Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O úplňku a zlaté kleci

23. 11. 2006
0
1
1158
Autor
Jinny

Princ Eist měl nádherný pokoj plný skvostných hlavolamů, obrazů a hraček. Jak už ale tak bývá, měl je v rukou příliš často, než aby ho nezačaly nudit. A tak nakonec vždy skončil na saténem potažené posteli s duší dychtící po všem novém, po poznání. Jen na jednu věc ve svém pokoji nedosáhl, černočernou, dokonalou a drobnou vílu, co se nakláněla z jedné mahagonové skříně. Byla to jediná soška v místnosti, tak neobvyklá a znepokojivě živě vytesaná, že ji měl skoro rád.
           
Občas se mu zdálo, že se pohnula a že když promluvil, otočila se. Sám tomu nevěřil, byla to samozřejmě jen hra světla, stínu a jeho zjitřené představivosti. Princ Eist byl totiž, a to především, ještě dítě.
            Ale jednoho dne, zrovna když mu otec uložil psaní cizích slov, se na sošku zadíval, jako by měl tušení. Tentokrát se mu to nezdálo. Soška sebou trhla dozadu a pohnula hlavičkou ze strany na stranu. Ne v jeho představách, doopravdy. Jako by někde zemřel kouzelný tvor a jeho duše se nějakým zázrakem ocitla v ebenovém dřevě.
           Černá víla vzlétla a začala sebou bušit o okno, za kterým se před pár chvílemi objevil měsíc. Eist neslyšel žádné tvrdé údery, jen nárazy měkkého tělíčka do neústupného skla. Zdálo se, že ji úplněk láká i děsí zároveň.
           „Mirabel!“ zavolal jméno, které mu zavířilo myslí.
           Víla přestala, otočila se k němu a posadila se na parapet. Svěsila ramínka a pohled upírala do země. Dotkl se prstem její ušlechtilé tvářičky. Sliboval jí, že ji ochrání před ní samotnou a nepustí ji ven, že bude jeho nejmilejší hračkou a že už žádnou jinou nechce.
             Dlouho se mu vedlo ji hlídat, ale dříve či později musel zapomenout na svého kouzelného ptáčka v kleci. Toho dne přivezli nejnovější ohňostrojové rachejtle a Eist na poslední chvíli vběhl do místnosti. Ale Mirabel už proletěla služkou otevřeným oknem. Letěla stále výš, až se nakonec ztratila v měsíci jako pěna v burácivém mořském pobřeží, zářivá jako právě vzniklá hvězda.
            Ten obraz Eist, přestože bude okouzlený krásou ještě mnohokrát, nezapomněl až do konce svých dní.


1 názor

Armand
25. 11. 2006
Dát tip
:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru