Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Snědla mi tě kobylka a že mě nebaví čekat..

09. 10. 2006
2
4
1552
Autor
Arienalia

Tak zase jednou (po celé věčnosti) něco přidávám... K téhle práci by se asi hodil prolog typu: "Lately I've been walking, walking in circles Watching, waiting for something..."

Vidím tě

zakletého do gumičky

na víku rozespalých popelnic

jak zpíváš..

..svým usměvavým hlasem

pohádkuješ o bojácných

skřítcích a sazích bez domova

které ani neobejmeš

aby se nebály ozvěny

..o lásku..

nebo jim zapomeneš

uplácat domeček z dlaní

..jak víš od tmy..

spolu jsme proleželi

že Řím nepostavili za den

a člověka uzoufali

když se zamával

v očích tak mlčících

jako už nikdo nemá..

..aby se mnou plakaly

a šimraly cigaretami

měly potisk víly

s ruměnou tváří

cos jí splétal vlásky

do správných šatů

a pak jí vyzobal všechny

drobty z pytlíku..

 

..nestihly ti utéct

mezi

prsty jako polibky

co by byly danajskými dary..

 

..Tobě i mně

ode mě a od tebe..


4 názory

Arienalia
04. 02. 2007
Dát tip
Už mám jiný obrázek.. prach mi utřela namyšlená tanečnice.. a jen ať ho dusí v dlani, dokud nepřijde vítr a odvalí ho zase na jiná zrcadla..

Narriel
03. 02. 2007
Dát tip
Na prach na zrcadle se dá psát dají se něj kreslit nové obrazy...

Arienalia
24. 01. 2007
Dát tip
Svítání prospal, takže mu nestihlo o skřítcích nic povědět :( A teď už jsou skřítci v jiných kapsách a svítání mlčí... a já vím, že co bylo tehdy důležité, je teď jenom prach na zrcadle..

Narriel
23. 01. 2007
Dát tip
"...nebo jim zapomeneš uplácat domeček z dlaní ..jak víš od tmy..." A co věděl od svítání?? Cos věděla Ty...?? (A co na to Jan Tleskač??)

Arienalia
29. 10. 2006
Dát tip
Natasha_: Jsem ráda za tvou kritiku, vážím si jí a uražená se opravdu necítím. Na druhou stranu mě ale nenapadá, jak ti osvětlit to, čemu nerozumíš. Ty nenávazné verše a vynechávky jsou jenom zdánlivě nenavazující a je třeba se nad nimi zamyslet, ale je mi jasné, že se jenom málokdo k tomu odhodlá (a málokoho to vůbec zajímá). Taky je to hodně subjektivní (a ze značné části zmatený a odporující si) pocit, kterým je ta práce protkaná, a to asi jinak opravdu vysvětlit nedokážu. Nezlob se a ještě jednou děkuju za vyjádření.

Natasha_
16. 10. 2006
Dát tip
Hmmm hmmmm. Můj první problém je s těmi tečkami, nedořečenosti, rozplývání textu v krajích - málokdy to opravdu působí zamyšleně, spíš je výsledkem takový rozpačitý dojem. Zaznamenala jsem zajímavé obraty, určitá zkušenost se psaním je patrná (prosím neurážej se, je mi jasné, že už jsi napsala spousty básní, ale lidé často sekají věci ve stále stejném duchu, aniž je patrna jakákoliv vypsanost), ale: zjevně záměrné vynechávky nebo jaksi nenavazující verše nechápu a pokládám za spíš chybu než klad básně - př. zde: "spolu jsme proleželi/že Řím nepostavili za den/a člověka uzoufali/když se zamával/v očích tak mlčících/jako už nikdo nemá.." Asi bych obecně byla pro srozumitelnější stylistiku, která je silná sdělením, ne uváděním čtenáře ve zmatek. Určitě bys uměla být zajímavá i tak.

vesuvanka
11. 10. 2006
Dát tip
Milá Arienalio, díky za milá slova a za překlad. I já mám radost, že jsi se tu objevila. Zdravím Tě, přeji krásné podzimní dny a Budu se těšit na Tvůj návrat :-)))

Arienalia
11. 10. 2006
Dát tip
Moc díky oběma, není to nic moc, ale po takové době aspoň něco :)) vesuvanko, ráda Tě zase "vidím"! Dlouho jsem tu nebyla a nevím, kdy se zase objevím, ale těší mě, že sluníčka Písmáka zůstaly :) Taky moc a moc zdravím a překlad je něco jako "Poslední dobou jsem bloudila, chodila pořád v kruzích, jen pozorovala, na něco čekala.."

vesuvanka
11. 10. 2006
Dát tip
je moc hezká, posílám TIP a pozdrav :-)))... a prosím o překlad prologu

Levi
09. 10. 2006
Dát tip
No jo, tohle se mi líbí!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru