Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zrození

07. 09. 2006
2
7
2215
Autor
Ian Storm

UBÍJEN TLUKOTEM CHRONOMETRU
PLYNU
S POSLEDNÍM ÚDEREM
POSLEDNÍ ÚDER
SRDCE
ALE JEŠTĚ NE
JEŠTĚ MAJÍ MÉ HODINY
NĚCO ČASU

UNÁŠEN VODAMI BEZ BŘEHŮ
SPLÝVÁM
VODA MI UDÁVÁ TVAR
RYCHLOST I SMĚR
SÍLU I VEKTOR
ROZMAZÁN V KONTURÁCH
NEJSEM SI SEBOU JIST
JEN VÍM ŽE JSEM JÍ
A ŽE ONA JE MNOU

JE-LI TO ONA
A JSOU-LI TU NĚJAKÉ
ROZMĚRY ČI VELIČINY
COŽ VLASTNĚ NEVÍM
NEBOŤ STÁLE POSTRÁDÁM
KONKRÉTNOST
HRANICE
A PŘEDEVŠÍM SMYSLY
KTERÝMI BYCH JE DEFINOVAL

SÁM
SI NEPŘIPADÁM
ANO
DOHODL JSEM SE
SE MNOU SAMÝM
ŽE JSEM

ŽE EXISTUJI
A ŽE VŠECHNO KOLEM JE TAKÉ

ALE TI OSTATNÍ
MNOU PROPLOUVAJÍ
DÁL
PROLÍNAJÍ SE
MÝMI OKAMŽIKY
STEJNĚ NEUCHOPITELNÍ
JAKO TENHLE NESVĚT
JAKO SAMA PODSTATA
MÉHO BYTÍ

NE ŽE BYCH JE MĚL
ČÍM UCHOPIT
A PROČ BYCH MĚL CHTÍT
A PROČ CHCI
A JAK SI TO UVĚDOMUJI
V JEDNOTĚ
NEMÍSTA
NEČASU
A NEDĚJE

JEDINOU ODPOVĚDÍ
SI MOHU BÝT
JEN JÁ SÁM
TI
OD NICHŽ SE VYHRAŇUJI
MAJÍ CO DĚLAT
ABY VŮBEC BYLI
A KDO VÍ
JESTLI JSOU

TŘEBA
SE JEDNOU NĚKÝM
STANU
KDYŽ MI TO DOVOLÍ
BŮH
PRŮBĚH
A TŘEBA
ÚPLNĚ POSTAČÍ
SE ROZHODNOUT

A TAK ZAČAL
A BUDE TRVAT
AŽ DO PŘÍŠTÍHO
ZAČÁTKU


7 názorů

Ian Storm
04. 01. 2007
Dát tip
Dobře, tak já se teda nebudu obhajovat a jenom ještě jednou a přesněji konstatuju, že to fakt není výlev "pocitů osoby", nýbrž naprosto neosobní úvaha nad filozoficko-metafyzickou otázkou zahrnující vesmírné společenství. Ale dost už, nebudu přece prozrazovat vlastní báseň. Tu Citadelu pohledám, dík za tip a za názor.

Ian Storm
03. 01. 2007
Dát tip
Je mi teprv devatenáct, takže jsem ve vývoji pozadu jen o dva roky :o). A ačkoli jsem použil první osobu, nejde o "osobní" záležitost, kterou bych teď někdy prožíval. Ale to je fuk. Poté, co jsem tuto báseň tak nějak doporučil, mě hned napadlo, že to nebude váš šálek čaje. Sorry (nenávidím podobně megatrapné věci jako obhajovat se tu a doporučovat se a fakt nevím, proč to pořád dělám).

Není to špatné, akorát mám pocit, že všechny tvé básně jsou trochu stejné, ale zas máš rozpoznatelný rukopis. (tip: nepouštěj se do konfliktu s kritiky, to že jsou to nýmandi si jen mysli - stejně to ti, co nejsou slepí, vidí stejně jako ty)

megahit
10. 11. 2006
Dát tip
no, akorát by mohla být kratší-jakože mi přijde až zbytečně dlouhá, jinak se mi asi docela líbí :o)

Liane
22. 09. 2006
Dát tip
Ježiš! Takové boje tady! :) Musím přiznat, že báseň tohohle typu není zrovna můj styl, ale zato mě naprosto dostalo Tvé avízo kritikům :) Miluju Tvůj sarkasmus :)

JiKo
11. 09. 2006
Dát tip
já se nedomnívám že je snůškou nesmyslů, jen že opakuje již řečené Ale když říkáš že jsem to nepochopil, tedy je jistě závada na mé straně vedení :) Přeju lepší kritiky tedy

Ian Storm
11. 09. 2006
Dát tip
Tak jsem si udělal menší průzkum a zjistil jsem velmi zajímavá fakta - SENIOR je nějaká pochybná písmaková identita, která sama nic nepíše a zřejmě všechny jen kritizuje (a to v tom nejnegativnějším slova smyslu). JiKo je na druhou stranu seriózní autor, to se musí nechat, ale zřejmě jde o přírodovědce (konkrétně chemika), což dokonale vysvětluje jeho neschopnost pochopit poněkud značně abstraktní podstatu mých úvah, plynoucích z Astrologické (rozuměj kacířské) filozofie, podepřené posledními objevy v oblasti kvantové (rozuměj zhovadilé) fyziky. A srandu si opravdu nedělám. Takže se hluboce omlouvám, ale vaši kritiku neberu. Pokud se domníváte, že je má báseň jen pouhá snáška nesmyslů, dokažte mi to. Pjekně prosím. Já taky nepíšu kritiku jen proto, abych tím dal najevo, že jsem báseň nepochopil. Děkuji pjekně. Jestli vás opravdu zajímá podstata této básně, promluvte si laskavě s Baziliškou, neboť opravdu šlo o sebedefinování (tenhle výraz si určitě přidám do slovníku). Bye.

Baziliška
07. 09. 2006
Dát tip
je to dobré:-)))! to JiKo: kde je proboha jaké sebepopírání, sebeopěvování?? snad sebedefinování, a to přece rozdíl to SENIOR: když už tak snůška, snáška v češtině neexistuje...pokud to ovšem nebyl pokus o ozvláštnění floskule...

SENIOR
07. 09. 2006
Dát tip
Je to snáška nesmyslů. Autor se zřejmě potřebuje naučit něco básnictví, zatím to nejde. Nemám čas.

JiKo
07. 09. 2006
Dát tip
první 3/4 jsem měl stále pocit jakobys prostě jen jinými slovy znovu říkal to co již bylo stokrát použito... sebepopírání,sebeoběvování, jsem to já, nejsem to já, v konturách i bez... nic nového prostě

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru