Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proč znějí cizí jména v příbězích lépe?

12. 12. 2006
1
3
1413

V prvních dílech jsem používala jen jména z amerických filmů nebo zcela smyšlená, ale potom jsem si uvědomila, že jsem vlastně Češka. Začala jsem tedy používat jména z českého kalendáře.

S tím se dostavilo několik problémů. Když jsem si jména vymýšlela, hodila se na mé postavy. Tedy alespoň já měla takový pocit. Když jsem používala zahraniční, byla pro mě neosobní, a tudíž nijak nezasahovala do mé postavy, jen ji doplňovala.

Avšak česká jména mi jsou známá. Pod každým si někoho představím, a potom to silně narušuje, alespoň pro mě, vývoj děje. Netvrdím, že znám každého osobně, ale třeba z doslechu, ze sousedství nebo z historie. Jméno mám k někomu přiřazené a je pro mě nositelem určitých vlastností.

Problém s vybíráním jsem vyřešila. Jednoduše losuji. Ale stejně mi trvá více než polovinu díla, než si zvyknu na přiřazené jméno.


3 názory

To jsem také někdy dělala (nedával a jména), ale pak mi přišlo, že příběh není úplný. Každý si zaslouží jméno i postava v díle.

zaujímavá úvaha, niečo na nej je a navyše čo si cením u úvah na pismaku - je to naozaj úvaha. Ja problém s menami často riešim, že nedám nijaké, to je pri krátkych prózach (podľa mňa) najlepšie riešenie.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru