Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rybička

21. 12. 2006
15
33
6358
Autor
Lakrov

Je to jen takový pokus. Samostatně se tenhle střípek asi dost nezaleskne, a tak zapadne někam do škvíry v klávesnici. A v celkovém kontextu... kdopa` ví, zda nějaký bude? Zajímá mne spíš, jestli ho vůbec někdo dokáže postřehnout. Jinak je to... jako v Ďáblicích.

 


 

Bydleli jsme u potoka. Někdo dokonce popichoval, že v potoce, protože z koryta, které nám protékalo zahradou, jsme měli část vody svedenou pod úroveň sklepa do kamenného žlabu. Zakrýval ho dřevěný poklop a říkali jsme mu studánka. Dnes by to možná někdo nazýval akváriem, protože přítok i odtok byly přehrazeny sítem a uvnitř byly občas přechovávány ryby. A já jsem učiteli slíbila, že druhý den jednu přinesu na hodinu vlastivědy. Malou rybičku, takovou, aby mohla při vyučování plavat v umyvadle.

Zabalila jsem ji do mokré utěrky a do igeliťáku, ale do tašky se mi ji dávat nechtělo. To tak, aby se mi namočilo učení! Měla jsem ji v kapse u kabátu, jenže venku už mrznulo a já najednou dostala strach, že by mohla nastydnout. Vzala jsem ji tedy pod kabát. Blíž k tělu. Do kapsy u kalhot. Nemačkala se. Nosily se tenkrát volné. Jenže se taky tenkrát nenosily jen nové. Tyhle byly po bráchovi a měly díru v kapse. Jak jsem si v autobuse sedla, ucítila jsem po chvíli takové zvláštní šimrání. Nebylo to nepříjemné, co bych lhala, tedy dokud se mrskala jen vepředu. Jenže, jak jsem se ji skrz děravou kapsu snažila nahmátnout a poposedala přitom na sedadle, dostala se najednou dolů a pak až dozadu, a tam už to tak příjemné nebylo. Dostala jsem strach... že bych ji mohla rozsednout. A pak mi začaly vadit taky mokré kalhoty.


 

"Tak to vyhoď a pojď už!"

"To přece nemůžu," málem jsem se rozbrečela.

Chvíli jsem bloumala po autobusovém nádraží. Pak jsem nastoupila na zpáteční linku. Řidič si všiml mých mokrých kalhot a ani se na nic neptal. Stoupla jsem si zády po směru a přes vlhký hadr rukama rybku celou cestu hřála. Doma jsem ji dala ještě na chvíli do kýble. To abych viděla, jestli nechcípne. Jestli to moje ulejvání má nějaký smysl, protože kdybych ji rovnou pustila do studánky, tohle už bych se možná nikdy nedozvěděla.


 

Máma přišla odpoledne první, a když zjistila, že jsem nebyla ve škole, hned na mě spustila. Táta se vrátil až za tmy. Nechal si všechno znovu vyprávět a pak poručil: "Do sklepa! A žákovskou s sebou." Dostala jsem hrozný strach, ale hlavně jsem vůbec nechápala, co chce dělat s žákovskou knížkou. Doma se přece poznámky nepíšou. Vzal klacek na čištění odtoku, otevřel studánku a chvíli jím šťoural do všech koutů. Pak nalistoval stránku pro omluvenky a tiskacími písmeny - jiná totiž neuměl - připsal: ZACHRAŇOVALA RYBIČKU. ŽIJE.

Druhý den jsem dostala z vlastivědy jedničku.


33 názorů

Lakrov
16. 11. 2011
Dát tip
Pro aleš-novák: Děkuji za návštěvu a za ocenění tatínkova řešení :-)

krásná miniaturka. Tatínek zaslouží pochvalu, jak to vyřešil!!! Jsem rád, že tu vidím Ráška, ona taky píše takové skoro až anekdotické kousky.

Lakrov
14. 11. 2011
Dát tip
Tak snad teď; bude jednička? :-))

Lakrov
11. 11. 2011
Dát tip
Pro Rášek: Jedna čárka před a byla navíc, v dalším souvětí čárka naopak chyběla. Chyby vznikly zřejmě při "konverzi" textu z mužského rodu (v němž byl zveřejněn jinde) do rodu ženského. Víc chyb na obrazovce nevidím; uvidím, co uvidím na papíře. Děkuji za upozornění :-)

Lakrov
11. 11. 2011
Dát tip
Pro Rášek: Děkuji za návštěvu, ocenění a (na zdejší poměry) obsáhlý komentář. Když se dívám na datum, je to možná jedna z povídek zveřejněná ještě před "vynálezem papíru" :-) Od té doby, co si všechno tisknu a opravuji tužkou, mi tolik chyb neunikne. Někdy to dělám i se staršímiu texty, uznám-li, že za něco stojí. Měl by i tenhle?

rádo se stalo

Lakrov
22. 01. 2009
Dát tip
Pro nevím,neznám: Děkuji za zastávku v cestě za poznáním :-)

To byl krásnej přístup,od táty.-T

Lakrov
19. 05. 2008
Dát tip
Pro mylenka: Těší mě, že se ti líbí. Rybička je sice jedno z mých malých 'dětí', ale patří mezi ty 'hájené'.

Marcela.K.
19. 05. 2008
Dát tip
Víš, já tyhle střípky z dětství miluju, proto nedokážu mít náležitý odstup...prostě se mi to líbí :-)

Lakrov
17. 05. 2008
Dát tip
Pro Johana Baesil: Fakt se Ti to líbí? Když to vzniklo (a nikdo to zpočátku nečetl), napadlo mě přetransponovat text do klukovské verze. Ta se 'chytla' někde... snad webové stránky Literra to byly a pak se našlo pár čtenářů i tady. Dík

Chci! :)))

Lakrov
29. 04. 2008
Dát tip
Pro *skleněnka*: Děkuji za slušné zacházení. Nechceš si něco přát? :-)

Hezká třpytka :)

Lakrov
05. 10. 2007
Dát tip
pro alfonso: Děkuji za návštěvu. Že by tahle povídka mohla být 'v sérii' a povídkou 'Barvy laky'? Ony tak vlastně vznikaly; v podobnou dobu, jedna přes druhou. Obě byly napsány 'na sklad' (do šuplíku), aby se jednou možná mohly stát součástí jakési mozaiky. Jenže občas musí z toho šuplíku něco ven. A něco už nemůže zpátky. Rybička dofám zpátky může.

já znal jednoho , ten neuměl ani tiskací... krásná momentka...skoro by mohla být v sérii s tou vánoční Barevnou :o)

Lakrov
04. 10. 2007
Dát tip
Pro avox: Znám jednoho (bývalého) učitele matematiky, který jinými, než velkými tiskacími nepíše, ačkoli to možná ještě umí. Může to ale dítě poznat? Rybyčky ve 'studánce' mohou být (krom potravy) třeba také násadou. (Vymlouvání; to by mi šlo :-) ) Děkuji za návštěvu

avox
03. 10. 2007
Dát tip
No, ten táta co umí jen tiskací písmenka je trošku nepravděpodobný, ale jinak celkem fajn. Vlastně je ve "studánce" dost nepravděpodobný i výskyt tak malé rybičky, co by se vešla zabalená do mokré utěrky a igeliťáku do kapsy kalhot. Autorská licence :-))

Zuzulinka
12. 05. 2007
Dát tip
táta to vyřešil krásně*

Myna
28. 12. 2006
Dát tip
krásný!!! Dlouho mě nic tak příjemně nezahřálo u srdíčka! děkuju TIPTIPTIP!!!

StvN
22. 12. 2006
Dát tip
Tohle je celkem fajn. Ale jak říká pozo, něco mi tu nesedí.

Honzyk
21. 12. 2006
Dát tip
... i kdyz sou kalhoty mokry, tata pise jen tiskacim, ve skole treba vopruz, ridic cumi jak idiot, hlavne ze je nadeje - ta bejt musi...*

líbí moc*

pozorovatel
21. 12. 2006
Dát tip
jako první sexualní zážitek je to zajímavé "Tyhle byly po bráchovi a měly díru v kapse." hehe eh

Lakrov
21. 12. 2006
Dát tip
Pro Nicollette: Ty můžeš, já musím :-) Momentální pohnutkou je něco jako 'skládat ze špejlí od lízátek Babylonskou věž'. Dík.

Nicollette
21. 12. 2006
Dát tip
:) tyhle příhody já můžu :) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru