Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jitro

18. 12. 2006
5
15
2083
Autor
fárum
Blýsklo se slunko v zkrvavený klín
jeho hlásky do tmavé země tnou
dál pochodují mraci oblohou
to bylo jitro spících ostružin.

V šiky se stmelili praví muži
rytmem se zvířil pod proroky prach
z vratkých slov snový všeckosnubný vztah
to bylo jitro rudých ostružin.

Smáli se malí-zvonky do uší
mlhu pohledy trochu vířili
nozdrami nasávali násilí
to bylo jitro zralých ostružin.

Bobtnala voda v shnilých kalužích
zavanul z márnice zkažený vzduch
přitáhl s mračny dychtivých much
to bylo jitro spadlých ostružin.

Nad hlavou přelétl sněhový stín
padala voda rozšafně na zem
všechno se ukrylo, skřehlo mrazem
to bylo jitro zmrzlých ostružin.

15 názorů

fárum
24. 01. 2007
Dát tip
mno uvedomil sem si, ze ti vlastne nejda o gramatiku, ale o logickou strukturu pohledy vyrily mlhu. No jde o obrat myslim si, ze poezie takovehle moznosti pripousti ona totiz pripousti vsechny moznosti. Takze te prosim aby ses priste vyjadroval presneji nejde ti totiz o gramatiku, co si myslis treba o epitetonu pochodujici ptaci atp. asi si prectu co pises abych lepe pochopil tvoji namitku.

fárum
24. 01. 2007
Dát tip
also mraci jak sem rekl delam chyby, ale zzivotneni nezivotneho je zamer a smim ho pouzivat pokud ti de o shodu podnetu a prisudku tak je videt zes vubec nepochopil vetnou skladbu pohledy je 7 pad jinak dekuji

avox
23. 01. 2007
Dát tip
nejsilnější je pocit násilí na mluvnici, když si přečtu že mraci pochodují a pohledy u vířili, ani nemám chuť přemýšlet o čem to je...

martinez
03. 01. 2007
Dát tip
taky su pro plynulejší melodii... i když je to na mne takový vznešený... líbí se mi to *

fárum
20. 12. 2006
Dát tip
ó děkuji takovouto kritiku bych si skoro mohl dát do rámečku. Asi máš pravdu čtvrtá sloka je trochu moc silná možná to tedy zkusím napsat ještě jednou a trochu jiným způsobem. Trochu mě mrzí, že se mi nepodařilo trochu více podtrhnout pointu.

Flavia
20. 12. 2006
Dát tip
Tak nad touhle básní musím hodně přemýšlet, abych k ní mohla napsat něco (doufám) smysluplného. Celkově vypadá hodně dobře, zvlášť některá slovní spojení: rozšafně padající voda, mlha vířená pohledy i ti pochodující mraci. Ten rytmus a rým, to trochu souhlasím s Feekem a myslím, že na skřípání rytmu je času dost, tak jako si myslím, že i abstraktní malíř by se měl prvně učit kreslit zátiší. A pak, ještě mě tam trochu nehraje ta čtvrtá sloka. Ve všech ostatních je něco hrůzyplného, ale tak tajemně ukryto v poetických slovech, ale ta čtvrtá sloka je taková zbytečně očividná, polopatická, myslím, že se svým umem to nemáš za potřebí a dokážeš říci věci i skvostným náznakem. Toť můj názor.

fárum
19. 12. 2006
Dát tip
díky za podporu

legere
19. 12. 2006
Dát tip
souhlas s chazzy a tip

fárum
19. 12. 2006
Dát tip
S tím máš pravdu, ale stejně asi i nadále budu zkoušet "skřípavé" věci atp. musím se prostě najít a moc mi to nejde. Jinak dík za názor.

fárum
19. 12. 2006
Dát tip
Jinak Chazzy dík a ještě k té formě, je pravda, že příliš nečtu tu tzv. soudobou poezii(to je asi chyba o vánocích určitě doplním knihovničku). Původně tam rytmus byl docela slušivý, ale záměrně sem ho pochroumal (tedy ne zcela), prostě si myslím, že takováhle věc by neměla mít slušivý rytmus. Ani zvuková shoda není často dokonalá(problém je, že sem chtěl aby to skřípalo). Jinak to má být tak trochu pacifisticky laděné(ale jsem začátečník v podstatě stále hledám).

fárum
18. 12. 2006
Dát tip
mraci byl záměr, ale za výřili se omlouvám

Chazzy
18. 12. 2006
Dát tip
Teda rozhodně musím říct, že takovéhle básně dnes už málokdo skládá. Občas je to trošku obtížné na čtení a možná ses trochu minul dobou, ale jinak jsou tam opravdu krásná místa. Já nevim, ale mám takovéhle básně prostě ráda. Rozhodně *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru