Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

První jarní polibek

29. 03. 2001
9
0
2238
Autor
Špuntík

Nad krajinou Prolétl jen malinký Vzdech Země roztavila Svůj nedobitný Krunýř A vypustila První květy V podobě Nazelenalých výhonků. Ptáci se Nad ránem Rozestavěli Do korun stromů, Aby doladili Svůj ranní orchestr. Voda se rozutekla Ze strání a hor Do koryt Řek a potoků Co smývají Ze sebe zimní chlad. Obloha se rozrostla O blankytnou modř Co šimrá nás na nose S prvními hřejivými Paprsky slunce, Abychom si kýchli. A přivítali tím, První jara polibek.
Jiřička
02. 11. 2006
Dát tip
Dnes poprvé pokřtěná letošním sněhem zahnaná větrnou nehostinností,toužím po něžných jarních polibcích... *t

Jean
11. 04. 2001
Dát tip
Je sice pravda, že báseň trochu zavání sentimentem, ale rozhodně si to nezaslouží takovou kritiku a pokud někdo tvrdí, že poezie není o citu a pocitu, neměl by ji snad radši ani číst (že ano bishaku). Pojetí veršů je krajně subjektivní záležitostí a soudit z rádoby objektivního hlediska se nedá, jelikož takové neeeexistuje. A mimochodem, odvolání se na teorii může být sice prospěšné, ale člověk musí mít psaní hluboko v sobě a ačkoliv poučení není na škodu, nemělo by se přijímat dogmaticky. Vždyť pak bychom věřili i tomu, že "poezie jako taková už dnes neexistuje"...

Naso
10. 04. 2001
Dát tip
myrinda myslela si si dobre. Poézia nemá presne zadefinovateľné hranice. Odtiaľ-potiaľ. Bishakovi jeho subjektivizmus a bohorovnú presvedčivosť o sebe samom vziať nemôžeme a ani nechceme. Občas mám dojem, že zámerne zneužíva fakt, že aj slová zraňujú!

bishak
09. 04. 2001
Dát tip
Ještě se taky hodí téměř každý slovník literární teorie. Poučné a zajímavé čtení, vše v jednom šálku :-))))

myrinda
09. 04. 2001
Dát tip
jeee. bishaku a ja myslela ze poezie je i o ruznych zopusobech vyjadreni...ze to muze byt i malovani slovy...ze to muze byt impresionisticky popis stejne jako hra s vyznamy slov a hledani neobvyklych pohledu...no jsem jen hloupy amater a tak dam spunitikovi tip ;-)

Pája
06. 04. 2001
Dát tip
bishak: ...Poezie není jenom o sebevyjádření a o vyjádření hezkýho pocitu, poezie je taky řemeslo, spousta triků a tak neškodilo si přečíst něco o teorii verše, ... Nemyslíš, že záleží pouze na rozhodnutí člověka, jak bude psát? A co jsi myslel těmi triky? Lacinou poezii bez výrazu? Nějak si tím Hrabákem nasákl. Neboj, dá se to vyždímat. ;-)

bishak
04. 04. 2001
Dát tip
Bohužel, toto není poezie, která by za něco stála. Naprosto nechápu, proč je třeba krajinu popisovat tak rozněžněně. Jestliže něco takového v krajině je, tak přece stačí krajinu popsat normálně a ten, kdo s takovou krajinou má nějakou zkušenost, si skrz báseň "vzpomene" na ten svůj zážitek. Báseň mu něco zprostředkuje a má tak nějakou cenu, ne jako tady, kde je člověk jenom znechucenej tim, že se snaží psát ti, kdo o tom nic neví. Poezie není jenom o sebevyjádření a o vyjádření hezkýho pocitu, poezie je taky řemeslo, spousta triků a tak neškodilo si přečíst něco o teorii verše, doporučuji Hrabák: Poetika. Ale neboj, třeba začneš psát líp...někdy...snad.

Špuntík
04. 04. 2001
Dát tip
Bishak: řekni mi jediný důvod, jediný pádný argument, co je na něžnosti hnusnýho, něco co podle tebe z básničky dělá absolutní blábol....... Jak podle tebe vypadá popis krajiny normálně a lyricky......???!!!!!!

Kathe
01. 04. 2001
Dát tip
Úplně mě to pohladilo a něžně roztěšilo na dnešní večerní procházku ve dvou, na kterou se chystám ... :o) Děkuju a TIP!

Stínovlas
29. 03. 2001
Dát tip
Moc se mi líbí tohle: "Voda se rozutekla Ze strání a hor Do koryt Řek a potoků Co smývají Ze sebe zimní chlad." Moc povedená strofa. :o) Ale vůbec se mi nelíbí: "První květy V podobě Nazelenalých výhonků" Výhonek je výhonek a květ je květ. Zní to nepříjemně, připodobňovat květ (vzor krásy) k nějakému výhonku, byť zelenému. Příliš násilná formulace

Jean
29. 03. 2001
Dát tip
Alepoň něco tu dneska dýchá jarem... Hezký :-)

Zolo
29. 03. 2001
Dát tip
Ranní orchestr ... krásné*

Rastin
29. 03. 2001
Dát tip
Je to hezký, ale ke dnešku mi to ňák nesedí.

Pája
29. 03. 2001
Dát tip
jak bych chtěla být políbená *

AZALIN
29. 03. 2001
Dát tip
Ach..................... mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm............... zasnil jsem se..... myslím, že si, Špuntíku, zasloužíš od Azalinka jeden jarní típek.... :-)))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru