Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Plyšový medvěd

31. 10. 2006
4
2
1829
Autor
Jolana19
Posílám Ti přání „hezký den“, to nejmenší co pro tebe mohu udělat.
 
Byla jsem na letišti v Teipai, když jsem se to dozvěděla musela jsem se kouknout do mapy, kde že to vlastně jsem. Že to není možné, že jsem si to vymyslela, no možná trochu. Začalo to před 14 dny. Docela obyčejná zprávička od docela známého neznámého človíčka, zněla asi tahle : „Začíná tu podzim,sluníčko mizne, je chladno, jdu za sluncem a Tebe si beru s sebou ve svém srdci.“ Koukala jsem vyjeveně, ono jedna věc je oznámit „Jdu pryč“ a druhá je „Vezmu tě s sebou, a ještě k tomu ve svém srdci“. Jistě mohla to být jen milá věta rozeslaná mnoha lidem, mohl mít prostě jen velké srdce a mohla to být klidně i lež, jenže to bych nesměla být já. Beru věci tak jak přijdou, takže proč ne, pokud mě někdo vezme do svého srdce, má přinejmenším nárok na mé myšlenky. Takže jsem mu slíbila, že ho budu  hlídat. Nejsem asi ani anděl a ani hvězda, teda určitě nejsem, toho bych si asi všimla, ale můžu hlídat. Každý den poslat pozdrav po slunci s přáním Dobrého rána, to když otevřu oči, každý večer než je zavřu po hvězdách či měsíci popřát Dobrou noc. A chtěla bych jen požádat, pokud mám hlídat něčí spánek, něčí klid, chtěla bych být plyšový medvěd. Docela obyčejný, měkký, s trochu odřeným kožíškem a knoflíky místo očí, možná budu mít vybledlou barvu a otřepané uši, ale když mě pohladíš, tak pod prsty ucítíš dotek domova, vůni buchet, a když přivřeš oči zaslechneš v dálce smích známých lidí, tak strašně známé zvuky co hladí po duši, to když bude moc smutno.
A jako plyšový medvěd budu moct být vzhůru celou noc a hlídat tvůj spánek, až budu ležet vedle tebe.
A jako plyšový medvěd budu moct koukat z batohu za tvou hlavou a hlídat ti tak záda, to víš aby náhodou něco někdo, znáš svět.
A jako tvůj plyšový medvěd budu vidět nebe a jeho barvy, ale čeká nás ještě dlouhá cesta
 
Posílám Ti přání „dobrou noc“, to nejmenší co pro tebe mohu udělat.

2 názory

exorcista
19. 01. 2007
Dát tip
líbí se mi je to napsané takovým volným, klidným stylem, vyprávění ve velkém ušáku. námět pěkný, milý a příjemně podaný. grafická stránka je příjemná na čtení, jak kurziva tak barva. souhlasím s Oldjerrym, že by to šlo rozvést, ale myslím, že by to pak ztratilo na té přirozenosti, plynulosti. jak jsem řekl, líbí se mi, připomíná mi pohlazení po tváři

guy
03. 11. 2006
Dát tip
*

rainman
31. 10. 2006
Dát tip
tip...to nejmenší, co pro tebe mohu udělat...:-)

Oldjerry
30. 10. 2006
Dát tip
Z toho nepokrytě čouhá velká nesplněná touha... Jen trošičku víc zvukomalebnosti a byla by to báseň v próze jako vyšitá. I tak je to pěkné, i když zcela evidentně nahozené - naskicované. Je to hezké téma a zasloužilo by si více vyšperkovat - třeba i na úkor spontánnosti, bezprostřednosti.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru