Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nanebevstoupení pana Boučka

10. 04. 2001
18
4
9566
Autor
Kandelabr

Nanebevstoupení pana Boučka Pan Bouček s námahou odhrnul staré zažloutlé noviny tvořící provizorní přikrývku a s vypětím všech sil se posadil. A hned mu něco nehrálo. Pravda, nebyl si až tak jist, kam včera uléhal, ale tohle místo vypadalo na jedno z nejnepravděpodobnějších. Matně si vzpomínal na včerejší večer, nález padesátikoruny a následně na za ni koupený jabčáček. Na ten byla vzpomínka zvlášť živá a představovala se ve formě mátožnosti a bolesti hlavy. Nejlepší by asi bylo, kdyby si pan Bouček zase lehl, zahrabal se znovu pod své staré stoleté noviny a pokračoval ve spánku. Jenže to on ne. To místo, kam se uložil bylo opravdu zvláštní. Všecko bylo tak krásně klidné a mírumilovné, až tomu nemohl uvěřit. A hlavně tu před ním nestál žádný policajt, který by mu řekl, že jestli nechce na stanici, tak ať vstane. Vlastně tu nebyl vůbec nikdo, kromě jeho samotného. Pan Bouček se velice opatrně postavil, zavrávoral a téměř upadl, ale vzchopil se a zůstal v klidu stát. Poškrábal se nejdříve ve vousech a pak i ve vlasech. Posmrknul, kýchnul a utřel si nos do svého ošuntělého zimníku. Tady to vypadalo sakra divně. Všude bílo jak v mlze. Pan Bouček opatrně našlapoval a neviděl ani na dva metry před sebe. Instinktivně natáhl ruce a začal jimi před sebou šmátrat. A šel stále kupředu. Vzpomněl si na nějakou pochodovou písničku a v duchu se usmál. Kupředu pravá, kupředu levá , zpátky ni krok! Asi po deseti metrech se bílá barva začala jemně míchat s modrou. Byla to zajímavá změna a pan Bouček byl viditelně potěšen. A za chvíli došel ke kraji. Byl to malý bílý mráček klasického tvaru a pan Bouček málem přepadl přes jeho okraj. Naštěstí se však včas zarazil. V tu chvíli se v jeho mozku rozsvítilo- Tak já jsem v nebi! No to jsou věci! Tak jsem v nebi! Já se zblázním, to je úžasné! No, i když, kdo jiný by se sem měl dostat než já , copak jsem nevedl slušný a spořádaný život plný pokory a odříkání? Vlastě ani moc....samozřejmě že VEDL! Tak já sem v nebi, tak takhle to tu vypadá! No to sou věci! Nadšeně shlédl ze svého mráčku dolů, jak tam někde pobíhali úplně malincí lidičkové a jejich malinké živůtky. Haló, lidi, já jsem tady nahoře! V nebi! Juchů, haló lidi! Nikdo mu neodpovídal, ale to mu zřejmě nevadilo. Teď jsem tady nahoře, lidičky! Naklonil se nad okraj, nasbíral v ústech hustou lepkavou slinu a s neskrývaným potěšením si odplivl. Jsem tady nahoře! A teď si to všechno vyžerete , hajzlové! A začal se ohlížet po něčem velkém a těžkém, co by mohl hodit dolů...

4 názory

Taky se mi zdá, že začátek člověka unaví a ani se nemusí ke konci dostat, ale poslední tři věty to pěkně zakončují :)


ThatGuy
30. 05. 2009
Dát tip
Objevil jsem v tobě dalšího z oblíbených autorů... začnu pěkně pěkně od začátku..kvalitních povídkářů není nikdy dost...*

Skvělé.

Julian
17. 01. 2006
Dát tip
Pekne

sharkan
03. 01. 2006
Dát tip
Moc pěkný... jasně to vystihuje tu krásnou lidskou povahu...:-) Tip

evalota47
30. 04. 2005
Dát tip
Tyy jo - ten Bouček je úplně jak Brouček,a pěkně škodolibej

Haggish
07. 02. 2005
Dát tip
:o)

Tragicus
24. 05. 2004
Dát tip
tedy, velice zajimave... sice uz te to asi tak nezajima, jiz to neni aktualni, ale to si neodpustim... vazne, vtipne a tak dobre napsane... :

pozorovatel
28. 07. 2003
Dát tip
Pobavil jsem se. Ale mohlo to být lepší. To ty už však určitě víš. Rád jsem si to přečetl.

Lancelott
06. 06. 2003
Dát tip
Príma závěr...myslel jsem, že ho odhadnu, ale tohle mě fakt dostalo:o))

:-)*

Hody
21. 01. 2003
Dát tip
Dost dobrej závěr.

suva
12. 01. 2003
Dát tip
Kdepak, Boučků, těch není nikdy dost... :c) By mě zajímalo, kam se svou klikou vstoupím já...

Cirilla
16. 12. 2002
Dát tip
hustě! ( furt jsem četla "pana Broučka", sem si řikala: Že by pokračování broučkiády???) :o)

alina
13. 10. 2001
Dát tip
hmmmm :o)* * * A jinak, připomnělo mi to cosi, co kdysi v TV říkal páter Rainsberg. " Česká mentalita je totiž taková: když mi chcípne kráva, nemodlím se - Bože, dej ať se mi vede líp - ale moje modlitba zní - Pane Bože, dej ať chcípne taky sousedovi!" ....no coment :o/

JohnieBass
03. 06. 2001
Dát tip
Velmi milé! Souhlasím s Proklíkem, skvělý závěr! J.B.

Danny
09. 05. 2001
Dát tip
:-) *

Helča
24. 04. 2001
Dát tip
To jsou někdy paradoxy *

Anonym
20. 04. 2001
Dát tip
Nezklamals! Vzdycky sem mela ty tvoje povidky rada a ne jen je!:)))vis jak:)) Ty si to nebe a andely nemuzes odpustit, ze? To bys ani nebyl ty!:))) Ale opravdu chvalim, je to naprosto genialni! A s tim kandelabrem sem to tehdy tak nemyslela, to vis afekt:)))

Doufám, že tam nahoře pan Brouček nic velkého ani těžkého nenajde.......doufám. Jen ať si plivne, ta slina sem dolů stejně nedolítne. Nápad fakt dobrej. t.i.p.

jo *!

Deltex
13. 04. 2001
Dát tip
Hezké ...a tip, páč svět špinavá je díra a mít takovej mráek ...:)))

Wopi
11. 04. 2001
Dát tip
:-)))) tip

Prokletí
11. 04. 2001
Dát tip
je to dobrý, na to, že první, co čtu, celkem dospělý, připadá mi trochu zdlouhavej rozjezd a měnění barev se trochu lepí, je tam moc vommáčky, ale má to vynikající závěr, musím Tě pochválit A važ si toho, sakriš, hahaha 8c) m.

Wiki
11. 04. 2001
Dát tip
upozornil jsi na sebe krásně ...tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru