Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KDYŽ JSOU POŠŤÁCI NA ŘECE

09. 05. 2008
1
13
3391
Autor
fungus2

 

Jan Mráček a Jiří Kovář seděli v dodávce a hleděli na nedalekou řeku, na niž se pohybovalo velké množství šlapadel a lodiček.
„Hele, co kdybychom si vyšlápli na šlapadlo? Skončili jsme brzo a kdybychom přijeli teď na poštu, tak by nám dali ještě nějakou práci,“ řekl Mráček.
„To je fakt. Máš dobrej nápad! Jdeme si zašlapat na vodu!“ vyhrkl Kovář a zanedlouho oba kráčeli k půjčovně šlapadel.
„He, he. Ty vesty na naších uniformách vypadaj dost divně,“ zkonstatoval Mráček poté, co si na sebe navlékli žluté záchranné vesty.
„To byl teda pitomej nápad si je vzít,“ mínil Kovář.
„Tak si jí sundej. A nebo neumíš plavat?“
„Umím. Ale proč jí máš teda ty? Ty neumíš?“
„To víš, že umím!“
„Když teda umíme, tak proč je máme na sobě?“
„Tak si je sundáme, ne.“
„To je fakt.“
Oba si tedy začali záchranné vesty sundávat, přičemž stáli na okraji mola. Ve stejný okamžik k nim však přiběhl velký pes a začal na ně skákat. Mráček se lekl, rozhodil rukama a těmi zasáhl Kováře. Oba ztratili rovnováhu a to mělo za následek jejich pád do vody.
„Ty blbče!“ vykřikl Kovář.
„Za to může ten pes!“ vyhrkl Mráček.
„Kdyby si do mě nestrčil, tak se tohle nestalo!“
Oba poté vylezli z vody před zraky mnoha pobavených lidí, načež nasedli na šlapadlo a rychlým šlapáním se vzdálili od břehu.
„Ježišmarja, proč tak zuřivě šlapeš? Přeci nejsme na závodech šlapadel!“ vyhrkl Mráček.
„Já zkouším, jak se dá nejvíc tohle šlapadlo rozšlapat!“ řekl Kovář.
„Vždyť na nás koukaj všichni jako na blázny.“
„Musíme uschnout, ne.“
„Takhle zase spadneme do vody!“
„Neboj se a zaber chodidlama do těch šlapek!“ vykřikl Kovář a Mráček také začal šlapat. Šlapadlo se po hladině opravdu pohybovalo velmi rychle a zanedlouho se dostali do blízkosti parníku. Ten za sebou zanechával velké vlny, na nichž vzápětí šlapadlo klesalo a stoupalo. Následkem toho se rozkývalo a poté se dvě modře oblečené postavy za výkřiku ocitly ve vodě.
   Někdy tou dobou vedoucí pošty Robert Stehlík jel v dodávce. Nejel však služebně, jak oznámil na poště, ale mířil k řece, kde si chtěl zalyžovat na vodních lyžích za motorovým člunem.
Netrvalo to dlouho a dojel k přístavišti. Zanedlouho už stál na lyžích a v rukách svíral držadlo od provazu, co vedlo k zádi člunu. Rozjezd člunu se díky jeho opakovaným pádům musel opakovat. Teprve po nějaké době s vytřeštěnýma očima sotva udržoval rovnováhu na lyžích.
„Halóóóó! Zastavtéé! Mě už to stačí! Já už dlouho na nich nestál!“ vykřikl. Ale ten, co řídil motorový člun, se jen usmíval a zamával mu.
„Jéééé! Já už se neudržím!“ rozkřičel se vedoucí, jenže přes hluk motoru ho nebylo slyšet. O chvíli později vytřeštil oči, když zahlédl před člunem skokanský můstek pro vodní lyžaře.
„Jéééé..já nechcííííí!“ křičel, ale vzápětí lyžemi najel na můstek. Pak se za táhlého výkřiku pustil provazu a poté zažil let nad hladinou. A ke svému zděšení uviděl před sebou šlapadlo, na němž seděli dva užasle se tvářící pošťáci, jenž díky jeho dopadu záhy už neseděli.
„Dobrý den pane vedoucí,“ vyhrkl překvapeně Kovář.
„Co tady děláte!?“ vykřikl Stehlík
„My jsme měli zásilku pro vodníka,“ pokusil se o vtip Mráček.
„Já vás roztrhnu jako hady!“ rozkřikl se vedoucí.
„Pozor! Táhne nás to k jezu!“ řekl varovně Kovář.
„Jez néééé!“ zařval Stehlík, ale brzo se trojice mužů dostala přímo k nevelkému jezu. A vzápětí se za výkřiků ocitli pod ním.
„Já zapomněl plavat! Pomóóóóc!“ křičel vedoucí a Mráček s Kovářem ho hned uchopili. Po chvíli k nim velkou rychlostí plul policejní člun, na němž byl přítomen televizní štáb. A tak diváci jisté televize viděli ve zprávách rozkřičeného muže s lyžemi na nohách a dva vyděšené pošťáky.
 

13 názorů

fungus2
19. 05. 2008
Dát tip
To jsem potěšen.

Barman
18. 05. 2008
Dát tip
Rádo se četlo

fungus2
18. 05. 2008
Dát tip
Děkuji!

Barman
18. 05. 2008
Dát tip
Máš halt svůj styl, někdy mi to přijde moc, ale tahle byla pěkná

fungus2
10. 05. 2008
Dát tip
Tak si potom najdi čas na psaní. Budu se těšit.

Tobša
10. 05. 2008
Dát tip
Mně jo, zrovna teď o maturitu :-) maturuju 19.5. nebo možná 20.5.

fungus2
10. 05. 2008
Dát tip
Klidně to zkus dřív. O nic přeci nejde.

Tobša
10. 05. 2008
Dát tip
Možná bych to mohl zkusit po maturitě. :-)

fungus2
10. 05. 2008
Dát tip
Prostě takhle píši. Jde mi jen o legraci. V tvém podaní by tahle povídka byla určitě také hodně humorná. Tak jí zkus napsat ve svém stylu.

fungus2
10. 05. 2008
Dát tip
Prostě takhle píši. Jde mi jen o legraci. V tvém podaní by tahle povídka byla určitě také hodně humorná. Tak jí zkus napsat ve svém stylu.

Tobša
10. 05. 2008
Dát tip
A mohl bys mi tedy vysvětlit smysl takového psaní?

fungus2
09. 05. 2008
Dát tip
Já to napsal takhle schválně.

Tobša
09. 05. 2008
Dát tip
Zdravím, tak tedy musím říct, že zprvu, jak jsem začal číct dílo, tak jsem si myslel, že si autor dělá z čtenářů srandu. Tedy úvod do příběhu pokulhává, úvodní dialog je nestálý a silně nevěrohodný. Nedokážu si představit, že takhle skutečně někdo mluví. Dále je tu dobrý nápad. Ale autor nevěnoval dostaetčnou péči tomu, aby se zamyslel nad průběhem a spádem děje. Děj dále skotačí jako horský kamzík. Vlastně i ten konec je špatný. Vše tam k sobě nesedí, nenavazuje - a myslím, že je to dáno formou. Kdyby autor pojal své dílo více jako fejeton než jako povídku a dal již od začátku jasně najevo, že popisuje, jak si pošťáci dělají volno (včetně jejich šéfa) a měl do toho vtipné průpovídky (třebas jak pracuje česká pošta z pohledu televizní moderátorky atd.), dal by se pochopit i ten dialog jako mírně ironizující. Autor se musí rozohodně ještě hodně zlepšovat, doporučil bych mu prvně hodně číst, pak pozoorovat reálné chování lidí. A nakonec si udělat přehled v tom jak jaký literárání útvar vypadá. S trochou píle jde vše. :-) P.S.: Chyby jsem nekontroloval.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru