Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Únik

Výběr:
27. 03. 2001
6
0
1674
Autor
Sala

Oldovi z vděčnosti, první literární pokus za kousek místa na slunci :-) Písmáka, a taky :-) Falce /„náladové cancání“ v rozporu děje i osob/ v „umění“ jde o porušení perspektivy :-) Jen takový experiment, chtěla jsem zkusit jaké to je „vymanit se“ zaběhaným zvyklostem…asi blbost :-)))




Byl to ráj. Jeho myšlenky, názory, pocity. Dovolil vstoupit a byla jsem jím okouzlena. Prvně. Sedli jsme si právě tak blízko, akorát, abychom postřehli vzájemné napětí, jiskření mimo děj, který se vzrušeně odvíjel před očima. Nebylo potřeba rozumět. Došlo na vnímání. Všechny odlesky toho dne, vzájemné souznění kolotem veselého pokřiku smějících se dětí, sem a tam zachvívanou trávou. Všechno to sblíženě trvá. Mlčky. Mezidobí otevřelo malé skulince vzájemnosti, s rukama za hlavou, oblakům blízko, zažíhané milosti bzučícího okamžiku. Chytil ji za ruku: „Není to dar?“

„Myslím.. nevím,“ ucukla.


Chtěla něco dodat, a vlastně nebylo co, nebyla si jistá, porušit tělesně okamžik. Slunce cílilo v poledním žáru dospět vrcholu nad námi, aby se opřelo silou své výhně všem zakmitaným elektronům nabodané kůže, které vždy přijetím z volnosti cítili. Slast příjemně objala a nemíní jí pustit dokud neodejde sama. Dokud nebude chtít. Zamanula si. Teď není potřeba rozpitvávat. Tiší a vztahuje se o poledník opřenému slunci. Nalévá svět a nijak smysly nezbraňuje. Zasněně vychutnává.


„Víš, mám rada tvou společnost, ale.. vlastně jsem i ráda sama.“


Čekal vysvětlení a přišlo bezděky.


„Tak trochu nazírám představy myšlenek nad obzory.“ Udiveně vzhlédl. „Co tím myslíš?“ Zpozorněl a přestal pohrávat nohou plechovce od lima. „Třeba když z črtů a křivek simultánních vět promítám Cohena a pak jej projektuji obrazům po okolí. Vědomím těžím až odhadem z překladů. Každé slovo připouští spojnice. Fikce. Dá se napasovat. Chápeš?“


Nevěděl přesně. Mlčel, co s tím..? Možná ani nebylo potřeba vystihnout chvíli. Chtěla být zajímavá? Popudila ho: „Nástinu tuším, ale nepřikládám význam,“ odpověděl úsečně. Mračil se. Nerozuměl. Nebyla z toho poplašená a vlastně ji ani nepřekvapila prudkost reakce. Počítala s ní, i když se uvnitř narychlo kárala. Nechtěla provokovat. Chvíli se po stranách zamotávali kradmými pohledy, a pak se pobaveně usmál. Vlídnost se ztrácela úměrně stažením vrásek do útoku. Obrnil se.


„Hele, chceš mi tu namluvit, že nestojíš o mou přítomnost? Tak silnou osobností nejsi!“ Napadl ji, a protože nevěděla jak, oprašovala jednu po druhé, aby se napřímo vyvlékla. Nechtěla vyhýbavě, ale asi o to stál, uvědomila si. Došlo jí jak je neobratná, když se má vyslovit. Věděla, že se nezašívá. Pokolikáté už..? Nevzpomíná si a ani nechce.


Bolí to. Operace, máma a její vyčítavé oči. Ne, nebyly vyčítavé, když nad tím postála, uvědomila si, že vztáhla jinak než se jí gestem snažila říci. Lehce zbrklostí zraňuje.


Bílé lůžko v nemocničním prostředí nabízelo nepohodlné místo povlečené představě toho, jaké by mělo být. Nebylo. Nic vlídného pohledem k mání nepodbízelo. Strohý, oprýskaný, kovový nábytek, postel na kolech pro pohodlný výjezd. Zvonek na stole pro případ alarmující povinnosti neochotě personálu, nepřejícný výhled na protější zeď šedivého domu. Potřebovala pro ni sebrat trochu optimismu.


„Neboj, budeš v pořádku, říkal pan primář.“ Zakrývala jeho pláštěm a nijak se nezdála smutná. Hrála. Navenek zdi bílíme, uvnitř tuhnou kosti. Bála se. To se ví.. i vzpomínky občas přepadnou a připomínkou děsí. Očekávám, kde často následky překračují omezené hranice a bez iluze končí. Zpěčuji se průchodností řešit „po svém.“ Dále nerozvíjím. Dobře dopadlo, zhluboka vydechla.


„Patriku...,“ uraženě přezíral. Vytáhl mobil. Odvaze opadá stlačením aparátu a nostalgií v hlase vytrhuje. Konce jsou jiné než začátky. Zvedl ses, kývnutím hlavy na mou stranu odstrčil vědomí nutné povinnosti s úsměvem, vzdáleně, k jiné.


„Ano Milado, to víš, že přijdu. Přesně v šest. Domluveno.“ „Už musím,“ dodal. „Rušíš mé kruhy. Z větru je oseto, nesmutni.“


Obilí patří vlny a průchodnost nohou v letním parnu. Vstřícně se dívám jak naze procházíš a neobmýšlíš. Věnovat pozornost obyčejným věcem. Jsi pragmatik, tak to alespoň, navenek, tvrdíš. Vždycky jsem věděla že se lišíme, když ony se protipóly na magnetech přitahují. Má být. Někdo ji odkázal na Písmáka.


I její poezie k ní nebyla laskavá, měla své trpké nádechy a ona je zminula znala. Nebránila. Platila cenu. Trpíš - bolí. A pak přejde tichem, zavře se hladina, kruhům se čeří a pěnou se vytrácí na mysl kraje. Bolavé vytěsňuje.


Tu plechovku jsem trávě zpod lavičky zvedla. Ohlédl ses a ponížil pohledu. Nemám ráda věci na nepravém místě. Ani „povinnost“ dávat je po někom do pořádku.. když.., třeba by to někomu jinému taky vadilo. Proč neobjevit prostor vidět dál, než navýsost sobě. Stýskání nepomůže. Omlouvat tě nebudu, mohl jsi sám.


Pozdní paprsek vyhřátého odpoledne svezl rameni do výstřihu, kam odvážně, samozvaně, vklouzl.


Ále, stavím se cestou mámě na kafe, a třeba budeš jindy přístupnější. Asi jsem měla.. „tač mi, tač mi,“ zaznívá odvedle z lavičky a já se obávala dotknout. Být ve dvou je dar. Vím už déle… a za odchodem, trávě nad vodou, vzkřikla poděšená kačka..


Když rozumím, těším se. Věci jsou nejblíže odvislé pochopení. Mám co dohánět a není špatné si občas přiznat.., jak jsou sny marné. I únik je cestou zpět. Vracím se.


 


Na křídlech vážky duze tóny k rozehrání stavím,


jen zavaž jí uzlík, prosím, milostí Ať pamatuje.


 


Nikdy bych si nedovolila dělat ti předpis na život


Stačí kým Jsi a dost na tom mám


Vždy po náznacích vážky


váhavostí nad oblaka letí


Znám její volnost


Dotkni se – do-tý-kám


 



Bříza
16. 07. 2001
Dát tip
a já jsem slepý ... před dobou tu kdosi takto psal .... a já zas objevuji tak jemné věci, že to až bolí - při pouhém pohledu - který je rychlý jako světlo K? úžasné !!!

Sala
02. 04. 2001
Dát tip
:)) ) Fikce jsou v mém totožné s náhledy. Dají se pochopit jen pokud se díváme skrz úžlabinu sdíleného stejným směrem, což bývá, připouštím, těžko :) odhánět mraky :) záleží k vázanému a čemu vztáhneme smysl šestý. Tomu povoluji nad rozumem :))) Převyšuje byť jediným opěrným bodem celý můj soukromý vesmír :) a to je dobře :))) No vidíš, jak jsme se u stébla minuli :)

Valéry
01. 04. 2001
Dát tip
Začínáš moc hezky, znovu si uvědomuji jak málo stačí napsat, aby čtenář pochopil, byl vtažen dovnitř pocitů a myšlenek, a přesně rozuměl i tomu nenapsanému. Ovšem dobře napsat je třeba. Fikce, ano, dá se napasovat na cokoliv. A není špatně je-li „To naše“ cokoliv jiného, jde jen o to aby to bylo stejně poctivé jako ona fikce prvotní. Jenže právě tady často dochází k rozladění když se své, a jiných, fikce pokoušíme dát k sobě, sjednotit. Fikce jsou samostatné otevřené? – uzavřené? Světy, neměli bychom se snažit někam je zatřídit, zařadit, porovnávat. Nesmíme sahat dovnitř ve snaze pochopit. Ale můžeme pochopit aniž bychom si vsáhli, fikci upravili pro svůj pohled? Bojím se že ne. – A pak si tedy musíme pomoci rozumem, jenže ten relativizuje zachvívající se stébla trávy. Je to past? Byl bych rád kdyby nebyla, ale je. Rozum vždycky stojí v určitém bodu vesmíru, a žádný jiný nemůže stát v tomtéž okamžiku ve stejném bodě, proto se my lidé nevyhnutelně míjíme, aniž bychom se míjet uměli. Je mi smutno z toho co jsi napsala, ale je to smutek plodný, takže je mi i dobře. p.s. Tač tač čajná, brzy se proflákneš. :)))

Falka
28. 03. 2001
Dát tip
* Do - tý - káš... Nevím, jestli je to náhoda, že jsem se ocitla v prologu právě tady... ale já nevěřím na náhody, které by byly beze smyslu... Moc se dotýkáš... kdo jen jsi...? "Nikdy bych si nedovolila dělat ti předpis na život Stačí kým Jsi a dost na tom mám Vždy po náznacích vážky, váhavostí nad oblaka letí Znám její volnost Dotkni se – do-tý-kám" Nemohla jsi líp... zásažnějšími slovy... S-alka... Salinka, Salie, Saluška, Salčí, Salenka, Sal.... Rivko? :o)

Sala
28. 03. 2001
Dát tip
Tečni: hrabiví jsou sympatičtí :)) dál od nich mechu :) rire: zásah! - * Rivi: Salisko!!! lotřisko :))) Fal: samosebou oumyslně náhodnej člověk :) tisíce jich! :))) :-))))))))))) Pešku :) jak můžeš při svý inteligenci něco takovýho navrhnout? Budu :-))))))))))))))))))))

tečna
27. 03. 2001
Dát tip
moc mluvíš o krásných věcech, kde by stačilo málo slov, ale čtu Tě ráda, i když si musím perličky v mechu vydolovat stříbrnými prsty )

rire
27. 03. 2001
Dát tip
* doteky jsou kouzla kazdy clovek je vesmir a doteku je malo mocmoc hezky

Rivka
27. 03. 2001
Dát tip
Jak se zdrobňuje Sala?:)) Ach... jo... *!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru