrchy. Stejně by mne zajímalo, zda slovo vrše je slovo ž. rodu či tzv. podstatné jméno pomnožné, jestli to říkám správně. Pokud ne, do školy jsem chodil už opravdu hodně dávno. A za omyl se omlouvám.

soňa
04. 07. 2006
Dát tip
tak hle mi bylo....a je..alespoň nejsem sama:)

guy
04. 07. 2006
Dát tip
moc pěkný *

unseen
04. 07. 2006
Dát tip
a2a2a: "do vrší" je novotvar? a já bych býval myslel, že je to normální druhý pád od slova "vrše", takto pasti na ryby.

a2a2a
03. 07. 2006
Dát tip
mi se báseň líbí a přijde mi nejen srozumitelná, ale sympatická v tom smyslu, že je obecně platná. Snad bych za sebe vytkl tvar slova do vrší - nejsem zastáncem novotvarů, pokud nemají nosný smysl, což se mi zdá tady, že ne, navíc báseň je krásná sama o sobě. Také bych vypustil poslední dva žádky o ránách, jejich obsah je ukryt v předešlém textu. Ty poslední řádky nadbytečně dopovídají. Ale rozhodně pro mne hezký text. Tip

unseen
03. 07. 2006
Dát tip
pozorovatel: ano, nejspíš zestručňuji - s přibývajícími léty jsem línej už i psát :o)

Fouckault
01. 07. 2006
Dát tip
ad jednoznačnost atd: moc dobrá mi nepřijde.. takto zastřenej a rozmlženej text pracuje s archetypem tajemství které je silné jen do té doby co je tajemstvím.. koneckonců po vyzrazení jakohokoli tajemství přichází vždy deziluze... jde o tradiční strukturalistickou fintu nabízet něco za textem co je nedohledatelné.. anebo se lze někam dostat přes množení metafor a asociací.. ale dostanem se jen na bažinu hypotéz vytvořených z vlastních hypotéz.. takže text je vlastně prostor pro naše vnitřní zacyklení.. je to legitimní postup.. největší tajemství je to prázdné.. to je zjevné.. co je za závojem provokuje.. a význam takto postavenémi textu dodá každý čtenář sám.. text jako otevřený zážitek.. text jako prostor.. k básni.. provedení mne neoslovuje.. zvláště konec je křeč.. a příliš mnoho libozvuku na můj vkus.

pozorovatel
01. 07. 2006
Dát tip
správně ......... :)))viz. co jsem už opakoval+že nechápu, co tim básník chtěl ......... "Kde si upozorňoval, že Tvůj pohled na věc je jiný? Nějak to nemůžu dohledat." to mi stačí, jsem spokojenej:)) to tys z toho něco vycítil, za to já už nemůžu jinak jakej byl a je můj názor na dílo jsem už napsal "Co tedy chceš?" hehe, viz. co stále opakuju a už nezopakuju "...abys mě příště z debat o Tvojí osobě vynechal." to je sranda? jedinej,kdo se tu baví o mý osobě, jsi ty.. já bych ti měl spíš říct, abys v debatách vynechával mojí osobu, děkuju a jsme už mimo rámec básně, takže do zpráv!

Zbora
30. 06. 2006
Dát tip
P: V první reakci jsi se ptal, jak je možné, že TY nevíš, kde v ní ostatní nalezli krásu. (oprav mě, pletu-li se). ----------------------------------------------- Čili tady máme dva subjekty. Báseň a čtenáře...a jejich vzájemný vztah (přičemž osoba čtenáře je v tomto vztahu prioritní, protože jde o její zájem dohledat určité skutečnosti k ní se vázající). Pokud chceme vzájemný vztah specifikovat, měli bychom je brát vpotaz oba. Pokud pokládáš otázku (takto), nediv se, že se Ti na ni dostane odpovědi. ----------------------------------------------- Kde si upozorňoval, že Tvůj pohled na věc je jiný? Nějak to nemůžu dohledat. Já mám spíš dojem, že své postoje měníš podle toho, jak Ti to zrovna vyhovuje. (Tímto už převádím diskusi z obecné úrovně do úrovně osobní. Všiml jsi si toho rozdílu?) "Vůbec totiž nevim, o čem je a kde jste tu krásu našli už nevim vůbec"...je opravdu vhodný způsob jak vyvolat literární diskusi na úrovni :o) Nicméně jsem Ti odpověděl a položil jiné otázky, na které jsi se mi nezdržoval odepsat. Co tedy chceš? Žádám Tě, abys mě příště z debat o Tvojí osobě vynechal.

pozorovatel
30. 06. 2006
Dát tip
nemyslel jsem tebe že má autor v básni jasno, s tim počítám, proto jsem taky otázku směřoval na někoho jinýho přece jen je rozdíl mezi autorem a jeho pohledem zevnitř a divákem ale jo, zeptal bych se mi přišlo, že postupem času si básně zhutnil, jakoby vypustil zbytečná slova a přidal na důrazu na slova jako jednotlivých částí ale přijde mi, že pak báseň tratí na plynulosti, věrojatnosti - více osobního nehledě na to, že tenhle infinitovej styl působí spíš jako soubor hesel ale zajímavý zas je, že mi báseň dává i prostor a taky pro hříčky já mám slabost:) zní mi dobře

unseen
30. 06. 2006
Dát tip
pozorovatel: no vidíš...a já bych býval myslel, že se o básni bavíme. tedy alespoň v té míře, v jaké jsem schopen a ochoten o svých dílech diskutovat. máš-li nějaké konkrétní dotazy, pokusím se na ně odpovědět, ovšem předesílám, že doslovné výklady neposkytuji.

pozorovatel
30. 06. 2006
Dát tip
:))) unseen: tak já to vysvětlim znova když si přečteš všechnu mý příspěvky tady, tak zjistíš, že jsem nenapsal nic o tom, že bych byl dílem znechucen stal se tu takový hezký psychologický jev.. aniž bych se vyjádřil k dílu, tak už zbora věděl, co si o díle myslel a co víc! on mi můj nevyřčený názor zkritizoval:))) a nic nepomohlo, že jsem upozorňoval, že můj pohled na věc je jiný, on si pokračoval dál proč jsem se tak zeptal: po přečtení básně jsem byl zmaten, nejdřív jsem tam viděl spoustu pocitů, po druhym přečtení jsem tam viděl spousty obrazů, ale zas mi unikal veškerý vcítění se a pojmutí básně jako celek, rozplynula se mi nevěděl jsem, co si o básně myslet a když jsem viděl ty názory redaktorů, zeptal jsem se jich, protože od tohu tu redaktoři jsou, aby debatovali nad dílem.. ovšem to se nestalo, brali to jako osobní útok a napadli mě asi tak učinili ze zkušeností o básni mám neucelený názor stále, zkoušel jsem ti ho přiblížit u jiný básně... ale to byl jen letmý pokus doufal jsem, že se budem víc bavit o básni než o mně holt jsem se zmýlil, ale můžem to zkusit znova:) MĚ TA BÁSEŇ VÁŽNĚ ZAJÍMÁ:) a to hned z několika důvodů.. (pár avi, je to vtipná situace)

unseen
30. 06. 2006
Dát tip
pozorovatel: nevím, nerozumím tomu a školy mám tak napůl, ale přijde mi, že poezie není zrovna dvakrát objektivně měřitelná disciplína. jistě, jsou určité znaky, které víceméně objektivně posoudit lze - metrum, rýmy, celková jazyková úprava básně, přítomnost klišé... při vší skromnosti si dovolím tvrdit, že z tohoto hlediska má báseň obstojí. pak je tu úhel pohledu další, silně osobní. někdo raději skály, jiný moře, někdo obrysy v mlze, jiný ostrý obraz a dobrý zvuk. každého zkrátka osloví něco jiného. a jen těžko někoho přiměješ k tomu, aby ti nastínil svůj náhled na věc natolik dokonale, že jej přijmeš za svůj. čili shrnuto - na své znechucení máš stejné právo, jako ostatní na to, aby se jim báseň líbila. zbora: tedy rybář mi trochu vyrazil dech, ale jinak klobouk dolů za tak obsáhlý výklad. člověk kolikrát ani sám netuší, o čem všem to vlastně píše .o)

sidonia
30. 06. 2006
Dát tip
zbora na hrad!

Zbora
30. 06. 2006
Dát tip
...tak proč jsem měl avi? :o)) Máš zvláštní způsob komunikace. :o) Dobrou...doufám že se Ti bude zdát něco děsivého...třeba o rybářovi, který na Tobě cizeluje brože! :o)

pozorovatel
30. 06. 2006
Dát tip
všimnul sis vůbec, že jsem k tvý osobě nic neřek? když se tě všechno dotkne, tak je to těžký a tohle je už magorismus, nevim, o čem mluvíš (nemluvě o kritikách) jdu spát

Zbora
30. 06. 2006
Dát tip
Aspoň víš, že až se zase budeš příště po devítisté ptát na něco hluboce opodstatněného, máš mě vynechat. Jo, a když už žvástáš něco o fóru, tak se těch pravidel sám drž...ještě jsem Tě nespatřil napsat kloudnou reakci (o kritikách samozřejmě ani nemluvim :o)

pozorovatel
30. 06. 2006
Dát tip
"jé a nemůžete mě někdo zasvětit? vůbec totiž nevim, o čem je a kde jste tu krásu našli už nevim vůbec.."

Zbora
30. 06. 2006
Dát tip
Nevšední obrazy, silná atmosfera básně, brilantní podání, příjemné, nenásilné rýmy, celkově solidní forma, působivost, nápadité obraty....básní prostupuje svíravý pocit...není to text veselý, ale naopak tesklivý, až bezvýchodný. Tak... Jakou barvu má bordó...a proč je spojená s cévami...a proč zasychající tvary krve asociují někomu třeba brož? A můžou být splétané pruty soli pláčem? A kdo by mohl rýt nehtem do ořechu? Co třeba ten kdo je smutný, nebo třeba nervozní?...i roztrpčený může být, nebo je melancholický? A kam kdo stud schovává? Co třeba každý jinam? Co třeba za zavřené oči, anebo za agresi, nebo co já vim? Co třeba že se staré dny usmiřují a nové s sebou stejně přinášejí návraty? Co já vím II.? Určitým způsobem na mě báseň zapůsobila, určila směr, navodila dojem. Nemusím ji chápat správně, nemusím ji obejmout. Pocit je v ní ukryt pod hustým nánosem metafor...ale stejně z ní, myslím vyzařuje dostatečně. Mně jde spíš o to odnést si dojem, ne přečíst příběh. Jsou lidé, kteří by si nejradši všechno spočítali a pak jsou také takoví, kterým vyhovuje spíš náznak, mají rádi tajemství a spokojí se s neurčitostí, pak jsou třeba fotbalisti a pak taky spousta dalších. Můžeš mi říct, proč se líbí třeba Borkovcovy básně? Anebo...abychom nebyli tak dnešní...proč se líbí Skácelovy? Proč se tolik líbila Miroslawkova "Z nepřítomnosti"? Protože je třeskutě konkrétní a v její přímočarosti najdeš jednou pro vždy jednoznačné sdělení? ...a furt dokola. Já nemůžu za to, že bys napsal: "Teče mi krev a že je to pro Tebe také uspokojivý obrat jako pro čtenáře." Co se Ti líbí na tom, když je něco napsané bez špetky fantazie...vysvětlíš mi to, stejně jako chceš vysvětlovat od nás proč se nám líbí duha? (Narážím na naši poslední debatu...můžu ji sem překopírovat :o) Jestli chceš znát konkrétní děj, jako že šla rybářova Anička k moři pro vodu, aby nabrala slanou vodu na vaření, utopila se, a rybář je od té doby střídavě smutný a střídavě nevrlý? Že sedává celé dny před chýší, střídavě hladí ořech a střídavě si podřezává žíly a že chodí spát tak otupělý, že už na ni nemyslí, aby se ráno zase rozvzpomenul, tak čti jiné autory...je jich tu podobných víc než dost. A pozdravuju autora...musí se dobře bavit :o) Některé básně se mi prostě líbí a většinou nemám potřebu vysvětlovat proč.

pozorovatel
30. 06. 2006
Dát tip
dal jsem jednoduchou otázku a nikdo mi na ni neodpověděl ale dozvěděl jsem se, že jsem trubka, arogantní, že se nudím, atd. po osmisté? nepřeháníš? my se o něco přetahujem? o co? ale já se nevyjádřil k ostatním čtenářům, já se vyjádřil k redaktorům ani jeden redaktor mi svojí kritikou nenapověděl, čím ho báseň zaujala a slova jako precizní a kouzelné mi přijdou buď povrchní nebo jako nouzovka k odůvodnění výběru si tu připadám jak pitomec, kterej se jednoduše ptá a dozvídá se jen plky o sobě - toho mě prosim tě už ušetři

Zbora
29. 06. 2006
Dát tip
To je opravdu zvláštní, že ne všichni vidí krásu v tom samém :o)) No, nemyslím, že by to pro Tebe mělo výraznější smysl, ale klidně (tuším, že už po osmisté) Ti napíšu v čem pro mě spočívá kouzlo textu. O řemeslné stránce doufám mluvit nemusím :o) Jen strpení pár dnů...mám na práci něco jiného než se přetahovat se študákem, co se nudí u monitoru ;o) Kdyžtak se připomeň. Ale každopádně bude lepší, když si sám projdeš předchozí díla autora (ať už tady, nebo na Totemu) a pokusíš se proniknout do jeho poetiky (netvrdím, že se to musí podařit...někdy můžeme stát úplně mimo), namísto arogantně vyznívajících komentářů směrem k ostatním čtenářům. Jéje...to se mi ulevilo :o))

dadik
29. 06. 2006
Dát tip
..t

pozorovatel
29. 06. 2006
Dát tip
neztrácejme naději:)

sidonia
29. 06. 2006
Dát tip
myslim, ze jsem a myslim, ze si to myslis i ty proc ti to vyvracet, ze jo:)

pozorovatel
29. 06. 2006
Dát tip
no vidíš:) a mně stačí, když mi jen odpovíš na jednoduchou otázku zkus to, nejsi přece hloupá

sidonia
29. 06. 2006
Dát tip
ty si trubka, fakt:))) az budu projizdet prahou, nebo odkud budu ti mavat z vlakuuu:)

sidonia
29. 06. 2006
Dát tip
ty si trubka, fakt:))) az budu projizdet prahou, nebo odkud budu ti mavat z vlakuuu:)

pozorovatel
29. 06. 2006
Dát tip
co to pindáš? nehledě na to, že jsme se na fóru už na něčem dohodli, četlas to snad taky

sidonia
29. 06. 2006
Dát tip
proc bych jako nemela vedet a co je tobe po tom, ze jo mel bys asi v redakcnim foru navrhnout, ze kazdej vyber se bude obhajovat urcitym minimalnim poctem vet o urcitem minimalnim poctu slov do toho!

pozorovatel
29. 06. 2006
Dát tip
takže nevíš, proč si dala výběr

sidonia
29. 06. 2006
Dát tip
ja te zasvecovat nebudu rozhodne..a to vubec do niceho/ikdyz bys, pravda, mozna potreboval....

pozorovatel
29. 06. 2006
Dát tip
jé a nemůžete mě někdo zasvětit? vůbec totiž nevim, o čem je a kde jste tu krásu našli už nevim vůbec..

Zbora
29. 06. 2006
Dát tip
Precizní a kouzelná...jako již tradičně.

sidonia
28. 06. 2006
Dát tip
och!!!!!!

krása...tip

Norsko 1
28. 06. 2006
Dát tip
tož jako ... dobré, unseene *

Print
28. 06. 2006
Dát tip
*!!

*

Zuzulinka
28. 06. 2006
Dát tip
krásná věc...rána bolí*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru