Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Potomci lidí

Výběr: Armand, G_B_Show
09. 11. 2006
5
15
1991
Autor
Jinny

Představte si budoucnost, ve které je jisté, že za sto let nebude na světě už ani jeden člověk. Že všechno, co lidstvo získalo a vynalezlo za tisíce let, nebude mít komu předat. Že svět kolem vás se kvůli tomu hroutí. Že nejmladšímu člověku na světě je osmnáct let. Za celou tu dobu neotěhotněla ani jedna žena. Až na jednu.

Vize hodná P.K. Dicka, mistra ve vykreslování pochmurné budoucnosti. Od Potomků lidí ale nečekejte dalšího Blade Runnera. Tenhle film zcela patří režijnímu mistrovství Alfonsa Cuaróna. Ten se na Potomky vrhl s dravostí hodnou čerstvého absolventa filmové školy. Co chvíli diváka do děje vtáhne dynamickou ruční kamerou, jindy vás nejdřív oslepí oranžovou září vycházejícího slunce, aby v okamžiku, kdy se postava o kousek pohne, znovu zalil záběr depresivní modrou. Že je Cuarón schopný po vizuální stránce, to dokázal už v Harry Potterovi a vězni z Azkabanu. Teď ho poznáte i jako režiséra chytrého, který dokáže jednak rozložit vtip do hodiny děje (obuv hlavní postavy), ale taky zcela nečekaně projasnit depresivní atmosféru situačním humorem, který se do filmu překvapivě hodí.

Selhává vlastně jen v jediné věci. Jakkoli jsou postavy dobře napsané a zahrané, je těžké s nimi soucítit. Hrdina s trochu legračním jménem Theo Faron (Clive Owen) vzbudí sympatie, ale nebude vám záležet na jeho osudu. Cuaron s ním hýbe jako s králem na šachovnici, tedy figurkou, kterou může nechat dojít do vítězného konce, nebo taky obětovat. Nutno ovšem dodat, že Clive Owen předvádí jeden z nejlepších výkonů své kariéry. Skoro se zdá, že role v megafilmech (promiňte mi novácký výraz) mu zkrátka nesedí. Ačkoli pobral charisma za dva a kamera ho má ráda, víc než všichni králové Artušové a Dwightové ze Sin City mu sedí civilní role anglického úředníka, který se k dobrodružství dostane tak nějak mimochodem.

Sám Cuarón dokáže diváka vtáhnout do děje do té míry, že v okamžiku, kdy jedna z postav druhou udeří, až vystříkne krev, celý kinosál zasyčí a někteří z přítomných se chytí za čelist. A to vrcholná scéna filmu přijde až za chvíli. Několikaminutový záběr, kdy Theo prochází nefalšovaným válečným peklem – beze střihu. Při tom všem si kameraman stíhá hlídat kompozici a Clive Owen stále zůstává v roli. Skoro se nechce věřit, že natočit takhle těžký záběr je v lidských silách. Doporučuji si stopnout, jak dlouho přesně trvá (pro zájemce: začíná v uličce s Theem, Marikou a Kee). Potomci lidí jsou bez nadsázky nejpokrokovějším a nejzásadnějším filmem poslední doby, co se technické stránky týče. A to si některých „vychytávek“ divák ani nevšimne napoprvé (ultradlouhá délka některých záběrů, detaily v pozadí, ostření kamery atd.).

   Divák vlastně ani nemá šanci plně si vychutnat, jak moc si Cuaron s tímhle filmem vyhrál. Film totiž nepokulhává ani co se příběhu týče. Můžete přemýšlet nad tím, co pro lidi znamenají jejich děti (emocionálně nejnabitější jsou scény, kdy lidé reagují na těhotnou ženu, respektive na právě narozené miminko), nebo jak se tvůrcům do scénáře podařilo šikovně zakomponovat archetypální postavy matky (Kee), ochránce (Theo), zloducha (nechci spoilerovat) nebo figuru, která přivede hlavního hrdinu k největšímu dobrodružství jeho života (Julian; například v Pánovi prstenů to byl Gandalf J).

Snad největší chybou Potomků lidí je fakt, že kvůli všem těm technickým hrátkám si budete stále uvědomovat, že sledujete pouze film. Což nemusí být vždycky na škodu, pokud se jedná o film tak kvalitní. Netvrdím, že patří do kategorie Musíte vidět. Jen byste měli. Jednou.


15 názorů

počkat, neřekl Fučík náhodou "lidé, bděte"???

Jinny
17. 11. 2006
Dát tip
O tom králi si promluvím s každým, kdo ten film viděl - soukromě, protože pokud tady vykecám, jak jsem to myslela, bude to spoiler jako Brno.

pekna recenzia... pockam si na dvdrip:D a ten kral sa vazne obetovat neda:) skvele sa tam hodi pesiak, ten sa da i obetovat, i dotiahnut do vitazneho konca, ale nie je zas tak dolezity, no :o)

Nicollette
14. 11. 2006
Dát tip
já mam ke konzumnim filmům docela odpor, jakmile to de někde v multikinech a podobně, tak na to fakt nejdu... ále ta rezence je povedená, hlavně ty záběry kamer mi zajmaj (vážně:)))), ale ono stejně dam dycky pak přednost příběhu.... jakože vytvořit a zakomponovat archetypální postavy, pokud má člověk fantazii, tak si to najde všude :o) náhodou teď čtu knížku o kosmogonii světa, což s tim teda asi dost souvisí, protože zánik je v podstatě znovuzrození a jestli v tom teda bude aspoň nějaká ta mytologie bo jak říkal jablkům střílečka atd. ..... hm.... moc si od toho neslibuju páč to poběží v multikině ale recenze se mi líbí :)

Alya
14. 11. 2006
Dát tip
Já jsem na tom byla včera. Je pravda, že hlavní hrdina moc soucitu nevzbuzoval, protože vlastně jen odehrál svou roli ochránce, ale Jasper byl něco jiného. Bez něj by to nebylo ono.

JiKo
14. 11. 2006
Dát tip
Musí to být zklamání když sedíš v kině a furt ti lítá hlavou myšlenka: Tak kdy už to sakra začne bejt dobrý??? :-)

Armand
13. 11. 2006
Dát tip
jablkům: to je spíš problém těch pozitivních očekávání, než filmu samého. Jak by se asi lišilo tvé hodnocení, kdyby na film byly urážlivé a hanlivé kritiky? :) Nejlepší je mít čistou hlavu...

JiKo
13. 11. 2006
Dát tip
japko: a voni dneska eště existujou ve filmu nějaký nový principy? Mě se to líbilo páč já mám rád action a tv Nova.. sem holt takovej no :)

StvN
13. 11. 2006
Dát tip
Né, já jsem rád, žes mi avízo poslal.

JiKo
13. 11. 2006
Dát tip
a šli a šli i bez avíz :-)

StvN
13. 11. 2006
Dát tip
A lidé šli.

JiKo
13. 11. 2006
Dát tip
Tak jsem si na to včera zašel, k té šachové metafoře se vyjadřovat nebudu protože... Jinak bych možná zapolemizoval s několika věcma. Třebas to ostření za běhu, které ty pokládáš za vychytávku, přiznám, že mě to velmi rozčilovalo v některých chvílích, zvláště v úvodu ten průjezd v Theově práci. Druhá věc co mě napadla - zdali jsou ty ultradlouhé záběry vlastně zásluhou Cuaróna... z 80% dle mě na tom má zásluhu právě kamera George Richmonda (snad jsem správně našel jméno kameramana), který musel pojmout do hlavy netradičně třeba i více než 5 minut záběru (já to v kině nezměřil, to nešlo:-) kolik sec je ten záběr?) navrženého týmem výtvarníků... Zdálo by se z recenze, že hlavně výtvarná stránka je to co diváka ve filmu baví (já se u těch bot rozchcechtal, pak mě nadchnulo to místo s pomerančem... odrostlý hipík Jasper a jeho Zenová hudba a další samozřejmě), ale je to výborný příběh. Pravda, že jsem čekal skifi, ale jak je tahle škatulka zavádějící, scifi je to pouze zasazením do doby. Musím ale souhlasit s názorem, že chování postav je ne mnoho uvěřitelné, zejména z počátku. Různým postavám trvá různě dlouho než přijmou fakt "že oni jsou ti vyvolení úředníci co se mají stát hrdinou"... hlavní postavě to trvá vlastně nejdýl. Hledat by se na tom dalo ještě dlouho a dlouho, hledat by se dalo na jakémkoliv filmu. Celkové resumé ale u mě vychází více než pozitivně.... Nebyly to vůbec zbytečně vyhozený prachy za spektákl... Jak by řekl Fučík: Lidé běžte

StvN
10. 11. 2006
Dát tip
Tevis napsal Zpěv drozda. Což je takový sci-fi základ, dá se říci. Je to o světě, ve kterém žije již velmi málo lidí, protože jakýsi "robot" omezil porodnost.

Jinny
10. 11. 2006
Dát tip
Díky za pochvaly od Armanda... až jsem zrudla. Šachy nehraju... hanbím se... ale zase vím, že královna je šikovnější než král ;). Jedna dodatková informace: film je inspirovaný knihou P.D. Jamesové, jinak známé spisovatelky detektivek s Adamem Dalglishem. Tevise holt neznám, zato P.K.Dick je taková profláknutá figura :)

StvN
09. 11. 2006
Dát tip
Recenze fajn, až na to, že místo Dicka bych v úvodu zmínil spíše Tevise:), ale jinak chápu, že Dick se hodí na všechna sci-fi.

B.Ezejmenij
09. 11. 2006
Dát tip
díky za recenzi... jsem zvědav...* ps. na tom králi jsem se taky trochu zasekl

Armand
09. 11. 2006
Dát tip
ps: zajdu si na ten film.. díky tvé recenzi .-)

Armand
09. 11. 2006
Dát tip
moc pěkná recenze! Napínavá, všímavá a vlastně svým způsobem nehodnoctící. Vypracovala sis svůj styl od té doby co jsem tě četl poprvé :) Jsi pořád lepší. Jedinou výtku bych si dovolil: "Cuaron s ním hýbe jako s králem na šachovnici, tedy figurkou, kterou může nechat dojít do vítězného konce, nebo taky obětovat." Ten příklad není nejšťastnější :) Šachy hraju málo, ale vím, že krále... není radno obětovat nikdy :))) *V*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru