Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Muslimové, nejen francouzský problém?

07. 09. 2006
0
0
1439
Autor
Karels

Mladí Dánové palestinského původu požadovali zavedení arabštiny jako druhého jazyka v Dánsku. Jsou přesvědčeni, že jejich kultura je lepší než ta evropská, a proto není důvod ji integrovat nebo dokonce měnit. Muslimská mládež, která nemá více než 13 let, terorizuje ostatní školní děti a vykřikuje islámská hesla během vyučování. Mladí muslimové vyhrožují bitím a sabotováním školní výuky. Učitelé mají pochopitelně strach. Taková situace panuje ve škole Soenderbro na Amatéru v Kodani, kde je 40% žáků dvojjazyčných.

Jak je vidět, muslimové zřejmě budou brzy problémem nejenom pro francouzskou vládu, ale i pro ostatní státy Evropy. „Nezapomněli jsme při integraci cizinců na něco?“, tak takovou otázku si může už nyní pokládat i dánská vláda.

Za současnou migrací a to nejen muslimů stojí rozdělení lidské civilizace na bohatou a rozvíjející se část světa a chudou část světa. Čím větší jsou tady vzájemné rozdíly, tím pravděpodobnější je, že se migrace cizinců z třetího světa uskuteční.

Podstatnou otázkou, určující budoucí směr vývoje na poli evropské migrační politiky a integrace cizinců, se ale postupně stává stárnutí majoritní populace v jednotlivých hostitelských zemí. Proces stárnutí populace jako takový může vést k postupné krizi ekonomiky a zkolabování sociálního systému té které země.

Jednou z nabízejících se a stále diskutovaných alternativ je právě možnost masivního přílivu cizí pracovní síly. Oficiální zdroje v Německu a Francii uvádějí, že v blízké budoucnosti bude nutné zapojit stovky tisíců zahraničních kvalifikovaných pracovních sil každý rok, aby byl zajištěn stabilní chod ekonomiky.

Jak se ale ukázalo, ve hře je ještě jeden faktor. Tímto faktorem je náboženské vyznání imigrantů, víra, kterou si nesou ze zemí svého původu. Jedním z hlavních náboženských vyznání v arabských státech je islám. Imigranti z těchto zemí jsou muslimové. Představují pro nás tito muslimové nějakou hrozbu?

Expert na islám a ředitel Middle East Fora Daniel Pipes vidí v pařížských nepokojích mikrokosmos většího cíle radikálních islamistů: získat pevný základ v Evropě. „Velká většina evropských muslimů se považuje za nositele vznešené civilizace a jsou spokojeni se svým růstem, s vědomím kulturní, náboženské a demografické převahy pohrdají Evropany a usilují o převzetí moci,“ řekl Pipes.

Lee Kaplan, mluvčí Spojené americké komise, usilující o větší informovanost Američanů ohledně hrozby islámu, připomněl, že francouzský nestranný výzkum masivního muslimského přistěhovalectví selhal. Podle jeho mínění byl střet s 5 miliony muslimů nevyhnutelný.

Co dodat? Nezbývá nám nic jiného než se problematikou migrační politiky a integrace cizinců do naší společnosti zabývat více, než jsme činili doposud. Jinak se nám může stát, že jednou budeme muset řešit obdobný problém, jako v současnosti řeší Francie. Ještě máme dostatek času něco změnit.

Tento článek mi vyšel 23. listopadu 2005 v iDNES, ještě před problémem s karikaturami Mohameda.


Karels

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru