Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vlasy Bereniky

30. 06. 2006
1
0
1700
Autor
Ikkju

zveřejněno na Psu...

Slunce spěchá k západu. Okraj města Pasadena, dál už je jenom poušť. Písek poletuje mezi plechovými kůlnami. Náhle zaskřípe pod botou stříbrného skafandru. Osamělý muž míří k prastaré raketě.
"Jak je to dávno!" Připadá mu to jako století.
Celých těch deset let opravoval tenhle starý vrak. Musel něco dělat aby zapomenul. Zapomenout? Ne, to ne, cítil ji stále a pořád silněji.A teď, když je vše hotovo, najednou taková … náhoda. Tak by to možná nazval před deseti lety. Ale dnes? Přijal tu zprávu, jako by na ni čekal. Musela přijít.
"Astronomové celého světa zaregistrovali na obloze nový objekt. Jeho příčinu se však zatím nepodařilo přijatelně vysvětlit. Jedná se velmi zajímavou mlhovinu viditelnou dokonce i pouhým okem. Astronomové z petrohradské observatoře, kteří jí ohlásili jako první ji nazvali … Vlasy Bereniky."Muž došel k raketě, vstoupil dovnitř a usadil se v řídící místnosti. Jeho ruka chvíli váhá nad ovládacím pultem, než se dotkne modrého vypínače. Na stěně se rozsvítila obrazovka. "Vše funguje jak má." Je naprosto klidný, zaplavuje ho dříve nepoznaný pocit naplnění, štěstí. Vždyť poletí, …. za ní…
Raketa je připravena, všechno čeká jenom na start. Dotkne se tlačítka a z trysek lodi vyrazí plameny, nepředstavitelný hluk zaplaví loď. Pomalu se odlepí od země. Nic už ho zde nedrží. Najednou je ticho. A tma. Ve tmě září hvězdy, každá jako slib dalšího krásného dne, …s ní. Cítí její vlasy, něžně se ho dotýkají. A tak tomu bude už napořád."Byl to blázen", říká stařec muži s notýskem, který si přišel prohlédnout místo startu.
"Říkal jsem mu, že ten krám nikdá nepoletí." Ohořelá startovací rampa, z lodi toho moc nezbylo.
"Naštěstí v těch kůlnách nikdo nebydlí", dí k tichému pánovi, který se rozhlíží po místě neštěstí.V tu chvíli slunce zapadne za obzor a na obloze nad zbytky rampy se objeví ona nová mlhovina. Oba pánové k ní zvednou oči.
"Je opravdu krásná", prohlásí muž se zápisníkem. "Vypadá jako ženské vlasy."
….Vlasy Bereniky
Ikkju
12. 09. 2006
Dát tip
Hrdlička: Díky:), potěší že si moje výplody někdo přečte... mongolský vlk: zkoušel jsem to opravit podle tebe, vůbec mě to neposlouchá... Navíc jsem minule ztratil celou povídku, dost mě omejvali:), jmenovalo se to Na prst místa a bylo o pocitech askety na vrcholu sloupu :))

Hrdlička
11. 09. 2006
Dát tip
líbí. maličká, ale má atmosféru. a tak nějak nechápu proč tě nikdo netipuje. asi jsem scifi-senzitivní. nuže - *

vlevo dole se posílají avíza když na někhoo reaguješ,.. aby i on věděl opravit... najedeš myší na Vlastní a klikneš na Díla, pak vybereš to, které chceš opravit... jestli ti to půjde... vůbec nevim jestli to tady funguje.. po těch excelentních opravách měj se :)

Ikkju
03. 07. 2006
Dát tip
Prima že je tam ten Bradbury vůbec cítit:), byl to trošku záměr. Text jsem skopnul dvakrát, bohužel to ještě neumím opravit... Dík za kritiku!

?? proč je tam ten odstavec dvakrát?? to asi neni naschvál, že... a pokud je, tak efekt to nemá :) asi záleží na sečtělosti čtenáře mně tohle přijde jako slabej odvar Bradburyho ale někomu se to může líbit... je to spíš jak začátek povídky, ne jako povídka celá.... nebylo by marné to dokončit...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru