Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nádoba

14. 10. 2006
18
38
6414
Autor
NePoe_ta

jediný prchlivý skutek může zmařit úsilí celých generací

Bledne i zázrak bohyň z Atiky -

prach, smetí z jejich mramorové elegance

když pro kus žvance

zakládáš celá uřícená na kvásek

rukama hněteš lístkové těsto

by bylo co položit na stůl

či  na cestu

do rance

a zrovna zazvoní ...

- ulepené prsty

loktem otíráš krůpěje

z čela odhrnuješ

vlasopády

řešíš bytí a nebytí

těch co náhle

nepředstavitelně nepředstaveni

vstupují do naší kuchyně

ramenem si přidržuješ mobil

/ani provazolezec od Berousků by se nezlobil ... /

a knedlík vyklouz

poznačil hřbet ruky rudým znamením - 

uvařené náhle úplně všechno

a Ty začneš křičet.



Křikem lze všechny nádoby roztlouci

až tak,

že není do čeho pokládat ...

A jest-li se člověku něco z věcí nápadně podobá

tak asi nejvíc -

ta křehká nádoba.


38 názorů

NePoe_ta
06. 12. 2009
Dát tip
nechápu, vskutku nechápu jak jen můžeš tak příšerně přehánět. ***?, no to je mi viněta, za kterou se leze do těch nejtemnějších zákutí sklípků na Moravě :)

NePoe_ta
03. 08. 2007
Dát tip
Muessa3: Že je náš úkol srovnatelný obsáhlosti s našim životem, dává mu zdání nedostižitelnosti, až po samé splynutí. Dík za chvilkové pozastavení.

Wee
10. 05. 2007
Dát tip
hned večer mi spontánně přišla na jazyk hezká odpověď, ale řekla jsem si, ještě naposled budu džentlmenka, než to zabalím... takže nabízím: cíp oblaků modrých v oblacích ve snách viděti tajná přání míti znamená dle babiččina snáře souhlas?

Wee
09. 05. 2007
Dát tip
řekla bych, NePoe_to, žes pochopil, tak zas nedělej! ;o) nebo jsi si zase připravoval půdu :-).. tak já už myslela, že se budou shodovat..., a ono zas už zase ne...:o)

NePoe_ta
09. 05. 2007
Dát tip
sakra! štípat, štípat, štípat! Štípání mi de od přírody, stejně dobře jako trousit, (pře)klepy a chyby!

NePoe_ta
08. 05. 2007
Dát tip
Wee: ale kdeže, na mne můžou i dřevo šípat. Třeba větve ze zrovna pokácených višní, z kvítek kterých ještě nestihly opadnout okvětní lístky. Podám sekerku? :)

Wee
07. 05. 2007
Dát tip
jo i nechutný slova hrozej...tak to se radši vzdaluji...

satannáš
30. 04. 2007
Dát tip
peklu se líbí toto dílko * T

NePoe_ta
29. 04. 2007
Dát tip
nobody Vďaka za hviezdičku. Spadla Ti s kúskom jarného neba do kytice, a Ty teraz nevieš ustať v rozdávání. Opatrne s marnivosťou ideí bez tela :)

Wee
23. 04. 2007
Dát tip
tak zatím ocením krásyplnej "prolog" a na text ještě přídu...L.

salomesr
12. 03. 2007
Dát tip
nemas zac, ja rada aj nabuduce:)

NePoe_ta
10. 03. 2007
Dát tip
salomesr: ďakujem pekne za návštevu, posedenie

NePoe_ta
10. 03. 2007
Dát tip
CAMPANELLA_: chčije-li; to na Tebe prším, tam odsud :)

salomesr
08. 03. 2007
Dát tip
toto sa mi lubi - hlavne vlasopady a ten zaver...

NePoe_ta
07. 03. 2007
Dát tip
CAMPANELLA_: z malosti své, z pomíjívýh pomejí - plané zrnko ječné, dávám vyniknout Tvé velikosti, nebetyčné ... :)

Háber
06. 03. 2007
Dát tip
...nie, neberiem to ako úvod do kabaly, viď môj text na: http://www.exil.sk/site/haber.php/2007/03/05/jezis_kristus_adam_eva_pilat_london_dure?blog=17&c=1&page=1&more=1&title=jezis_kristus_adam_eva_pilat_london_dure&tb=1&pb=1&disp=single

NePoe_ta
06. 03. 2007
Dát tip
CAMPANELLA_: Důkaz nepřímou technikou: Pozorovatel duše nemůže proniknout do duše, existuje však mezní čára, v níž se s ní dotýká. Tento dotyk vede k poznání, že ani duše o sobě neví. Nelze ji tedy poznat. Bylo by smutné však jen tenkrát, kdyby vedle duše existovalo něco jiného, neexistuje však nic jiného.

NePoe_ta
06. 03. 2007
Dát tip
CAMPANELLA_: Co bys tak ode mne mohla očekávat? Leda minimalizmus z díry v kapse. A malou opičku co nosím sebou, z oslavy definitivního vítězství ideí nad hmotou. Dojde-li na to, bude mi ctí se v Tobě povrtat :) Děkuji za rejpnutí! :)

NePoe_ta
05. 03. 2007
Dát tip
palino8 - ach, ako len doverne viem, čo to byť 20 minut od lásky. Aj keď v našom prípade to bolo 45. To keď vlak "Horehronec" z Blavy do Žiliny vkĺzol z cudzej nehostinnej roviny medzi prvé kopčoky horehronia. Mílník - kláštor sv. Hronský Beňadik nad nami, srdce v krku, už je do tanca, rovných 45 minút od domova, od mami ... :) Vďaka za pozastavenie, zdravím a prajem trpezlivé nachádzanie chodníčkov, čo vedú k dobrodružstvu poznania tajomstva parciálnych diferenciálnych rovníc! :)

NePoe_ta
05. 03. 2007
Dát tip
Háber ... reku ďakujem ... Zakladám si inak na svojom nepoetizme, ako dorazne napovedá samotná prezívka. Tak ešte raz, že som roztrasený, rozpačitý, ako ten znenazdajky vyvolaný pred tabuľou. Inak podľa judaistickej tradície sme nádoby naplnené tým, čo nám bolo dané do vienka. Úlohou takejto ľudskej nádoby je zachytávať božiu milost, iskru, ktorá sa pri zrode roztrieštila, vyčlenila (rozdelila aj našim zrodom). Podľa tejto predstavy vylievame zo seba čo v nás je - niekedy zlosť, sobectvo, nelásku, zaujatie, účasť, radosť, pomoc, ... a pokiaľ zo seba dáváme ľudskú milosť (nie tým že pomenovávame všemohúceho - vzájomne by sa trieštilo), čokoľvek pre svet bytia súce, vakum z dobra v nás zaplňuje ona božia iskra, bo nemá rada po dobru vypráznený priestor, vakuum. Ale niekedy človek podstupuje tak šialené napatia, že praskne, ... potom už niekady niet, čo by pomohlo :( (nebrať prosím ako naivný úvod do kabaly ... :) ...)

NePoe_ta
05. 03. 2007
Dát tip
Dub háber? Jeho výsosť s hniezdom kukačky v korune? Zanáša tip do našej chmurnej liahne? :))) Keru ďakujem pekne! PS: Na gymplu sme mali prof. zemepisu, Hábera. Bol tak cudný, že sa celú písomku díval z okna. Do koruny dubu. Hádzali sme si korunou, či sa premože - panna čo sadila lipku, bola hlava ...

palino8
23. 02. 2007
Dát tip
je to celkom pekné*

Háber
23. 02. 2007
Dát tip
áno sme krehké nádoby *

výborné, nádherné...najkrajšia vec, čo som zatiaľ čítala...teda okrem mojej básne:D * a avi

soňa
22. 02. 2007
Dát tip
!

vesuvanka
08. 02. 2007
Dát tip
líbí se mi, dovedu se do takové situace vžít :-))) TIP

NePoe_ta
13. 01. 2007
Dát tip
Žil jednou velice zapomětlivý muž. Jeho paměť byla tak krátká, že když se ráno probudil, nemohl se rozpomenout, kam předchzího večera odložil své oblečení, kam pověsil klíček od účtu, kde odložil brejle, kam dal hodinky. Neustále se ztrácel a nalézal v čase i prostoru. Věci zašly dokonce tak daleko, že kvůli nervozitě z toho, že se po noci probudí do rána, ve kterém sám sebe nadobro ztratí a víc již nenajde, nemohl usnout. Jednoho večera dostal skvělý nápad. Vzal tušku, papír, a přesně si zapsal, kam kterou součást oděvu i sebe sama uložil. Poznámky si uložil do nočního stolku u postele, a rychle usnul, jist si tím, že ráno vše hladce najde. Ale nestalo se. Ráno si nemohl rozpomenout, kam lístek uložil, a tak mu nezůstalo, než chodit zbytek dne po světnici nahý, a potkávat součástí sebe sama zcela v duchu náuky o pravděpodobnosti. Další noc už neponechal náhodě ani Ň, a lístek si před usnutím přištíp kolíkem od prádla na nos. Vsadil na poslední věc: že do rána nezapomene na to jak otevřít oči a přečíst, co sám sobě odkázal. A skutečně. Když se probudil, sejmul z nosu své poznámky a postupně je pročítal: "Kalhoty - na opěradle židle"; a byla tam! :) "Košile - na sloupku postele"; oblékl si ji. "Klobouk - na psacím stole"; Dal jej na hlavu. Za chvilku byl celý oblečený, jako každý jiný člověk. Spokojen sám se sebou, napadlo jej před odchodem: "Prohlídnu se v zrcadle, ... " a tu jej náhle popadl velký děs; až si musel říct nahlas: "Ano, kalhoty jsou mé, košile i klobouk, - dle těch sem každému znám na dálku, ale kde jsem JÁ?" Díval se díval, ale sebe nikde neviděl. ... a tak je tomu i s každým z nás. Tací jsme my, lidé :) /momentka inspirovaná rozprávěním u slavnostního stolu Šmelkeho z Mikulova s hosty ze Pskova, když byly podávané na tácech hrozny ... :) /

Rabb
12. 01. 2007
Dát tip
Poe, Poe.. co ty seš za člověka..

zorka
28. 12. 2006
Dát tip
no a ten prolog...:-)*

z čela odhrnuješ vlasopády ... *

knihimol
29. 10. 2006
Dát tip
děkuji budu se snažit rozpadající se stránky svazků nejsou jediné ingredience pro přípravu koktejlu bytí ...... je třeba i praxe snad se mi jí dostane :-)

NePoe_ta
29. 10. 2006
Dát tip
knihi_moll_ko: Vřelé díky za milou návštěvu. Určitě jsi výtečný kritik, nejen pokleslých technokratů. Jen se vyhrabat z práchnivých stránek rozpadajících se svazků, a též z toho svého nezaslouženě podceňovaného sebevědomí! Věřím, že skutečné autory zde potěšíš, milost najdeš před přísnými zraky zavedené kritiky, která nikomu nic nedá jan tak zadarmo. Tak hup ho do sedla! :)

knihimol
28. 10. 2006
Dát tip
Ze života - myšlenka, ubíhající různými směry a končící v křiku který má zaplašit ten děs. Hezká ventilace pocitů :-)))Nejsem kritik - jsemjen ubohý amatérský pisálek ,ale líbí se mi to

knihimol
28. 10. 2006
Dát tip
Ze života - myšlenka, ubíhající různými směry a končící v křiku který má zaplašit ten děs. Hezká ventilace pocitů :-)))Nejsem kritik - jsemjen ubohý amatérský pisálek ,ale líbí se mi to

NePoe_ta
27. 10. 2006
Dát tip
tanec - děkuji pěkně za pozastavení, u té jedné, uvařené, z naší kuchyně :) Žel nemám není mi souzeno návštěvou oplácet, s jazykem na vestě, sotva bych byl dobrým hostem. Ale na lidi co setrvávají v zaujetí, napětí, ..., tuze zvědav sem! Udělám uzlík na kapesníku! :) ... a pokud nepominu, počítám s návratem!

tanec
27. 10. 2006
Dát tip
****

Milly
21. 10. 2006
Dát tip
zajímavé...... já se vrátím..... :-)

Diana
18. 10. 2006
Dát tip
Ještě něco - překlep. Bohyně z Antiky. Takhle to vypadá jakože z půdy.

Diana
18. 10. 2006
Dát tip
Ta báseň je esence stále se opakujících reálných situací. Vidím tu hysterickou scénu, ale i všechno to, co k ní vedlo. Cítím tu krajnost, do které se dostává "křehká nádoba". Dokonalými obrazy jsi vykreslil "kus života těžkého". Skvělé! T***

martinez
17. 10. 2006
Dát tip
taková o všem možném... a přesně o tom... *

Yeziiinka
16. 10. 2006
Dát tip
Křikem lze všechny nádoby roztlouci až tak, že není do čeho pokládat ... Já tedy tohle, to je moc pěkné - až že snad celá báseň kvůli tomu stojí na nohou. Díky za zážitek, příteli.

SENIOR
15. 10. 2006
Dát tip
To mě tedy neznáš. mám tu pověst nejpřísnejšího kritika! (Ale spravedlivého.)

NePoe_ta
15. 10. 2006
Dát tip
SENIOR - chápu, jak Tě jen chápu; to na rohlík máš zaostřeno! :)

SENIOR
15. 10. 2006
Dát tip
Nenecham se opít obrázky.

NePoe_ta
15. 10. 2006
Dát tip
silenice - rozhrň pérka :) zorka - děkuji za korekci i opakované návštěvy. Co říci, nemaje ambicí - asi, že ano, pakliže "dílko" na pomíjivou vteřinu jiného osloví - v dílo dokonáno! :) sidonia - vteřinové výšplechy, bral bych všema deseti. Však fast food? No nebudu stavět fantasii čínskou zeď, kdyby však doopravdy, tak napaměť, pošle mi tem recepis zpět. Bude se mi hodit, náramně :)

sidonia
15. 10. 2006
Dát tip
je to jako nejakej navod jak snadno a rychle upect neco.. nebo nebo jako sou tam mista, kery mi to vylozene kazi napr. vlasůvpády nepředstavitelně nepředstaveni atd. kdyz teda pominu ten kvasek a tak, hah.)

zorka
15. 10. 2006
Dát tip
ten konec je výbornej, jen by tam mělo být ta...teda myslim :-)

silence
15. 10. 2006
Dát tip
uf, jak indianska celenka, mooc ruznych smeru, pro me ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru