Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak (se) kontrolujete?

17. 08. 2006
1
6
2995
Autor
Lakrov

 


 

Tenhle dotaz se týká asi spíš autorů delších textů, především povídek, ale i básně bývají občas delší než... trpělivost většiny zdejších čtenářů :-) . Ale na trpělivost při čtení se ptát nechci. Zajímá mě spíš trpělivost při psaní: Kontrolujete napsaný text předtím, než jej umístíte (zveřejníte) na Písmák? Kolikrát (asi) jej po sobě čtete? Kolik cyklů typu čtení/opravy považujete za dostačující? Zabýváte se při dodatečných opravách už pouze gramatikou, nebo pokaždé shledáte důvod k opravě formulace, změně slovosledu, přidání/zrušení slova, změně odstavcování apod? Taky jste v okamžiku zveřejnění přesvědčeni, že je text naprosto bezchybný, a taky jste pak překvapeni, když při jeho příštím náhodném shlédnutí narazíte na další chyby? Připadáte si jako blbci a zdá se vám, že práce, směřující k uvedení textu do bezchybného stavu, je v podstatě nekonečná?


 

Možná jsou všechny předchozí jmenované pocity způsobeny jen mou neschopností či nedostatkem sebevědomí. Každopádně děkuji za případné projevy soucitu nebo dokonce za nápomocné příspěvky.


6 názorů

baronka
03. 11. 2008
Dát tip
Lakrov To napsané musí být silné pak bohatší o Cestu ještě opravuješ to platí o knize a třeba pro druhé vydání a nebo a hlavně pro sebe

Lakrov
03. 11. 2008
Dát tip
pro baronka: > máš celý Život > na škrtnutí > dohození Slova Máš pravu za předpokladu, že to, co napíšeš nabízíš jinde, než na webu. Na webu (a na Písmáku především) platí, že k jednou zveřejněnému už se málokdy nekdo vrací, a když, tak spíš na základě referencí (cizích i vlastních) z prvního přečtení. A narazí-li čtenář při prvním čtení na nedostatky, překážky, žádné dobré reference nevzniknou. Uznáváĺ, že báseň je možno upravit, zveřejnit po čase znovu, a nejsöíš si toho ani nikdo nevšimne.

baronka
03. 11. 2008
Dát tip
Jsem svůj první posluchač ale jinak máš celý Život na škrtnutí dohození Slova To je ta Cesta

LaMouette
07. 02. 2007
Dát tip
taki se trosku pridam..:-)) ja nenysu zadnej rozvaznej autor.. pac dyz pisu prozu.. tak vim o cem to bude.. a pak us jen blinkam spis pismenka na papir.. ne bez rozmyslu.. le tak jaxe mi rodi wokamzite v hlavje.. Nectu po sobje.. v prubjehu psani.. jen mam takovou nerest.. psat dlouha souvjeti.. cili to dyz se zaseknu u pate carki.. taxi reknu.. ze hm.. to ne.. to se musi zkratit.. a pak jen upravim wokamzite.. Jinac.. napisu.. jednou prectu.. vjecinou dodelam carki.. a wokamzite to davam sem..:-)) spis pak dyz se ctu.. a jakoze sem asik autor narcyska.. pac se ctu rada.. tak zjistuju ze sem tam asik naka chypka.. cili dle nalady ji wopravim bo ne..:-))

Horavin
03. 12. 2006
Dát tip
Přesně těmito stavy procházím. Zdá se, že vždy dodatečně naleznu způsob jakým bych myšlenku formuloval lépe. Úplná obsese. Nejvíc práce a času zaberou korektury. Magořina na druhou! Nikomu to nepřeji a plně soucítím.

Lakrov
13. 09. 2006
Dát tip
Pro Čumák: Myslím, že tyhle krátké technické - spíš dotazy než připomínky - nepatří mezi mé oblíbené náměty ke psaní. Tenhle příspěvek vznikl následkem dlouho (a těžce) prováděné 'jazykové korektury' nad částí mých textů. Prostě taková (trochu planná) snaha ujistit se, že nedělám něco zcela zbytečného. Taky snad jako výplň časové pauzy mezi uveřejněním mých příliš pomalu vznikajících povídek. Z podobných důvodů vznikla i většina mých básniček. Takové 'rány na pamětnou' :-) Třeba se i tak dá zůstat mezi oblíbenými. Dík za reakci.

Čumák
12. 09. 2006
Dát tip
uhm. hele, Lakrov, nejsi nahodou pisatel takovych tech sloupku o nicem neboli o vecech, ktere kazdy zna a kazdy vi. neber to jako nejaky popichovani, vzdyt vis, ze jsi muj oblibenec, ale uz delsi dobu mam podezreni, ze nejradeji ze vseho pises prave TOHLE :D

JiKo
18. 08. 2006
Dát tip
Toto není hlubší kritika Já když píšu prózu už přesně vím co tam bude a zhruba kde, opravy dělám ihned po napsání věty (protože výměnou slova obvětu u mě většinou znamená, že následující věta se stane nesmyslem), gramatiku opravuji v průběhu psaní toho kterého slova. Zřídkakdy to čtu celé více než jednou a většinou ihned publikuji. V asi 5% dodatečně po publikaci opravuji hrubky. Neprdím na ně, ale pro písmáka je zbytečně neopravuji, pokud někam chci poslat finální výtisk nechám si jej zkorigovat jinou osobou

maartin
18. 08. 2006
Dát tip
ono stejně všichni píšou hlavně "pro sebe" - aby si sami pro sebe něco zkusili najít a pojmenovat. A učit se říct všechno přesněji, stručněji, s tou věčnou nespokojeností... S tou malou "trvanlivostí" - je to tak, navíc delším textům opravdu víc svědčí papír, pro tu těkavost.

Lakrov
18. 08. 2006
Dát tip
> ...geniální i na h... Někdy může nastat i obojí zároveň. Záleží na 'pozorovateli'. Mé dříve zveřejněné texty mě po znuvupřečtení nepříjemně překvapily hanebnou úrovní pravopisu a místy i slohu. Přesto se našli čtenáři, kteří je pochválili. Něco v tom smyslu se nejspíš skrývá ve Tvé větě 'psát jen když máš co říct'. Žádný z těch textů by asi nikdo neoznačil za geniální, ale mně se je po určitou dobu chtělo zařadit spíš do té druhé skupiny. Proto teď (snad jako tiché poděkování příznivcům) prodělaly určitá vypelšení. On to znovu stejně nikdo číst nebude.

maartin
18. 08. 2006
Dát tip
a ještě: já bych z toho nedělal žádnou vědu, žádné křeče - člověk má psát jen když má co říct, a když má, tak to řekne a způsob a tvar si najde - a je jedno, jestli to je napoprvé nebo napodvacaté - oboje může být geniální i na h...

Rabb
18. 08. 2006
Dát tip
asi si opravdu budu muset text nejprve vytisknout.

Rabb
18. 08. 2006
Dát tip
Lakrov, děkuji.. ..možná, že jsi mi, tím co jsi napsala, ožila mou fantazii.. ..zkusím tvůj "výrobní proces".. :-)

Vědma
18. 08. 2006
Dát tip
hodím to na Písmáka, ono už to další nicky opraví za mne ;-))))

maartin
18. 08. 2006
Dát tip
... bych řekl, že to je asi u všech stejné. Mám stejnou zkušenost,s první a přitom dvousešedesátistránkovou knížkou, kterou jsem poprvé viděl na papíře až předloženou k jazykové korektuře - a ta hrůza, že už s tím v tu chvíli skoro nic nejde dělat... papír je papír, marná sláva, asi jsme z PC zvyklí číst moc rychle, přeskakovat a rychle se dobrat obsahu, ne se ňáhňat se slovy - nevidíme to.

Lakrov
18. 08. 2006
Dát tip
Důkladnou kontrolu textu lze udělat jedině na papíře. Je to docela překvapení, vytisnout si text, který byl předtím desetkrát kontrolovaný na obrazovce. A nevím, čím to je. Ta elektronická podoba textu je stejně jen jakési mezistádium. MyšLenka vznikne v hlavě, pak je přenesena (nejčastěji) na papír, přibyde pár poznámek, týkajících se struktury, pár 'nosných' pasáží a najednou je toho nad hlavu. Na papíře se s tím textem dál manipulovat nedá. Při přepisování do elektronické podoby přijde obvykle zklamání typu: 'Vždyť ono je to o ničem'; 'Vždyť už nevím, jak pokračovat'. Pokud tohle zklamání (včas) nepřijde, znamená to spoustu práce. Vycpat tu strukturu 'výplňovým kódem'. Ověřovat (faktické) nejasnosti (které se občas vyskytnou). Myslet na TO v každém možném okamžiku a poznamenávat další nápady. Všechno to zahodit (ale nechat si jednu zálohu). Za měsíc se k ní vrátit a objevit nečekané souvislosti. Učesat text a vytisknout. Celý si ho přečíst a připsat do něj víc poznámek, než jaká byla jeho původní délka. Vytisknou, přečíst, opravovat a zopakovat to možná skoro desetkrát. Jen vepisovaných poznámek postupně ubývá. A pak přijde na řadu gramatika. Jenže s ní i nové nápady, kterým se nelze ubránit. Pak už zbývá jediná možnost: Stanovit si termín. Typ textového editoru, operačního systému, značka tužky nebo jiného hardvéru na tom mnoho nezmění. Mordyjé, to je zas dlouhej slint... A děkuji za spoluúčast.

Pavel_Vot
18. 08. 2006
Dát tip
Já píšu ve Wordu. V průběhu psaní moc neopravuji. Pak to vytisknu a škrtám a pokud se nenaštvu a celou práci nesmažu, má to nějaký tvar. :-) Je zajímavé, že v počítači nedokážu povídku upravit do finální podoby. Nevidím ty nepřesnosti a nesmysly. Vidím je jedině na papíře. Ale stejně, když si po čase přečtu mou povídku, zhrozím se, jak jsem mohl něco tak strašného napsat. A myslím, že stejné to bude i s tímto příspěvkem.

Sally
18. 08. 2006
Dát tip
přečtu, přečtu a přečtu zase, ale po zveřejnění přesto někdy něco najdu... Sem strašně roztržitá... Pořád opravuju:)

maartin
18. 08. 2006
Dát tip
opravuji - většinou, někdy ne - ale práce jest to někdy nekonečná a někdy mám pocit, že zhoršující výsledek. Lepší snad ani po sobě nečíst, buď se povede nebo ne - a pravopis je to nejmenší

vesuvanka
17. 08. 2006
Dát tip
píši ve wordu, dílo kontroluji - soustřeďuji se na obsah a formu (proto mi občas ulítne nějaký překlep), než je překopíruji na Písmák. Ve své próze popisuji svoje přírodovědná pozorování na výletech a dojmy a zde mám trochu problém neopakovat některá slova, takže si někdy hodně lámu hlavu a opravuji, text doslova otesávám jako sochař kámen, také kontroluji délku textu a pokud je dílo delší, snažím se dělat častěji odstavce, aby bylo čtivější... někdy nad tím strávím dvě až tři hodiny než vznikne text podle mých představ. S básněmi takový problém nemám - vznikají nahodile a dost živelně - tryskají jako láva :-))), kdybych ale měla napsat báseň na určité dané téma, nedala bych dohromady asi nic.... díky za zajímavý podnět k diskusi

Rabb
17. 08. 2006
Dát tip
btw: práce, směřující k uvedení textu do bezchybného stavu je v podstatě nekonečná.. ano je. jakobys odpověděl na všechny mé otázky, jen stačilo odstranit otazník.

Zaprděnec
17. 08. 2006
Dát tip
jak se kontroluju... snad jedině podle barvy moči...dyž čurám červeně, tak si dojdu k lékaři

...nedokaze... ...to je jasne... ...preto som napisal ze moja predstava o texte...atd... ...egal...

StvN
17. 08. 2006
Dát tip
Čím delší text, tím více práce. Text je pro spisovatele něco jako pro technika třeba auto. Jeho tvorba není jednorázová záležitost. Což je můj názor a přístup.

Rabb
17. 08. 2006
Dát tip
Zabývám se při dodatečných opravách gramatikou. Pokaždé shledám důvod k opravě formulace, změně slovosledu, přidání/zrušení slova, změně odstavcování apod.. ..ale poslední dobou se neodpíchnu ani od začátku, takže nemám co kontrolovat.

Lakrov
17. 08. 2006
Dát tip
Dokáže 'Word' odhalit chyby v interpunkci? (Píšu ve "vi")

...kontrolujem...mam zapnuty pravopis vo worde... ...ale moja predstava o tom ako ma vec vyzerat je dakedy silnejsia...nez schiopnost odhalit tieto chyby... ...ale ako blbec sa v tomto pripade necitim... ...pride mi to normal...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru