Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Muži versus ženy

21. 07. 2006
1
4
2102
Autor
Brouk
 

Muži versus ženy.
Ženy versus muži.

Válka pohlaví se táhne už snad odnepaměti. Někdy triumfovali muži jindy zas ženy,
ale zdá se, že tento boj nikdy nebude mít vítěze. Muži, jako dobyvatelé a ženy
jako ploditelky dalších pokolení. Muž + Žena. Nakonec se musí usmířit a spojit, neválčit.
Jedna je to nejosamělejší číslo. Nedá se zařadit, protože s tím, že bychom byli sami se prostě nepočítá. Možná je to diskriminace. V restauracích neexistuje stůl pro jednoho. Celý život k sobě hledáme ten vhodný protějšek, ten správný zámek od kterého nosíme klíč. Někdy se snažíme přepilovat zámek, někdy klíč. Násilím chceme spojit něco, co k sobě nepasuje.
Jsme vzpurní a neposlušní, ale byli jsme vždy tací. Neposlušní rodičů, sourozenců, milenců. Milujeme vzduch, i když bojíme se dýchat. Milujeme půdu, i když bojíme se po ní chodit bosí. Milujeme vodu, i když bojíme se namočit v ní vlasy. Milujeme oheň, i když bojíme se od něj spálit.
Co by byli muži bez žen a ženy bez mužů? Říká se, že muži svět mění, ale ženy světu vládnou. Co všechno dokáží ženy mužům odpustit a přetrpět? Co všechno musí muži ženám odpustit a přetrpět? Dokáží to? Jsou ženy plačící citlivky a muži ješitné bestie?
Dřímá v nás i nadále přežitek muže jako lovce a ženy jako ochránkyně rodinného ohně?
Je muž a žena v rovnocenném partnerství?
Jsem vzpurná a neposlušná. Vzpurná a neposlušná vůči rodičům, sourozencům, milencům.
I já jsem usilovně hledala zámek, který by pasoval k mému klíči a i já se někdy snažila urputně moc přepilovat zámek nebo klíč. Jsem tvrdohlavá, jsem ve znamení berana,
jsem citlivka i bestie. Věřím, že jedna je to nejosamělejší číslo. Věřím, že každý je někdy mučedník i rváč. Jsem samorost. Někdy jsem vlk v beránčím rouše a jindy zas jen naslouchám, ale jsem už taková a svět mě tak musí brát. Každý jsme jedinečný a tak i já.
K ženám chovám hlubokou úctu, ale muže miluji. Nesním o princi. Už dávno nesním,
neboť mě sny tvrdě srazily na dlažbu. Jsem taková jaká jsem. Jsem vzpurná a neposlušná.


4 názory

Houp?
27. 11. 2007
Dát tip
moc pěkné, jen zůstaň jaká jsi

Merisa
16. 09. 2007
Dát tip
Hezky napsaný. Vyplývá z toho, že každý z nás touží být milován...

babka
13. 11. 2006
Dát tip
** Nakonec i Bůh stvořil Adama a Evu. Kdyby to nechtěl, mohl nechat jen hada.

hnidopich
25. 07. 2006
Dát tip
Omlouvam se za naivni vlozku - ale do jake miry si myslite, ze se da nas klicek zbrousit? Co je lepsi, zivot v pekle nebo v nicotne samote?

hnidopich
25. 07. 2006
Dát tip
:*) Snad bych jen dodal, ze se silici mirou emancipace v nasi spolecnosti, se stava cim dal castejsim jevem muz placici citlivka a zena jesitna bestie :))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru