Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nic než národ?

04. 04. 2001
4
0
1027
Autor
Al Bynda

Není to tak dávno. Moravskými novinami určenými pro brněnskou oblast proběhla krátká zprávička. Skutečně nic moc. Tři sloupky, sotva na dlaň vysoké. Oč v ní šlo? Maličkost. Pár vzdělaných lidí dalo hlavy dohromady, aby společně zachránili zanikající jazyk a dali mu spisovnou formu. Bohulibý cíl. Možná. Tím zanikajícím jazykem, který chřadne a bez jejich pomoci jistojistě i zcela uchřadne je podle nich moravština. Jeden z jazyků západních Slovanů. Svébytný, starobylý. Ovšem současně jazyk, který se od současného standardu odlišuje asi o tolik, jako každé jiné nářečí. Enem, aby sem sa z teho neposrál. Huž haby. Ani jedna z těchto vět není takzvaně spisovná. Přitom lidi, kteří takto promlouvají, dělí téměř tři stovky kilometrů. A sešla se snad nějaká komise, aby vytvořila spisovnou chodštinu? Ne. Mohu tedy být klidný. Jen pár intelektuálů si dalo neškodné duševní cvičení. Avšak v den, kdy dokončí svou práci, může být všechno jinak. Jakmile máte spisovný jazyk, můžete začít hlasitě křičet: Jak to, že se neučí na školách? Jak to, že se v NĚM neučí na školách?!? A hnedle tu máte důkaz národního útisku. Utiskovaný národ, na to je svět citlivý, jistě by pochopil požadavek na vlastní svobodný stát. Jenže utlačovatelé se odmítnou vzdát. Proč by také? Vždyť útlak existuje pouze v hlavách několika salonních bojovníků. Ovšem, pokud máte Myšlenku, brzy pro ni získáte i Bojovníka Polního, alias Obecného. Je úplně normální, v davu ho nepoznáte. Je však velmi statečný. Ve skupinkách dokáže zmrzačit libovolného samostatného odpůrce Myšlenky, pokud je dotyčný tak drzý, že svůj odpor vyjadřuje nahlas. Ale rvačky, to je pouze počátek. Pak začnou do bytů těch příliš nechápavých vlétat zapálené láhve s hořlavinami, nebo se najde pár deka Semtexu a není třeba dlouho přemýšlet, co s ním. Bude-li kampaň dostatečně dlouhá, uchvatitelé jistě uprchnou s ocasem staženým mezi nohama. (Neberte to prosím sexisticky, ti Praví Lidé o nich budou nepochybně hovořit jako o prašivých (pro)českých psech.) A Myšlenka zažije slavné vítězství, načež nastane čas na užitečnou práci. Jak co nejrychleji zkonsolidovat správu svobodné vlasti. Tedy, urvat funkce. Nepochybuji o tom, že si vítězové své utrpení nenechají ohodnotit pouze ctí a slávou. Co na tom, že nová Vlast je sotva poloviční než ta původní. Odměny za práci přece nemohou ustrnout na provinciální úrovni… Tak nevím. Asi bude nejlepší, založit zavčasu hnutí Za Obrodu Olomoučtiny. Než centrum pochopí, že se za naší zkratkou neskrývá jistá organizace kulturně vzdělávacího typu sídlící na Svatém Kopečku, bude pro něj pozdě. My mezitím dokážeme, že naše řeč je dostatečně svébytná, načež vyhlásíme nezávislost. Už se těším. Myslím, že nevezmu nic menšího než ministra kultury. Pak podám vládní návrh, ochránit naše metody copyrigtem a budeme je draze prodávat. Napsal bych toho víc, ale promiňte, nemám čas. Jdu připravit smlouvu o kulturní výměně s Republikou Chodskou. Bude začínat slovy Me z Holomóckyho…
Rastin
26. 04. 2001
Dát tip
Soráč, Albi, měl jsem "netovej" výpadek, takže píšu až teď :-) Díky za náhledy o tvém mínění. Už to nechci dál rozebírat. Zaujala mě však Tvá poslední věta. Máš úplnou pravdu. Tohle je asi jedna z nevýhod demokracie. Resp. jedna z nevýhod nepřímé demokracie. O takových věcech má, dle mého, rozhodovat referendum...

Rastin
19. 04. 2001
Dát tip
Zdar Albireo, škoda, že jsi mi neposlal avízko. Dostal jsem se k tomu zpět náhodou :-) Neumím dobře polemizovat, argumentovat, zkrátka řečnit. Tak se tě jen zeptám, ohledně toho příkladu se Slovenskem: Co myslíš, jak velká část československých občanů to rozdělení chtěla? A kolik asi občanů žijích na území Moravy pomýšlí na rozdělení?

Albireo
19. 04. 2001
Dát tip
Rastine, to opomenuté avízko promiň, jsem sklerotik. K Tvým otázkám: hádal bych, že tak 40 % Slováků a zanedbatelý počet Čechů. A teď snad 5 % Moraváků, spíš míň. Ale na obyčejných lidech tohle vůbec nezáleží, těžko nějaká strana dá osamostatnění Moravy do volebního programu, to až se dostanou k veslu přes kariéru v krajích.

Albireo
12. 04. 2001
Dát tip
Rastine, doufám, že to je příliš prognostické. Jenže v to jsme doufali před 10 lety, když se podobně začínalo mluvit o samostatném Slovensku. Za skvělý vtip jsme považovali naskenovanou dvacetikorunu, kde byla částka vyeditována na Dvadsať korún slovenských a populární televizní scénka ukazovala celnici na česko-slovenské hranici.. A dva roky na to už koruny Slovenské i ty celnice existovaly. Ona opravdu vyhlídka na teplá místečka moravských poslanců, ministrů apod. hodně lidí bude lákat a budou pro ni ochotni obětovat blaho obyčejných Moraváků, kteří jim budou dobří jen k tomu, aby to zaplatili.

Bobísek
12. 04. 2001
Dát tip
*! Albireo: I já tomu, bohužel, věřím. Teplej zadek v teple ministerstva... to je hodně velký lákadlo!

Rastin
11. 04. 2001
Dát tip
Teda vy to tady s tou (tím) Moravou dusíte. Máš dobrej styl psaní, ALe. Albi: vážně se bojíš, že by to mohlo být trochu moc prognostické?

CZlovek
10. 04. 2001
Dát tip
Beru premiéra Republike Holomóc! A žádne krajánkováni s Republikó Chodskó, vehlásit jim válko, cizákom! :o) ť*!

inventor
05. 04. 2001
Dát tip
*

Albireo
05. 04. 2001
Dát tip
Hezká satira. Bohužel mám obavy, aby nebyla trochu moc prognostická. "Moravové" si jistě už cení zuby na teplá (a hlavně dobře placená) místečka ve státní správě. TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru