Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mene tekel

03. 01. 2007
9
23
2921
Autor
Marcela.K.

foto: Buližník

Mene tekel...


Noc temná cloumá zase dveřmi
věř mi
že nechci otvírat
bojím se
že ten pták
tak černý
nejspíš tam bude krákorat

já nemám ňadra z alabastru
já bojím se že přiletí
a bude říkat něco o tom
že nikdy víc
tvé objetí

že už se víckrát nesetkáme...

a ani smrt nám nepomůže
nikdy
nikde
nic

políbení
co srdce bolí
a v duši
bude krvácet

...ať krákorá si někde v poli

Na tvoji náruč
stále čekám
dokud je světem tenhle svět
já do ni
po kapičkách vtékám

nevím
snad budeš rozumět...

23 názorů

Musaši
05. 11. 2018
Dát tip

Současná poezie se velmi upíná k zachycování emocí a pocitů , jako by to snad měl být účel psaní . V Poeově době samozřejmě poezii ještě dominovaly myšlenky ideje a řemeslo. Existoval pouze vázaný verš a nikoho by ani nenapadlo ,že text bez rytmu a rýmu by se dal nazývat básní . Poe sám si více cenil svých mravoličných básní než například Havrana . Ale v Havranovi (ve skutečnosti jde o krkavce , protože krkavec se skutečně mluvit naučí , havran ne) a jiných básních jako třeba Spící , Annabel - Lee , Ulalume zachytil existenciální bezvýchodnost s pomocí zvuku tak dokonale ,že právě tyto básně přetrvaly dodnes.

Ono biblické "mene tekel" se ovšem v Poeově básni vůbec nevyskytuje . To si tam přidal V  . Nezval .


Marcela.K.
01. 11. 2018
Dát tip

Jsem na Písmáku už třináct let a píšu s různými přestávkami  celý život. Jako malá jsem si psala deník ... pak jsem přišla na to, že je lepší si zapsat pocit, než, co jsme měli k obědu a jestli jsem byla v Sokole a napsala úkoly do školy :-) Takže tak nějak to se mnou je, ale to asi víš.

 

Mimochodem, jednou jsme s mojí dospívající dcerou ležely v posteli a četly si ten můj deník, řehtaly jsme se tak, že si manžel asi myslel, že jsme se zbláznily :-)


Musaši
01. 11. 2018
Dát tip

Ne vždycky se ale dostáváš svou poezií do nadhledu . Tvoje vztahové básně naopak jsou velmi autentické a emotivní .

V určitých fázích svého života byl Poe až masochistický . Byl extrémně nadaný , ale nedostudoval kvůli svému nezřízenému způsobu života . Nepochybně v hloubi duše těžce nesl , že byl  současníky - universitními literáty brán jako béčkový autor pokleslé literatury .  - Tenhle problém ovšem přetrvává dodnes . Mnozí autoři současné scifi a fantasy taky trpí tím , že se nepočítají do velké literatury


Marcela.K.
01. 11. 2018
Dát tip

Psaní pro mě vždycky bylo něco na způsob "psychoterapie" bez psychologa...teď  tu jsi ty a já se skoro bojím toho, jak lehce mě "odkrýváš":-)


Marcela.K.
01. 11. 2018
Dát tip

Jo, musím souhlasit. Byla to jen hra :-) 

Víš, já se třeba vůbec nedívám na horory, nerada se bojím "navíc"....stačí mi ten opravdový strach, který člověka v životě potkává...


Musaši
01. 11. 2018
Dát tip

Tvá báseň se mi velmi líbí a je nesporně o několik světelných let dál než básnička autorky Den . Žádný Poe v té tvé básničce ale není . Jsou to takové skoro seifertovské hrátky s Poem . Skutečný Poe je temný , mystický a vtahuje do sebe lidské duše jako vývěva. Je podmanivý jako droga nebo alkohol . - Tvá hravost zůstává stále nad věcí a poletuje nad tématem jako motýlek . Poe je těžký jako okovy na rukou i na nohou .

Ale za básničku tip .


Marcela.K.
01. 11. 2018
Dát tip

...


Lakrov
09. 01. 2009
Dát tip
Jó, starý Alan Edgar a jeho Never More... já mám k havránům lepší vztah; též k Havrankám. Jenže už dávno ne. Tohle dílo mi taky připadá starší, než datum jeho zveřejnění, ale možná se mýlím. I. Strach z neznámého II. Obava z tušeného, leč nepoznaného III. že už se víckrát... Obava z reality, trvající až k IV. ...ať krákorá si někde v poli... tam cítim cosi jako odmítnutí A dál pak jako by naděje a vstup do druhého kola téhož cyklu (jo a líbí se mi to)

pupin
15. 11. 2008
Dát tip
*

Marcela.K.
15. 11. 2008
Dát tip
už se ho nebojím :-)

pupin
15. 11. 2008
Dát tip
líbí - po kapičkách vtékám do tvé náruče--líbí moc... a ten fták ať tááhne!!!

Marcela.K.
17. 09. 2008
Dát tip
.

Marcela.K.
28. 02. 2008
Dát tip
tady máš černýho :-)

ruprecht
27. 01. 2008
Dát tip
ten pták... není to Rum-burák??? :-)) *

Marcela.K.
25. 01. 2008
Dát tip
*

palino8
11. 01. 2007
Dát tip
snáď

vesuvanka
04. 01. 2007
Dát tip
Marcelko, je moc hezky napsaná, "havranovské" - eleja to dobře vystihla... mene tekel ufarsin (nebo tak podobně) je psáno v bibli jako varování, ale nevzpomínám si při jaké souvislosti (Sodoma?)... díky a TIP Buližníkovi se fotka moc povedla

physis
04. 01. 2007
Dát tip
nevím asi mi nesedla

eleja
03. 01. 2007
Dát tip
jj, to ja pochopila, ze je to take havranovske :-) .... enem ten nazev sem nechnapala .... takze uz jou *

Marcela.K.
03. 01. 2007
Dát tip
naléhavé varování...je význam těch dvou slov a použil je V. Nezval v překladu E.A. Poa básně Havran...psala jsem to pod dojmem z této básně :-) stačí?

eleja
03. 01. 2007
Dát tip
ja nechapu ten nazev, pomoc.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru