Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

OVČÍN

15. 07. 2006
15
0
6559
Autor
vesuvanka

Opět jedna moje přírodní \"nepovídka\" ...

OVČÍN

Na dnešní den jsme si naplánovali výlet na poměrně málo známý  středohorský vrch Ovčín, který se zvedá  do výšky 431 m nad mořem západně od Lovosic. Na tento čedičový komolý kužel nevede žádná turistická značka.  Trochu se té cesty obávám, ale říkám si, že v nejhorším zůstanu někde na úpatí, kde budu pozorovat květenu. a další zajímavosti.

Ráno začíná šedivou oblohou slibující déšť. Sedím ve vlaku a výlet ponechávám osudu, kolem Kralup prší dost vydatně,  V Roudnici už je po dešti. V Lovosicích se oblačnost protrhává a sluníčko začíná nesměle svítit, ale je dusno a kopečky v oparu, Milešovku si víc domýšlíme než vidíme.

Louky podél silnice, to jsou barevné koberce utkané z trávy a květů čekanek, kozí brady, třezalky, jestřábníku, divizny,  vikve,  chrastavce, čičorky, hadince a dalších rostlin.  Obilí zlátne...

Naše cesta vede vede po kraji lesa. Počasí je příjemné, občas zafouká chladivý vítr. Vzduch krásně voní.  Místy již kvete dobromysl a řepík, fialový černohlávek, žlutý svízel syřišťový, kopretina chocholičnatá, starček přímětník,  bodlák obecný a chrpa luční., Poléhavé listy kozince sladkolistého napovídají, že jsme v teplejší oblasti.

 Všude kolem jpoletuje tolik motýlů - nejvíc bělásci, okáč bojínkový a další hnědí okáči. Potěší nás babočka síťkovaná a babočka admirál. S radostí konstatujeme, že letošní rok je na motýly mnohem bohatší než loňský. Něco kovově zlatozelenavého se zalesklo v trávě. Brouk zlatohlávek, který je v poslední době dost vzácný. Naposledy jsem ho viděla asi před dvěma roky na Řípu.

Málem bychom přehlédli  úzkou cestičku, spíše stezku zvěře, která   odbočuje vpravo do listnatého lesa a stoupá do vrchu. Napřed pozvolně, ale pak strměji. Přivádí nás k malé loučce, s vysokou trávou třtinou křovištní, kde kvete chrpa čekánek, hadinec, hvozdík kartouzek a bělozářka větvitá . Potěšíme se tou krásou, máme tu i částečný rozhled do kraje. Cestička nás přivádí  ke "kamenné svatyni" - obrovským čedičovým balvanům, které obdivujeme. Jsou pěkně vyhřáté sluncem a doslova hýří barvami různých lišejníků - stříbřitě zelených, žlutavých, rezavých a je tu také ten černý, s nímž jsme se setkali před týdnem na znělcích Hrušovského vrchu.  Vystupujeme mezi kameny a dostáváme se do pásma hustě rostoucích keřů, ponejvíce šípků a  trnek, také tu roste kalina tušalaj s plstnatými listy. Cestička je tu uzoučká, tak akorát pro jednoho člověka.  Poslední strmé stoupání a jsme na  vrcholu s triangulačním bodem. Viktória! Tu cestu jsem zvládla!

Rozhlížíme se do kraje.  Pěkný je pohled  na Jezerku a  vrchol Košťálova se zříceninou, Sutomský vrch, Boreč, Lipskou horu, Lhotu,  Milešovský Kloc a  Ostrý. Milešovka se nám stále schovává. Místo, na němž se nacházíme, je úžasné.  Malá náhorní plošina s kvetoucími hvozdíky, bělozářkami, chrpou čekánkem,  hlaváčem bledožlutým. Roste zde bílý čistec přímý, bodlák  máčka ladní , rozchodník velký a zaujme nás intenzivní vůně mateřídoušky.

Sluníčko  žhne, a to mají motýli rádi. Nejvíc je tu okáčů bojínkových, mihne se modrásek a tentokrát k nám zavítá i perla Českého středohoří, otakárek fenyklový.  Jeho třepotavý a rychlý let je fascinující. Na na pár vteřin usedne, ale zas letí a vrací se, poletuje sem tam jakoby něco hledal a po chvíli nachází - odněkud přilétne  druhý otakárek  a teď poletují spolu a kolem sebe, rychle mění směry, stoupají, dotýkají se a zase se rozletí a znovu... A již se objeví  další dvojice otakárků... Jsme svědky jejich svatebních letů...  Nesmím zapomenout ani na včely a čmeláky, kterých je tu také hodně, zejména čmeláků skalních,  jsou černí a mají výrazně oranžový zadeček.

 Sedíme  tu tiše a s nábožnou úctou k naší milované krajině a vůbec k Přírodě, která j rozdává radost a pocity štěstí -  je  rájem na Zemi






vesuvanka
11. 09. 2006
Dát tip
Hrdlička - potěšila ljsi mě svojí návštěvou a milými slovy, díky :-)))

Hrdlička
10. 09. 2006
Dát tip
člověk se nemusí ani dívat na datum a podle tvých kytičkových popisů pozná kdy že se výlet udál. a otakárci jsou teď díky tobě i tady se mnou. :o)

vesuvanka
01. 08. 2006
Dát tip
Milane - děkuji za milé zastavení a zdravím Tě

MilanH
01. 08. 2006
Dát tip
Nádherné

vesuvanka
17. 07. 2006
Dát tip
Jolana19 - děkuji za milé avízko, já také motýly miluji, dětství jsem prožívala na pražské periferii, kdy rostlo hodně bodláků a bylo tam tolik motýlů. Doma jsme měli naštěstí atlas, a tak jsem si je vyhledávala. Jsou nádherní, křehcí a něžní. Jejich život je opravdu kraťoučký, jen někteří se dožijí druhého léta... vzpomínám, jak nám občas doma někde za skříní přezimovala paví očka :-)))

Jolana19
17. 07. 2006
Dát tip
díky Ves, motýlky miluju, mám je na tričku, na náhrdelníku, jako naušnice, náramek na kotníku a taky prstýnek. Několik jich skutečně mám i na zácloně v ložnici. Jsou nádherní, barevní, křehcí a žijí příliš krátce, asi jako štěstí

vesuvanka
16. 07. 2006
Dát tip
Ještě jednou vám všem moc děkuji, přeji krásné a pohodové letní dny a posílám pro radost okáče bojínkového :-)))

vesuvanka
16. 07. 2006
Dát tip
Sarrah - děkuji za milé zastavení, hodně štěstí při hledání, věřím, že najdeš :-)))

Sarrah
16. 07. 2006
Dát tip
vesuvankom,moc krásné čtení. Milý závěr....hned to tu balím a jdu ven......hledat oranžové prdelky čmeláčků***

vesuvanka
16. 07. 2006
Dát tip
Štírka - děkuji za návštěvu, milá slova i tip, mám radost, že se Tě dílko a zajímají Tě rostlinky :-))) Zdravím Tě a přeji krásný den :-)))

Štírka
16. 07. 2006
Dát tip
Jani, výlet jsem absolvovala s Tebou... jako bych tam byla... jen pro konkrétnější představu musím sáhnout po knize o přírodě a dohledat rostlinky, které si nevybavím (a je jich :-) Krásně jsi to napsala, díky :-) t*

vesuvanka
15. 07. 2006
Dát tip
Lunka - Ivanko, díky za zastavení, milá slova a tip Oldjerry - díky za návštěvu a milá slova. Já neznám mnohá místa v okolí Prahy Jolana19 - díky za milé zastavení Robinia - mám radost, že dílko Tě inspiruje k výletu, přeji hodně krásných zážitků a děkuji za návštěvu a tip Přeji krásný den a zdravím vás :-)))

vesuvanka
15. 07. 2006
Dát tip
Lunka - Ivanko, díky za zastavení, milá slova a tip Oldjerry - díky za návštěvu a milá slova. Já neznám mnohá místa v okolí Prahy Jolana19 - díky za milé zastavení Robinia - mám radost, že dílko Tě inspiruje k výletu, přeji hodně krásných zážitků a děkuji za návštěvu a tip Přeji krásný den a zdravím vás :-)))

Robinia
15. 07. 2006
Dát tip
Rozhodně nebudu psát, že jsi mi ušetřila práci s výletem a už na Ovčín nemusím. Naopak, Tvoje vyprávění je tak poutavé, že mám sto chutí se tam vydat... tip

Jolana19
15. 07. 2006
Dát tip
je nádherná, jako vždy, a jako vždy jsi mi ušetřila práci s výletem :-). Měla by si psát pro cestovní kanceláře, máš opravdu dar

Oldjerry
15. 07. 2006
Dát tip
Díky - přiznávám se, že ač z Lovosic, nikdy jsem za padesát dva let na Ovčíně nebyl - no a dík tvému umění tak věrně popsat kraj i s detaily tam už nemusím. Teď už jsem opravdu líný a stejně bych toho asi neviděl sám tolik, jako s tebou. Snad být tebou jsem se letmo zmínil o Radoisticích. Je to zvláštní zapadlá víska kousek od města. Na hustotu obydlení pozoruhodný jev. (Tak jsem to udělal za tebe a rád).

Lunka
15. 07. 2006
Dát tip
Připadá mi jakobych byla na výletě s Tebou...moc bych bych si to přála...tolik toho víš...nábožně bych Tě celý den poslouchala...moc krásná atmosféra Janičko...;o)*T

vesuvanka
15. 07. 2006
Dát tip
Háber - díky za návštěvu, tip a informaci o zajímavé knížce, staré přírodovědné knihy mám ráda, pokud vyšla v češtině nebo slovenštině, ráda po ní zapátrám dadíková - chodili jsme většinou v polostínu. Vedro bylo na loučce ve svahu a pak na vrcholu, ale bylo to snesitelné, občas zafoukal mírně chladivý západní vítr - díky za milé zastavení a tip fungus - díky za návštěvu, milá slova i tip synáček - Petře, děkuji za návštěvu, milá slova i tip, ten výlet na kolech musel být krásný. Zdravím vás všechny a přeji krásný den :-)))

synáček
15. 07. 2006
Dát tip
Minulý týden jsme na kolech procestovali část krajiny východních Čech… od Dobrušky až po Teplické skalní město a Adršpach… Viděl jsem spoustu květin, motýlů… a skal… ale nic takhle hezkého bych o tom asi napsat nedokázal… Máš skutečně velký dar v tom, jak dokážeš psát o své lásce … Tip (i když nevím, jestli to dopadne, moc to tu ještě neznám…) a díky…

fungus2
15. 07. 2006
Dát tip
Povedený výlet.

dadíková
15. 07. 2006
Dát tip
vesu jsi dobrá, pokud jsi na tom výletu byla v těchto parných dnech... vivat! :))

Háber
15. 07. 2006
Dát tip
Belgičan Maurice Maeterlinck nositeľ Nobelovej ceny za literatúru z roku 1911 napísal jedinečnú a nádhernú knihu Život včiel. Ako jej obdivovateľ odvtedy viem, že včely a osy sú jedinečnou civilizáciou na Zemi. Verím, že ak by si ju náhodou doteraz nečítala, určite si ju skús zohnať, lebo je to literatúra priam pre Teba ako stvorená...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru