Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co si myslíte o pravopisu

28. 06. 2006
0
3
3722
Autor
Lakrov

 


 

Co soudíte o pravopisu? Má smysl se jím v případě webového publikování zabývat stejně podrobně, jako je tomu třeba při vydávání knih? Kazí zveřejňování gramaticky nesprávných textů úroveň jazyka? Může to mít negativní dopad na budoucnost? Pokud se 'snížit ke kompromisům', která úroveň je přijatelná: Malá a velká písmena :-) ? Nejednoznačnost v interpunkci? Chyby ve slovních tvarech?


 

Co si o tom myslíte? (Nebo je to většině jedno?)


3 názory

baronka
03. 11. 2008
Dát tip
Lakrov tak to bych byla ráda a kouká - Domov nebo Život na tohle má básník právo a to je dobře

Lakrov
03. 11. 2008
Dát tip
Pro baronka: > obsah je důležitý > nejdůležitější U básní a krátkých próz se dá udrže přehlednost a srozumitelnost textu, ať je po gramatické stránce napsán jakkoli. U delších textů ma však správnost gramatického zápisu větší opodstatnění. Třeba proto, aby si to, co napíše Ostravák mohl přečíst Plzeňák. A napadlo Tě, že si některý Tvůj text bude chtít číst někdo třeba za 30 nebo více let?

baronka
03. 11. 2008
Dát tip
Jsem barbar Domov píši s velkým písmenkem nečárkuji obsah je důležitý nejdůležitější

alternic
17. 08. 2006
Dát tip
Co to na mě zkoušíš...? /:-(

Lakrov
17. 08. 2006
Dát tip
Pro 'alternic': > Já na chyby nehraju... A co to znamená? Že chyby neděláš, nebo že si jich nevšímáš?

alternic
16. 08. 2006
Dát tip
Já na chyby nehraju...

Vasa
12. 08. 2006
Dát tip
Vzhledem k tomu kolik má tak malá země jako je Česká republika dialektů,je malý zázrak že si lidé z jednoho konce rozumí s těmi z druhého konce. Já sám dělám mnoho chyb především v interpunkci,ale jinak jsem na dodržovaní gramatiky pedant. Věřím,že člověk musí vystupování(a tedy i kulturu jazyka) trénovat a tříbit. Takže rorhodně bych se bál o budoucnost. P.S. Archaická četina za něco stála...ale teď?

Ae fakt, ju?

:-)

Romanove, dyslektik je s ypsilonem ;)

Pokud někdo nepoužívá správně pravopis, protože je dislektik, ale přesto je to chytrý, zajímavý člověk, většinou to poznám už ze způsobu projevu. Pak existují ještě další dvě skupiny lidí: je to zaprvé blb, tak toho poznám i bez pravopisu, těch je na internetu 90 procent, a za druhé je to flákač - tedy ten, kdo si po sobě svoje texty nečte dvanáctkrát a nepřemýšlí, jako já. Ani jeden z nich mi nestojí za čtení. Pak je tu ovšem jedna výjimka - čárky. Tak čárky, ty nepoužívám správně zcela záměrně ani já. Používám je tak, aby byl můj text přečten, jak chci, aby byl přečten - k tomu tu věc totiž, soudružce učitelce navzdory, vymysleli...

Jistěže v pankové písni se musí zpívat místama falešně, to k tomu patří. Stejně taku psanýho i mluvenýho slova jsou místa, kam falešnej tón sedí, musí tam bejt... Ale dobře bych si to rozmejšlelo, kokotiny píšou často i nepankáči.

Nejde jen o to "o čem", ale také "jak". Analogicky s houskou - poznám sice, že je to houska (tedy jak říkáš "o čem kdo píše"), ale jaksi tuším, že je zprasená, a tudíž nepoužitelná. Ale dle tvého názoru je asi chyba, nebýt zaostalý negramot. Stačí přeci odhodlání, žeano...:(

ceder_john
05. 07. 2006
Dát tip
a co třeba takhle: a musí bejt lingvista(nebo tak něco) abys poznal o čem někdo píše? neodpovídej..stejně se ničeho nedoberem..zdar..

Ceder: Já nevím, zkus použít hlavu - musím být skvělý pekař, abych poznal spálenou housku?

ceder_john
05. 07. 2006
Dát tip
a

ceder_john
05. 07. 2006
Dát tip
jasně asi poznám.. jenže co na tom? tak někdo udělal chybu..není dokonalej..nemá sílu bejt na úrovni jako ty..nemá dispozice..já nevím co.. a jestli myslíš ten pocit, kterej máš, když někdo zkurví státní hymnu.. no a co? to je něco tak zpíčenýho..pěstovat si tyhle pocity v sobě.. proč kurva já bych se měl pozastavovat nad chybama druhejch.. když sem teda podle sebe já ten dokonalejší, chytřejší.. kurva neměl bych to snad bejt já kdo je schopen je nevnímat..nevšímat si jich tolerovat je.. jestli mě něco sere..tak to sou ti co si myslej, že sou někde dál..a přitom ani nedokážou přejít chyby těch na "nižší" úrovni..

To si děláš srandu? Ty nepoznáš, když v dejmetomu ať je to zjevný, v hymně někdo ujede?

ceder_john
05. 07. 2006
Dát tip
jenže falešnej tón poznaj jen fanšmejkři, viď pišto?

Stejně logicky se můžeš ptát "A vadí vám v hudbě semtam falešný tón?" Když je někdo neumětel, tak si najde tisíce způsobů, jak si svoji neschopnost omluvit, ba povýšit ji na ctnost. Některé ohlasy v téhle diskusi jsou toho zářným příkladem...

Čumák
03. 07. 2006
Dát tip
uz samotny fakt, ze nekdo dokaze polozit takovyhle otazky znaci, ze jde vsechno do haje :D

m11
03. 07. 2006
Dát tip
na gramatiku sere pes, důležitý je sdělení....a negativní dopad na budoucnost? když čeština vyhyne, budu poslední kdo nad tímhle globálně nepoužitelným jazykem zapláče.

Bez gramatiky se ani nevysereš, milej / milá m11.

m11
03. 07. 2006
Dát tip
na gramatiku sere pes, důležitý je sdělení....a negativní dopad na budoucnost? když čeština vyhyne, budu poslední kdo nad tímhle globálně nepoužitelným jazykem zapláče.

Apex
01. 07. 2006
Dát tip
Kazí, jistěže kazí. Český jazyk je jazykem jak v knize a novinách, tak na internetu a tudíž je zcela jedno, kde se nějaký text nachází. trvat se musí na všech pravidlech, neboť tato pravidla jazyk vymezují a tudíž jej tvoří.

ceder_john
01. 07. 2006
Dát tip
když se to nemrví tak to nežije..

StvN
30. 06. 2006
Dát tip
Pro mě je znalost gramatiky známkou vzdělanosti popřípadě nevzdělanosti, také známkou pečlivosti, lenosti a vážnosti - lehkovážnosti, spolehlivosti a tak dále a neustále.

Zuzuli: Srdečně doufám, že už to bude ok. Lakrov: Rádo zničím kohokoliv, můj nárazník je vždy připraven. Ale té Zuzuli v podstatě nemám v úmyslu ublížit a ubližovat.

Zuzulinka
30. 06. 2006
Dát tip
a já furt proč nemůžu klidně spát...a to bylo kvůli tomuhle odpuštění lakrov...mrk:-) a hezký den

Lakrov
30. 06. 2006
Dát tip
Jen aby jednou někdo odpustil Tobě. Evidentně víš, co ničíš :-) S názorem, že 'Čechy nejsou Praha', pochopitelně souhlasím. Cítím jako povinnost zastat se Zuzulinky, ale uznávám, že asi není důvod :-) A za názory, týkající se gramatiky, všem děkuji (a někomu zvlášť).

Zuzulili: odpouštím ti, evidentně nevíš, co činíš.

JiKo
29. 06. 2006
Dát tip
Zuzulinka: kraviny se melou kulovým mlýnem, potom je pár extrakcí rozpouštědly za tepla, destilace, rozpouštění ve vodě, zahušťování ... no a nakonec je z toho co známe pod pojmem aggi kostka

Zuzulinka
29. 06. 2006
Dát tip
z Tebe něco bude!..že by soudobý Picasoo:-)

Lakrov
29. 06. 2006
Dát tip
Takhle: ^^;;;; (zbydou jen rohy a kopyta) Nebo koryta? (Koryta ne, to už by nebyly kraviny, ale sv... prasečiny.)

Zuzulinka
29. 06. 2006
Dát tip
jak se melou kraviny?

jolbah
29. 06. 2006
Dát tip
Pro stříbrné_volvo_APS_03_24 muži přišly... nesprávné možná nikoli gramaticky, ale geneticky a co je pokurvené, to v rádiu (Jerevan) nehlásili.

A na tomhle trvám: muži přišly není gramaticky nesprávný tvar. Má to pokurvený pavopis, to jedině.

Fil: měnilo se to naposled před asi 13 lety. Po 40 letech, nemel kraviny. Fouck: gramatika není pravopis, nemel kraviny. Zuzulinka: mezi pražštinou a jakoukoli jinou obecnou češtinou není v psané podobě rozdíl, nemel kraviny. Papouch: no a co, Pražáci (a všichni "Češi z Čech") se schodnou, jim zase za ouško tahá moravská zhoda. Ale fakt, nejvíc (a to mám pražskou značku) mě serou všichni idioti, kteří se domnívají, že Čechy jsou Praha. My je taky nemáme rádi, tak nás s nima neházejte dostejnýho pytle.

Muamarek
29. 06. 2006
Dát tip
S čímkoli si chceme hrát, to měli bychom dobře znát, jinak, s prominutím, z hračky, zbudou jenom hnusné sračky. Kdo chce, ať hledí na vytáčky, obsah má formu, forma obsah má, kdos se zasměje, kdos půjde plačky, kdos na geg je, kdos na drama Grafoman: Podle mne nema být nic na úkot ničeho (i když skoro vždy něco na úkor něčeho je - osobně upřednostňuju obsah, ale obsah bez formy mi připadá jako obsah neforemný. Muamarek

Muamarek
29. 06. 2006
Dát tip
Tak nejen obsah - i forma je dle mého důležitá a k té patří také gramatika. Jak tu již bylo výše řečeno, ta se mění s různými styly, mohou se objevit nespisovné výrazy, novotvary (pokud možno takové, které zhoubně nezbují v celém textu), ale "i", "y", "mn", mě", "s", "z", atd. by se dodržovat mělo dle pravopisu (pokud se záměrně nechce něco vypíchnout - ale to se pozná). Redaktora Jenyka osobně neznám, ale mám u něho ten pocit, že slova všemožně komolí schválně (z gramatické neznalosti ho nepodezírám) a nemyslím, že by to něčemu škodilo. Nic by nemělo být samoúčelné - ani gramatika pro gramatiku, ale ani nespisovnost a vulgarismy pro nespisovnost a vulgarismy nejsou podle mne cestou, která vede ke kvalitě děl (a nemám na mysli ta, z nichž se střílí), Muamarek

Norsko 1
29. 06. 2006
Dát tip
jiko: připoMNěl :-)

JiKo
29. 06. 2006
Dát tip
mě tedy hrubice vadí a počertech mě serou v díle které žádá hlubší kritiku. podle mě je to o používání nástroje (jak kdosi řekl). Prostě když vezmu sekyru opačným koncem, tak dřevo nenasekám a špekáčky neopeču. Jak lze, sakrblé, čekat, že dílo psané gramaticky nesprávně splní svůj účel. Účel je totiž nejen literárně estetický. S hrubkama je to prostě jen nedodělek/půldílo/zmetek. Je to jako by na vysoké škole přednášel dřevorubec. Také bych rád připoměl kritiky místního redaktora jenyka, který válčí za češtinu tak ohromně, že mu není rozumět ani zbla (jestli toto staré slovo znáte vy novočešťané).

Staon
29. 06. 2006
Dát tip
Tahle diskuze mi na Písmákovi připadá poněkud zvláštní. Nechápu, jak někdo chce psát a přitom ho nezajímá gramatika. Gramatika nekonzervuje jazyk, jak tady někdo tvrdil, gramatika mu dává formu. Jazyk se samozřejmě musí vyvíjet, ale to, že někdo neumí psát základní gramatická pravidla (i/y, s/z apod.), docela určitě není vývoj. A navíc tím dává najevo, že příliš nečte, protože sečtělé lidi takové chyby hodně mlátí do očí. Sám mám se spoustou věcí problémy - typicky čárky ve větě a velká písmena - ale netvrdím, že mě to nezajímá. Ve skutečnosti se za tyto nedostatky hodně stydím.

katugiro
29. 06. 2006
Dát tip
že napíše (((Grafoman))) "výmluvy my připadaj", to při jeho nicku raději přehlížím, ale když redaktor Fouckault považuje "mě jde o..." za součást ironického módu nebo sociální znak... bane, ono mě to už ani nepřekvapuje :)

Milly
28. 06. 2006
Dát tip
nesnáším pravopisné chyby v dílech. Hodně mě při čtení ruší... Jinak hovorová řeč mi nevadí a dílo bez veškerých čárek také ne.

dokonaley
28. 06. 2006
Dát tip
Já mám gramatiku rád! :) Klub přátel gramatiky: http://www.pismak.cz/index.php?data=club&id=68

papouch
28. 06. 2006
Dát tip
(G) :-))))

na velká a malá písmena kašlu, ale když třeba vidim nějakou hrubku (i,y) nebo s,z tak mě to strašně deptá...ničí to úroveň toho díla

Fouckault
28. 06. 2006
Dát tip
může bejt.. četl jsem svýho času knihu psanou foneticky a bylo to kouzelné počtení.. záleží na míře a kontextu jako vždy

Fouckault
28. 06. 2006
Dát tip
nemyslím hrubky, pokud nejsou součástí ironického módu nebo sociálním znakem ale přijatelnou míru hovorové češtiny a slengu

jolbah
28. 06. 2006
Dát tip
A co je přijatelná míra přizpůsobení, aby přitom neutrpěla poetičnost? Třeba když se slovo 'pýcha' bude psát někdy s měkkým a jindy s tvrdým, podle toho, zda ho píše žena, či muž? :-))

Fouckault
28. 06. 2006
Dát tip
gramatika je mi fuk, mě jde o poetiku. Gramatika je něco co konzervuje jazyk, jsem pro jeho vývoj.. jazyk by neměl ustrnout a to přináší i konflikt s gramatikou.. gramatika by se měla přizpůsobit jazyku, .. kdo dnes mluví staročeštinou? tvořme nový jazyk! :-) hlavně poeticky!

papouch
28. 06. 2006
Dát tip
teď vážně ... šíleně mi vadí, když slyším, že pražáci se na něčem schodnou. Jenže - už jsem to tu viděl i napsané (!!) a autor na mou výtku odpověděl, že když se to tak mluví, tak on si to tak i napíše a že je to vlastně jedno... :-) Ale to jen tak mimo.

papouch
28. 06. 2006
Dát tip
..vo tym ani nebublé, kemo, rovné hantec musí valit aji tadyk. Ty křivy hlášky, co póštijó švedi só levigston a malí šropáli když na to valijó baterky na intrnetu z teho majó pak bordel v řepě a negómó co jak pak v šuli našrajbčit, aby to bylo v goldu. :-)

jolbah
28. 06. 2006
Dát tip
Básníkům, těm je to jedno. V poezii, jak se mi zdá, na nějakých pravidlech až tak moc nezáleží (báseň lze vždycky vydávat za 'moderní'). A obyčejnou prózu, tu stejně nikdo nečte. Tak proč se tím zabývat?

Zuzulinka
28. 06. 2006
Dát tip
vadí mi hrubky v některých případech i tzv. pražština, hlavně u nějaké vážně míněné poezie či prózy hovorové tvary toleruji v rámci možností co se týče malých a velkých písmen..u názvů, jmen, měst atd. ano..jinak na jejich používání až tak nelpím

Fil
28. 06. 2006
Dát tip
Nikdo už přesně neví v jistých případech, co a jak je správné, mění se to co chvilka. A myslím si, že pokud to je možné, tak dodržovat pravopis - v knize či @podobě-nerozlišovat. Horší je, když píšu jako prase, co s tím?.-))

Norsko 1
28. 06. 2006
Dát tip
čeština je jenom jedna, myslím já

šeptala
28. 06. 2006
Dát tip
chyby mě popouzely v době, kdy jsem na ně nahlížela čistě laicky; teď, když se tím zabývám jaksi odborněji, je mi to už poměrně putna - snad je to tím, že člověk vidí, jak jsou pravidla na jistou "liberální dynamiku" bezmocná :o) když už zmiňuješ například malá a velká písmena (zejména třeba na začátku věty apod.), domnívám se, že tahle pravidla budou brzy zcela zanarchizována - už dneska je dost autorů, co velká písmena ignorují ovšem nejrůznější hlouby srce, láski, splýnu a jiné na Písmáku jsou pro mě stále zdrojem obdivu nad tím, kam až může čeština zajít

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru