Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krajské město Prácheňska

29. 11. 2006
4
19
3274

Krajské město Prácheňska

Jedno pivo, k tomu káva. Zvedám se od baru a vcházím do nočního města. Plný naděje v osvěžení dnešního večera. Zastavení u kamenného mostu, pamětníka dějin, jehož oblouky se symbolicky klenou nad temnou hladinou, mi evokuje jiný čas, jinou realitu. Genius loci se probouzí. Sytím se tím pohledem. Podél nábřeží u “Titanicu” je neuvěřitelný klid, prázdno a krásně. Kdysi diskutovaná zástavba působí zcela organicky, srostlá s městem, jakoby tu stála odnepaměti. Ničím a nikým nerušený obraz kamenného mostu zalitého pouličním osvětlením s panoramatem hradu, radnice a sladovny si vychutnávám na každém kroku, když se vracím po pravém břehu Otavy zpět. Město klidně oddechuje a cudně odkrývá závoj svých starobylých domů a domovních znamení. Vše je docela jiné, tiché, podmanivé, velkolepé ve své kráse i decentnosti neokázalého půvabu Šrámkova města. Výlohy obchodů jsou otevřenými leporely veřejné výstavní galerie s nespočtem kurátorů, kteří je nachystali pro předvánoční čas. Dopřávám si důkladnou prohlídku všech píseckých knihkupectví a prodejen s hudebními nosiči, dívám se skrz okna do vyhřátých restaurací a kaváren.

Podzimní náladu střídá rázem nálada sváteční, nálada adventu.

Vím, že mi patos právě teď kape z pera, po každém přiložení hrotu k papíru. Ale proč ne ?!

Ač z nedaleka, ovšem také z Prácheňska, a do Písku jen dojíždějící z blízké vesničky, cítím tu stále atmosféru místa, jehož společenský a kulturní význam přesahuje nynější samosprávné hranice. Nikoliv České Budějovice, krajské město Jihočechů, ale Písek je pro mě tou pravou metropolí kraje, kraje Prácheňského. Kraje historicky, kulturně a společensky organičtějšího celku než uměle vytvořený kraj Jihočeský. Uvědomuji si, že státní správu Písek nad svým bývalým územím Prácheňska patrně v nejbližší době nezíská a nepřevezme. O to víc se my, Prácheňáci, můžeme snažit vrátit kraji a jeho krajskému městu Písek kulturní tradice a hodnoty. A především vědomí domova, kde se rádo žije, a ze kterého se neodchází hledat štěstí jinde.

Petr Nechvátal


19 názorů

jo, jasně

Petře, když mi odpovídáš, tak pošli avízo. Jinak se to nedozvím.

jo mrknu, díky za tip na dalšího autora, no přiznávám ten patos tam po čase cítím dost silně:((

Tohle mi přijde jako úvodník v nějakých radničních listech. Ale pobavilo mě, jak jsi rozohnil Big George. On je jinak staré dobračisko. A báječný fejetonista. Určitě se k němu mrkni.

díky Štěpo

Za písmácký patriotismus můj tip. Taky mám rád Otavu, byť jsem z východních Čech. J.Š.

Milý Big Georgi: Díky za návštěvu aj tu plamenou odezvu. Kde je Prácheň vím, neboj. Je to zřícenina hradu nedaleko od Horaždovic a kdysi býval správním hradem poměrně velké oblasti. Zájmové sdružení právnických osob s názvem Prácheňsko se přiznám neznám, ale vím, že Písek byl od počátku územně správního celku, tedy Prácheňského kraje jeho krajským městem do doby než vznikl kraj Jihočeský, který nerespektuje historické, kulturní ani společenské vazby. Jistě uznáš, že lidi ze Strakonic, Písku, Prachatic nebo ze Sušice či Blatné mají k sobě blíž (tato všechna města jsou na Prácheňsku) než třeba Písečáci s Jindřichovo Hradcem nebo Českým Krumlovem. Přesné info o Prácheňském kraji a době jeho trvání mám a vyhledám, nevím to z hlavy přesně, tak nebudu dělat chytrýho ani poučovat. Ale je fajn, že Vaše sdružení v okolí Horaždovic funguje. Když tak si sežeň časopis Otavín č. 1 (vydala společnsot Praam asi roku 2001) a tam vše potřebné dohledáš anebo v jiných publikacích o Prácheňském kraji. Jinak se na jakoukoliv návštěvu či vysvětlení těším a nebráním se mu, howgh!

díky za reakce, ta má je pravda trochu ve skluzu, za což se omlouvám, fotka Titanicu s textilema oděvy??? hmmm zajímavé, jen by mě zajímalo, zda to je pana Čonga či tuzemského živnostníka, to jen tak ze zájmu, není v tom špetky rasismu či xenofobie :)

Honzyk
30. 11. 2006
Dát tip
hele, Petře, a vona to neni úvaha, já bvim kategoirie nanic,,,nmevim.,...ale trvám na tom, že podobný poctivý věcim co ki NMĚCO pocvvědí, spoiu mi milejščí, než nějaký měvchy a kapradí..)))........tak čau.

Honzyk
29. 11. 2006
Dát tip
---tak hele, čeština mě živí, s tou si na mě nepřijdeš....dávám taky doma hodiny-----/češtiny)))) moje poslední žačka se ufetovala slovesama.../viz méééee DDDDDíli "Dvě holky", ale prdel to nebyla)--- fujtajbl, neska mi její máma řekla, ýže tu její céru vlastně+ zabila její první mentruace...vod sedmi(!!!( let byla na háčku, pitva : 2 gramáče...a holka žádná zombí, tájo, jak z dětí z Bullerbynu, krev a mlíko, no, děs, chce se mi brečet, dyž si na ní vzpomenu, a to teda ani vomylem ne)-----PANTÁTO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!DDDDDDDDDDDD

Honzyk
29. 11. 2006
Dát tip
DDDDDDDDDDDDDDD-----))))))))))))))))))))...hele, já ne, neva????

Honzyk
29. 11. 2006
Dát tip
si zlej----------------------Alex....no tak)))

Honzyk
29. 11. 2006
Dát tip
----------------takovech je víc...a vážim si toho, že se do poodobně nezáživnýho tematu někdo pustil, aniž by se zapomněl zmítat nad každym lišejníkem...pro mě na tuty přímos. díky ****

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru