Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesta do ráje

22. 09. 1999
2
0
3709
Autor
Merle

Zase jedna starší lavina. tuhle jsem se sme bál dát, abych neurazil něčí náboženský cítění, protože je z dob, kdy jsem církev neměl moc rád. No, ale B.Ezik mi ji schválil, a tak je sem postupně dám všechny.
věnováno církvi
motto: Není anděl, kdo se třpytí...

Jednou ráno jsem se vzbudil, díval se sám na sebe, když najednou přilít anděl, vzal mě sebou do nebe. Že je to má odměna, za můj těžkej život. Zastavil mi do mozku, čerstvý krve přívod. Mával svejma křídlama, nes mě pořád nahoru, brzo už jsem uviděl, bílou vstupní závoru. Byla tam jen krátká fronta, sotva na půl hodiny, já to vnímal jenom napůl, měl jsem ráje vidiny. U brány stál Svatý Petr, kontroloval papíry, s mým andělským doprovodem, byl jsem hotov za chvíli. Napsal jsem si žádost, na vstoupení do ráje, však bez pěti kopií, poslali mě do háje. Vyplnil jsem dotazník, dostal čtyři razítka, nastoupil jsem do jednoho, nebeského vozítka. Jel jsem nechat svoji žádost, prověřit třem komisím, to už jsem šel skoro zkusit, jestli se neoběsím. Žádosti se vyhovuje, zněl komisí rozsudek, za své vzorné chování, měl jsem dobrý posudek. Než jsem vešel dovnitř, podepsal jsem plnou moc, to aby mi v nebezpečí, přišel anděl na pomoc. Pak mě chytil jeden člověk, ukrad mi mý papíry, má andělská ochrana, byla tady za chvíli. Chtěl vidět jen potvrzení, na andělskou ochranu, pak mě klidně bez emocí, vyhodil ven za bránu. Rval jsem se jak o život, křičel jsem a prosil, vzali mi i všechny šaty, co jsem v nebi nosil. Pak mě jeden z andělů, vzal paprskem přes hlavu, o tom co se dělo dál, nemám žádnou představu. Potom jsem se vzbudil, zpocenej jak myš, anděl mě zas nesl, ale níž a níž. Anděl hnedka zmizel, jak jsem klesl na zem, já si začal myslet, že jsem asi blázen. Byl jsem ve svém pokoji, s ocelovou mříží, a hnedka jsem uslyšel, jak se doktor blíží. Pěkně jsem mu vyprávěl, co jsem dneska zažil, řekl jsem jen pravdu, vážně jsem se snažil. Pan doktor mi nevěřil, dal mi ňáký prášky, tejden jsem měl k obědu, jen nechutný splašky. Tak a to je konec, mýho vyprávění, Dál jen doufám, dřív než umřu, že se ten “Ráj“ změní.
Mpj
25. 12. 2001
Dát tip
Merle: Žádnej člověk není tak dokonalej, aby chápal všechno, i když někdo chce něco pochopit, tak si ... ... ne, už začínám plácat. Ale s tou svobodou máš pravdu. Každej by měl mít možnost zvolit si svojí cestu, kterou se vydá.

Mpj
18. 12. 2001
Dát tip
Merle: . Řekl bych, že celkově jsou církve na nic, protože pokud člověk už v nějakého Boha věří, tak k tomu nemusí potřebovat žádné prostředníky (Tak tomu je, myslím, že u muslimů). Souhlasím s tebou, že vše nejvíce záleží na jednotlivcích. A proto nesuďme lidi jen podle skupiny ke které právě náleží. (Já osobně jsem nevěřící, ale o to tak nejde, to jen pro upřesněnou)

Merle
18. 12. 2001
Dát tip
Mpj: nikdo není tak chytrý, chápavý, znalý aby nepotřeboval pomoct s pochopením kristova (nebo jinýho) učení. K tomu u nás církev slouží (když nepočítám dobre skutky). My evropani jsme zvyklí institucionalizovat, a dodavat tak sobe vaznost, pripadne pocit patricnosti nekam. Navic nase pravo instituce primo vyzaduje, a ty pak mohou zasahovat tam, kde jednotlivec nesmi. Cirkve nejsou na nic, ale nemaji ani zadny vetsi (nebo nezastupitelny) vyznam. Svoboda ja i pravo byt/nebyt clenem cirkve.

Mpj
16. 12. 2001
Dát tip
Předešlý anonym jsem byl já, ale nepřihlášen.

Merle
16. 12. 2001
Dát tip
Mpj: změnil. trochu blíž jsem poznal evangelíky. uvědomil jsem si, že jako obvykle nezáleží na institucích, ale na lidech. což ale nic nemění na tom, že instituce nemám rád. církev jen poskytuje rámec k člověku samotnýmu, ale i z toho rámce se dá vykukovat ven...

Kašika
10. 05. 2001
Dát tip
....a odpusť nám naše viny, jakož i my odpouštíme našim viníkům.....

Prokletí
17. 10. 2000
Dát tip
fajn, beru m.

Prokletí
10. 10. 2000
Dát tip
*Cesta do ráje: heleď to je proti církvi, s tím souhlasím..jen je třeba rozlišovat: je církev a je náboženství...církev je svinstvo,,,kostely? supermarkety s Bohem v regálech...ale víra je o něčem jiným...nemluvils o tom, ale chci Ti to říct...nee, nejsem na spásu nadrženej jehovista....dneska jsem byl na Městským úřadě...rozdíl byl v tom, že nikdo nevypadal jako anděl a vykopli mě mnohem dřív...hahahahahahaha m.

Merle
10. 10. 2000
Dát tip
Prokletí: tenhle rozdíl jsem si uvědomoval už tehdy, když jsem to před nějakými sedmi roky psal... tohle je ale pouze o církvi

mike
18. 04. 2000
Dát tip
Taky myslím, že je to nebe nějak až moc přebyrokratizovaný. S těma pěti kopijema to ale fakt sedí. Možná chodíš moc po úřadech... Na druhou stranu buď rád - nepotřebovals žádný kolky.

Bambulka
22. 03. 2000
Dát tip
Tak takhle jsem si to tam zrovna nepředstavovala, ale dám na Tebe, můj starąí a moudřejąí Blíľenecký kamaráde:-))

kačka
19. 10. 1999
Dát tip
Lavinovitě "klopotná" cesta do ráje - měls ty papíry raděj vylítat tady na zemi, protekce a úplatky taky ne/připadaj v úvahu...sem se bavila. Znám zkratku, neboj, nejni prodlužovačkou, jen to v netu trochu zajiskří šuměním křídel...držkovitě přeoráno vlastní zkušeností...

Lalinka
28. 09. 1999
Dát tip
Teeeeda fakt slusny, Ty uz jsi snad zazil klinicou smrt??? :o)
fakt dobry na zlepseni nalady

B.Ezejmenij
28. 09. 1999
Dát tip
Nemůžu si pomoc ale zase sem se musel smát... 5 kopií by mě nestačilo :)

Hannah
28. 09. 1999
Dát tip
jsi super, jsi bezva, jsi jednička
můj smích by nezmrazila ani lednička

Merle
26. 09. 1999
Dát tip
Mamba: Jo, a to všechno je ti tam hovno platný...

Merle
24. 09. 1999
Dát tip
Bříza: HUH? Ani boha :-))
Bibša: Nějak moc mě chválíš... tahá to nos nahoru.

Mamba
24. 09. 1999
Dát tip
Ale v ústavu nepotřebuješ občanku a máš tam opravdovou svobodu slova...

Bříza
23. 09. 1999
Dát tip
Merle - nepokoušel ses někdy náhodou migrovat do USA ?

Kyslik
22. 09. 1999
Dát tip
...Kabát to tiež raz pekne vystihol: "Když svatý chcete mně mit, ať se o mně rvou"...

Bibša
22. 09. 1999
Dát tip
Merlíku, toto se nemůže nikoho rozumného dotknout, neměj strach ... mě se to moc líbí, je to ftipné. Zápletka je sice zcela člověčí záležitostí, ale jinak je to božské :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru