Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žít a přežít od začátku do konce

29. 11. 2006
1
1
2351
Autor
tonas

znát míru - to je oč tu běží

Jak žít a přežít od začátku do konce


Neměl bych v horách vycházet za denní a noční průzračnosti. Mívám potom dlouhé chvíle k přemítání o našem bytí ve světě věčného tajemství. Přibíjí mne to jako nějakou cetku k zápraží starobylé německé chalupy, ve které v Jeseníkách pobývám.
Generace přede mnou tu žili pastevci, dřevorubci, chalupníci. Ti dodržovali přísně pravidla jednoduchého života. Přes týden dřeli od tmy do tmy, aby nuzně přežili zdejší přírodní nehostinnost. V neděli si pak vzali klobouk a něco lepšího na sebe a sestupovali do údolí, kde měl svou duchovní živnost venkovský kněz. Naslouchali jeho vlídnému, ale i poučnému a kárávému slovu, přemítali o textech z evangelia, aby z duše vyplavili úzkosti a neklid z mystérii vůkol a protivenství života a zdokonalovali se v pravidlech soužití s jinými lidmi.
Ještě dnes je tu a tam v zapadlých místech těch hor příroda nezasažená a čistá. Dálky, ticho, klid od obzoru k obzoru, bez konce lesy. K tomu za noci průzračné hvězdné nebe. Hvězd je tu jako včel, když se rojí. Je to nádherné a zneklidňující zároveň i bez všelijakých optických zvětšovadel. Když člověk pozvedne hlavu od praktických činností, nemůže být netečný.
Jinotaje starobylých učení, křesťanství nevyjímaje, vypovídají o tragickém rozpoložení tvora, který vykročil za poznáním a proměnou světa. Smysl té cesty je u vnímavých duší obklopen každodenními otázkami a pochybnostmi. A ta zničující samota druhu člověk! Nikde nikdo, kdo by se nám svým tělesným vzezřením i svými ambicemi podobal. Na našem titěrném organismu jsou navěšeny gigantické ambice – něco víme, ale chceme vědět pořád více a měnit svět, v němž pobýváme. Také nám nejsou neznámé naše existenciální určenosti. Narodili jsme se, abychom okamžitě stárli a spěli kratičkým časem života ke svému truchlivému konci. To všechno je velmi zneklidňující. Mnoho lidí proto hledá - a většinou ve všelijakých společenstvích, boha, nebo jiný duchovní princip, aby naděje, kterou s ním spojují, jim pomohla z bolestivých určeností života. Jiní se pak vznášejí životem na plytkých a povrchních zálibách. Obé je zoufalé a marné. Neklid z bytí je stár jako lidský rozum. Srovnat se s ním je nezbytné. Je však třeba hledat a najít v životě míru, jež mu dává smysl a harmonii. Trocha hlubšího povznášejícího přemítání, trocha lacinější kratochvíle, hodně tvořivé a smysluplné práce,hodně přátelství a lásky - to je starobylý recepis jak žít a přežít v poměrné pohodě od začátku do konce.





1 názor

vesuvanka
29. 11. 2006
Dát tip
Toníku, moc hezky jsi to napsal, souhlasím s Tebou, díky :-))) posílám TIP a pozdrav

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru