Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dramatické léto

29. 06. 2006
2
0
2398
Autor
tonas

léto jak má být ...

Dramatické léto

 

Hořlavý den předtucha hromobití

záludný vítr o tom nese zprávu

přečká je ten kdo zvládne kros

závodním tempem od rybníka či splavu

 

Za zády aplaus nadšeného deště

lepkavý vzduch na křivkách dívčích triček

i pán Bůh někde bere letní lázeň

rád by si také foukl do vábniček

 

Nachystej hromničné svíce

taková bouře to je potěšení

i trocha strachu vpadne do sednice

živel je v ráží – hudruje a plení

 

(2006-06-28)

 


Vesuvanko, ta fotka je nádherná - dramatický záběr fantastické síly naší planety... Tonasi, skvěle si dokážu představit tu atmosféru - a připojuji svůj (skromný) blábol s podobnou tématikou: © klimamorfing, s. r. o. Atmosféru dnešní noci uvádí MC kobylka, jehož pódiem je nezralý klas ječmene, profesionálně nasvícený do zelených odstínů nadrženými světluškami. Vlahý a vlhký vzduch, který před sebou tlačí daleko zuřící bouře, téměř vibruje napětím ze statické elektřiny, takže celá krajina je plná energie. A blesky z ní vykrajujou fantastické scenerie bílo- modro-fialovo-vínově červených odstínů. Každou chvíli jeden z nich vyšlehne z těžkých dešťových mraků a občas některý sjede po jejich povrchu jako elektrická pavučina na rozhraní masy vodních par a okolního vzduchu. Ale nejkrásnější pohledy - na barevné plazmatické výboje, které srší do vyšších vrstev atmosféry - z povrchu planety vidět nemůžeme... Slizcí skokani synchronizovaně skřehotají a navzájem se doplňují při vytváření společného rytmu, jako by to byli šamani, přivolávající déšť. Jejich rozvážné tempo se plynule proměnilo v davovou hysterií vybičovávanou extázi subtropické noci, když začali padat první kapky deště. Jenom ptáci a zvířata mlčí, ačkoli jsou nezvykle neklidní.

tonas
30. 06. 2006
Dát tip
třeba bych psal jen pro vás dvě nebo tři nebo čtyři, stojí to za to. Díky, díky . Nevěřil bych, že je možno vyfotografovat tak nádherně bouřku. Člověk může slovem i technikou a okem povědět opravdově o tom krásném světě

vesuvanka
29. 06. 2006
Dát tip

vesuvanka
29. 06. 2006
Dát tip
krásně a sugestivně napsané... díky a TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru