Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pro Zelené Posázaví 01/2007 - Kam míříme?

07. 01. 2007
0
0
990
Autor
jmacak
Kam míříme
    Tak jako řada nových obyvatel Jílového, jsem se v zájmu zdraví a dobré pohody spojené se zdravým  prostředím, rozhodl zde bydlet i já. Stále více nás chce žít blíže k přírodě a když potřebuje načerpat pozitivní energii a v klidu porozmýšlet o svých věcech, tak tu energii a klid hledá v přírodě. Ve větvoví stromů, v hladině řeky, v letu ptáků, šumu listí, možná jakoby zpět v náruči své matky. Ne mezi poletujícími odpadky u betonových pilířů, v hluku magistrály, nebo v regálech hypermarketu. Reklamy jsou plné přírodních krás a předhánějí se nás tak přesvědčit ke koupi propagovaných produktů. Zdravé přírodní prostředí je tedy tím nejekonomičtějším kapitálem, který máme. Jenom ten, kdo uvažuje sobecky v horizontu několika let (např.volebního období) může tvrdit, že ekologie je neekonomická. Pro něj je možná neekonomický život na celé naší planetě. Vědec Tony Simons (Principal Tree Scientist - World Agroforestry Centre ICRAF) podotkl: "Ve světě je káceno 13 milionů hektarů lesa, hlavně v Africe a jižní Americe. Když strčíte hlavu do černého igelitového pytle na odpadky a pětkrát se nadechnete a vydechnete, získáte představu o koncentraci oxidu uhličitého za 50 let, pokud nezačneme sázet více stromů."

    Za těch pár okamžiků moderních dějin lidstva v porovnání s délkou vývoje života planety ztrácíme kontakt se zdravým prostředím, kde jsme vyrostli. Naštěstí si to stále více uvědomujeme a ptáme se sami sebe, kam míříme. Jaký chceme mít svět za padesát, za sto let? Co můžeme dělat? Každý z nás může přispět. Nejvíce  svým vlastním životem, svojí spotřebou, svým hlasem.  Wangari Maathaiová (66-ti letá nositelka Nobelovy ceny za mír a nejznámější africká ekoložka v boji proti globálnímu oteplování a chudobě) uvedla: "Každý může vyhloubit jámu, zasadit do ní strom a zalít ho. A každý se může starat o to, aby strom, který zasadil, přežil."

    I proto jsem se stal členem Strany zelených a po volbách zastupitelem. A jaké je to být zastupitelem? Pro mě osobně je to v prvé řadě větší odpovědnost, ztráta volného času, kritika od známých i neznámých lidí, žádný finanční přínos, takže samé nevýhody, které zrovna neprospívají rodinnému životu. Na druhou stranu jde o větší možnost ovlivňovat dění kolem k prosazování trvale udržitelného života. Jako idealista bych chtěl také ukázat ostatním, že např. plastová láhev nebo střepy v trávě jsou horší než psí exkrement na botě, že trvalé hodnoty jsou ve vztazích a spolupráci mezi lidmi, v harmonii života člověka a přírody, v trvale udržitelném životě. Ve skromné spotřebě, ale neskromnosti k morálce a vztazích k lidem a k přírodě. V každém životě.

6.1.2007
Jiří Macák

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru