Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

o sečtělosti

17. 08. 2006
0
0
1669
Autor
Nečech
V kruzích amatérských kritiků koluje někdy pohádka o tom, že dílo autora může být jen tak dobré, jak autorova sečtělost dovoluje. Jak si tito lidé ale vysvětlují genialitu mladého Rimbauda, Jesénina a mnoha dalších? Někteří by jistě řekli, že mezi stotisíci se najde jen jeden Rimbaud. Já se ovšem domnívám, že takových jako Rimbaud jsou stotisíce, ale jenom jeden má ten spravný marketing.
Nečech
11. 10. 2006
Dát tip
A v názorovém střetu mezi pozicí Ilminovy a ramiovy vidíme reflexi názoru převládajícím v baroku (Ilmin) a v romantismu (ramia). Osobně nepokládám Ilminův názor za neopodstatněný, avšak má jednu chybu (alespoň z "postbarokního" pojetí): znalost a zvládnutí formy nezaručuje estetickou kvalitu díla (t.j. čtenářský prožitek), zatímco originalita (chcete-li: genialita) autora ano - a to i v případě neuvědomělé tvorby.

ramia
27. 09. 2006
Dát tip
..Rimbaud precital toho strasne malo..Len zrniecko.A len to,co musel..nemal tu moznost citat to,co chcel.Tvoril uz ako dieta.. Nad kyslost jablka,ktora je detom sladkou, bol priboj zeleny,ked naplnil moj vrak a skvrny z modrych vin aj so stopami zvratkov zmyval,ked roztriestil kormidlom lodny hak. A odvtedy som sa kupal uz iba v Basni Mora,co nasalo s hviezdami mliecnu bel, hltajuc azury,kde ako ked sa zasni vse utopenec sa nori,ked zosinel. ..ako moze svoje pocity vyjadrit takto 16 rocne dieta? ..v podstate sa pripravil o detstvo.. Scitanost naozaj nie je zarukou..zarukou je dar..nieco vyssie..

Honza_Princ
17. 08. 2006
Dát tip
myslím že sešlost se všeobecně přeceňuje

Petrusha
17. 08. 2006
Dát tip
Sečtělost - si myslím, že so schopnosťou reagovať a tvoriť veľa nemá veľa však má spoločné so schopnosťou vyjadrovania sú však medzi nami ľudia, ktorí majú "dar slova"!!! :)

Fouckault
17. 08. 2006
Dát tip
Sečtělost není záruka dobré tvorby. Genialita reflektovat svou dobu je prvek který ničím nedoženeš. Teprve ovšem spojí-li se s marketingem může vyjít nová hvězda a oslovit co nejširší publikum. Jistě je spoustu geniů co zapadlo. . Sečtělost je leda tak dobrá pro tvorbu literární kritiky.. tam je naopak její absence neomluvitelná.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru