Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kam zavedou mne vzpomínky

20. 07. 2006
13
6
3742
Autor
Bernadeta

Je čas višní a borůvek...

Kam zavedou mne vzpomínky...

 

na bublaninu s borůvkama

do korun stromů kde jsem sama

na topinky mé maminky

 

tatínek dneska sází stromky

já lezu pyšně dolů z višně

a opakuju v duchu zlomky

 

.....................

 

z vysoké trávy cvrček zpívá

tatínek znaven odpočívá

 

a maminka ta stará paní

stále mu srdcem píše psaní

 

choulí se tiše večer ke mně

„budiž mu Pane lehká země“

 

......................

 

však bublanina s borůvkama

koruny stromů kde jsem sama

višně na kterých hnízdí ptáci

všechno se zase zpátky vrací

 

zahrada je dnes plná květin...

 

a všechny květy co jsou na ní

jsou plody mého vzpomínání


6 názorů

koloušek
10. 06. 2010
Dát tip
Každý má své vzpomínky a ty na dětství jsou nejhezčí (většinou). T*

Bernadeta
14. 08. 2008
Dát tip
A je jí tam dost? Já přikrájím! K bublanině je nejlepší pití studená smetana. Tu máš! Dej si, co hrdlo ráčí... Až Ti bude ubývat, tak se mi zase ozvi :)

guy
31. 07. 2008
Dát tip
jsem líný si zajít do lesa, tak si tu chodím na tu bublaninu k tobě .. ono už je stejně po sezóně, a takhle je to pohodlnější a dietnější :-)

avox
13. 05. 2007
Dát tip
přesměrovala na vzpomínky mé vlastní, bolestné i krásné černé hodinky u maminky dlouhé večery, když slunko hasne... */

Jolana19
18. 01. 2007
Dát tip
je něžná, uklidňující, vzpomínková (kdo by to byl řekl :-) ), líbí se mi

satannáš
13. 12. 2006
Dát tip
Máš velmi příjemný styl psaní . T

Bernadeta
07. 09. 2006
Dát tip
Alfonso, díky, už jsem Tě dlouho neslyšela... Já jsem sedávala nejčastěji na ryngli a čítávala jsem si a poslouchala jsem kosy.....

týýýjo, takový otvírák na hlavu :o) když jsem četl o těch višní, vybavilo se mi dětství strávené u babičky v Liběšovicích na stromě morušovníku. Nikdy potom už jsem takový strom neviděl. Plody podobné ostružinám, celé obličeje jsme tenkrát měli fialové... děkuju, moc :o)

mirek
27. 07. 2006
Dát tip
***

Albireo
23. 07. 2006
Dát tip
Albireova skleróza limosáčky sice pamatuje, ale časové zařazení? To bys na mně chtěla moc.

guy
21. 07. 2006
Dát tip
jo, vylézt na ni problém někdy bývá, ale spadnout z ní problém není .. ale největší problém je dokazovat, že jsme z ní nespadli, i když na to vypadáme .. :-)

Bernadeta
21. 07. 2006
Dát tip
:-) Skleněnky jsem nejedla, ale antiperle jo. Já jsem od malinka ráda pila :-). V dětsví jsem šíleně milovala limosáčky. Začalo se to prodávat v Brně hádám někdy v roce 69 nebo 70 nebo nějak tak (to by věděl Albireo). Byl to igelitovej pytlík s barevnou, většinou červenou bublinkovou sodovkou a v tom byla strčená slámka a s tím se chodilo po štatlu a upíjelo se... Vždycky, když jsem šla s limosáčkem, byla jsem hrozně pyšná (skoro jako když jsem lezla z višně (když jsem lezla z višně, byla jsem pyšná proto, že na tu višeň vylézt byl dost velkej problém).

guy
21. 07. 2006
Dát tip
myslím, že i v žaludku se dost dlouho trávily .. :-)

guy
21. 07. 2006
Dát tip
v první školce, do který mě dali, jsem vyhrožoval, že vyskočím z okna, tak aby mě nemuseli hlídat, mě přeřadili do školky, která měla okna v přízemí .. :-) časem jsem si ale celkem zvykl .. rád vzpomínám na chvíle, kdy jsme si s Jabulkou před spaním nabrali hrst skleněnek - takový ty korálky do mozaikových skládaček - a ty jsem pak na lehátku jedli .. jako místo antiperlí .. můžu ti říct, že vydrželi v puse mnohem dýl, než ty antiperle .. :-)

Bernadeta
21. 07. 2006
Dát tip
V mateřské školce byl chlapeček a ten mi pořád vyhrožoval, že si na mne počíhá na přehradě, až tam budu s rodičema a v nestřeženým okamžiku mne utopí. Taky mi házel do polívky otrhaný květy a lístečky z kytek, co byly ve vázičkách na stole. Do mateřské školky jsem se bála chodit, tu mi vůbec nepřipomínej...

guy
21. 07. 2006
Dát tip
neříkej, že v mateřský školce jste dostávali tolik příkladů za domácí úlohu :-)

Bernadeta
21. 07. 2006
Dát tip
To se mne ptej, když je to skoro čtyřicet let, copak já vím? Já to aspoň poradím tomu dítěti ve mně, které se mnou pořád žije a pořád se ještě nad těma sloupečkama trápí...:-)

guy
21. 07. 2006
Dát tip
Bernadeto - a proč si teda neudělala dva sloupečky po šesti? :-)

Bernadeta
21. 07. 2006
Dát tip
Děkuji Vám všem, ha, Albireo, Ty jsi mne odhalil, s těma zlomkama, to jsem si jediný vymyslela. Ale faktem je, že jsem hroznej poctivec byla, např. jsem se strašně trápila, když jsem měla z počtů za úkol nějaký příklady, kterých bylo (nevím proč)většinou 12 a já jsem vyrobila jeden sloupeček po čtyřech příkladech vlevo a jeden sloupeček po čtyřech vpravo a pak jsem byla zoufalá, protože jsem nevěděla, zda je lepší rozdělit ten poslední sloupeček na dva a dva anebo napsat všechny 4 příklady pod sebe doprostřed stránky. Abych napsala všechny 4 příklady pod sebe doprava nebo doleva, o tom nemohla být řeč, to by bylo příliš nesymetrické :-)))

Muamarek
21. 07. 2006
Dát tip
Vzpomínky jsou jako živé, emocí je tak akorát, ani bujaré, ne tklivé, lze slzu ronit i se smát, I proto Ti teď tip chci dát, vždyť člověk si hned vybaví, že též má na co vzpomínat, příběh, který dál vypráví Muamarek

Albireo
20. 07. 2006
Dát tip
Jeden tip hned přibude, krásné a procítěné! Jen se mi nezdá - tys byla takový vzorňas, že sis i při slézání se stromu opakovala zlomky?

překrásná - kde jsou tipy??????? - *******

guy
20. 07. 2006
Dát tip
ono hrozí jisté nebezpečí nejen než se sehneš, ale i až se sehneš :-)

Bernadeta
20. 07. 2006
Dát tip
U nás je hlavně hafo komárů, takže než se sehneš k borůvce, tak si jich tolik připlácneš na těle (těch komárů, ne těch borůvek), že seš posetej rudejma flekama, že vypadáš jak ta borůvková bublanina...:-)

guy
20. 07. 2006
Dát tip
jasně - tohle je přesně barva tý borůvky, než ji utrhneš .. letos jich musí být kolem Třeboně tuny - i u nás jich je hafo :-)

Bernadeta
20. 07. 2006
Dát tip
No, já jsem tam původně měla aji borůvkovo višňový barvy, ale nebylo to ono, tak jsem zůstala konzervativní :-)

guy
20. 07. 2006
Dát tip
jé, Bernadeto, ta je krásně modře borůvkovo-višňová .. *

Robinia
20. 07. 2006
Dát tip
čas višní, borůvek, vzpomínek... tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru