Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ztraceni v regálech

30. 06. 2006
0
0
1677
Autor
Ikkju

supermarket budoucnosti

Už jenom sto metrů, prohlásil s obrovskou námahou Jor a opřel se o spodní polici nekonečného regálu. Plech se pod vahou těla lehce pohnul a na podlahu sjela lavina soli. Kem se podíval přimhouřenýma očima do neúprosného světla zářivek nad jejich hlavami; jako by z něj vysávaly poslední zbytky sil a naděje. Pak svůj zrak obrátil k dalekému obzoru a naděje ho zaplavila jako čerstvá pramenitá voda.
Nejlepší osvěžení, zdamaaa! ... plížili se k štítu a z posledních sil si v duchu do rytmu vyschlých koleních kloubů štěrchajících o zem broukali: Nej Lep Čí Sle Váá Zdar! Mááá.
...
Nedalo se tomu říkat ani nezdar. Když se ploužíte tolik dní pouští mezi regály, když vám dochází poslední Mattoni, napadají vás mezi osamělými reklamními cedulemi čnícími v nekonečném prostoru jako bodavé kaktusy na poušti věci jako: Kde je Mattoni, tam to žije. A kde není?
Do pouště se vydali před týdnem, první strádání prožili v průsmyku knih když se před nimi svezla lavina knih za kačku. Pak to bylo dobré, v osadě Rychlé občerstvení měli všechno co potřebovali, vládla dobrá nálada a optimismus. Když se však začali vracet zpět k hranicím táhnoucím se po celé šířce pouště, udělali někde šerednou chybu. Nejdřív prací prášky, pak rýže a nakonec ... sůl. Kdyby Jor nezahlédl ceduli která je nyní vítala (i přes svou ponurost, protože na ní seděl sup a čechral si peří, pokukujíc na ně poťouchle přez rameno), už by jejich ostatky rozežírali mravenci a jódová sůl, tak dlouho než by je pohřbila pod svými dunami. Teď už bude dobře, napijí se, občerství a k hranicím už nějak dojdou.
Těmito úvahami se naši hrdinové prodírali jako hustou kaší a napínali síly aby je překonali stejně jako poslední úsek cesty.
Když se dovlekli pod ceduli, Kem jako naplněný novým přívalem síly se opřel o regály a zvedl se. Usmál se na Jora a otočil svůj zrak za roh, do výklenku pod tabulí.
Náhle se jeho oči naplnily čímsi, z popraskaných rtů se vydral skřek a bezvládně se sesul k zemi. Jor se nadzvedl na loktech a přitáhl se o ležícího Kema a pln obav nahlédl směrem jejich posledních nadějí.
Před ním stála:
....
Plechová krabice s dírkami na přimontování do zdi s nápisem:
Znáte lepší osvěžení
než klimatizaci v horkém létě?
Nyní zdarma!

Bulvár
01. 08. 2006
Dát tip
já jsem se pousmíval tedy, ale zdá se mi to jako nedůsledné či spíš neúplné využití toho nápadu

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru