Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Eragon - recenze na film

15. 01. 2007
4
34
3955

Chcete se pobavit, jděte na pohádku Eragon!

Eragon 

Na film Eragon jsem šel se smíšenými pocity. Na jednu stranu jsem byl po přečtení knihy natěšený a zvědavý, jak se Hollywoodu podařilo ztvárnit předlohu mladého Paoliniho, na druhou stranu mě halily obavy, jestli to nebude úplný propadák, jak takřka unisono "varovaly" kritiky snad všech plátků, kde se recenze na fim objevily. Musím s potěšením konstatovat, že Eragon propadák není. Ovšem záleží na tom, co od filmu očekáváte. Znalci knižní předlohy a zanícení hltači fantasy literatury si jistě najdou vždy to své, do čeho lze rýpnout. Ovšem ten, kdo apriori nehledá mouchy a jde si do kina užít příběh si myslím přijde na své.

Pravdou je, že ten, kdo nečetl knihu, se může v postavách a jejich "fantasy jménech" trochu ztrácet, ovšem podobný problém měl již kultovní Pán prstenů. Pravdou je i to, že některé věci nejsou zcela dovysvětlené, řada děje z knihy vypuštěna (ovšem z 500 stránkové bichle to snad ani jinak nejde) a některé postavy, včetně mladého Eragona jsou trochu ploché. Zklamáním pro mne byl i výkon Johna Malkoviche, i když to jsou spíš jen štěky, v roli krále Galbatorixe. Tím jsou mínusy filmu, aspoň pro mne,  vyčerpané.

Velmi jsem naopak kvitoval úspornou délku filmu, přibližně 1 a 3/4 hodiny, ve které se děj nezdržuje přílišnými odbočkami, ale sviští kupředu jako Eragon na své dračici Safiře. Ostatně Safira je velmi povedená postava, byť digitálně stvořená, ovšem skvěle trikově zvládnutá, plnohodnotná, plná emocí a je větší hvězdou spektáklu než sám hlavní hrdina. Výborný výkon odvedl Jeremy Irons v roli Eragonova učitele a průvodce Broma, i temný čaroděj Stín Durza. Skvělé jsou digitální postavy  "záporáků" Razaků, přeměny Durzy, jeho létající drakoobludy a spousta dalších drobností. Nápaditá je i výprava filmu s vlastními neokopírovanými fantasy exteriéry, ať už je to město v hoře vzbouřenců Vardenů, nebo město na vodě, či pevnost čaroděje Durzy.  Moc pěkné jsou i přírodní scenérie, z velké části ze slovenských Tater a Slovenského ráje, nad kterými Safira s Eragonem sviští jak při leteckém dnu na Letné.

 Příběh není tak komplikovaný jako Pán prstenů, je přímočařejší a čitelnější. Není ani příliš pro mladší publikum jako Letopisy Narnie, na to je dost temný. Kvalit epičnosti, poetičnosti, hereckých výkonů, síly příběhu atd., jakou jsme poznali v Pánu prstenů, Eragon sice nedosahuje, ale to dosáhne opravdu stěží málokterý fiml žánru po tak vysoko nastavené laťce. Nicméně vám garantuji, že se u filmu nebudete nudit, je dobrodružný, akční, se svižným dějem, milostnou romancí a nabitý emocemi (zvláště ve vztahu Safiry k Eragonovi) i  hororovými výjevy (razakové, závěrečná bitva draků). 

První část Eragon, plánované trilogie Odkaz dračích jezdců, je podle mého dobrým zahájením nového fantasy eposu, který nás může v lecčems překvapit a nabídnout nové výpravy do pohádkových světů, kde mají hrdinové své stálé místo a boj se silami temna je otázkou cti.

 

 

   

  

   

 


34 názorů

Alojs
11. 03. 2007
Dát tip
i když to není tak vybroušené jako tvůj předchozí článek, stále z toho sálá kvalita. což se na poli amatérského recenzování málokdy vidí. dostáváš můj tip a rovněž ti písnu soukromou zprávu.

Starrystar
05. 03. 2007
Dát tip
Píše se naDšený!!! Nemohla jsem si to odpustit...

Dík. Já to ani nezačal číst, tu hatmatilku.

LaMouette
26. 01. 2007
Dát tip
dobra dobra.. preklad pro Pistu.. "Cinema je fajn" :-)

Mou: Česky by to nešlo?

LaMouette
26. 01. 2007
Dát tip
zisi.. a este avi

LaMouette
26. 01. 2007
Dát tip
mno teda.. nedalo mi to a musim taki netso pripsat.. Recenze je napsana jasne a prehledne.. akurat mi tam chybi trosku vits detajlicku z filmu..:-) le k Cineme.. o ktere de rec tady.. o te zminit musim a ci.. ja ji odebiram us wod teho roku 1991.. a nahodou peknej rok.. samy uzasny vjetsi prisly na sfjet.. ceba cerenka moje.. ;-)).. le to je wodbocka.. a sem s tim casopisem maximalne spokojena.. Ja ty obrazky a fotki ani tak nevnimam mots.. jako spis pismenka.. a ta me nezklamala nigdy. Ja wod teho casopisu ocekavala, ze se dovim.. co je noveho u filmu.. kerej film je ci neni dobry.. a po pravde.. krom Ajs wajd sut.. (to byla konina desna) se docela do myho vkusu dycky trefili. A Dylej ma prafdu.. pac tam delali za ta leta ruzny projekty.. a dovjedel se tam clovjek hodne vjetsi nejen o tom pozlatku filmovym.. le i o zakulisi.. a tak. Cili na Cinemu proste nedam dopustit.. hotofka..:-) a womlufka Petovi.. ze mu tady takhlenc zasiram jeho krytyky.. le to jako sem se musela Cinemy zastat mno..:-)

Diana: díky moc, souhlasím s tebou, že je lépe mít načtenou knížku a pak teprve vyrazit na film :)))

Diana
20. 01. 2007
Dát tip
Napsala bych tu recenzi doslova tak, jako ty, kdybych to tak dobře uměla. Souhlasím do písmene. Ale fakt to chce nejdřív přečíst knihu a pak jít na film. Teprve potom z toho člověk má ten pravý požitek.***

Pišta Hufnágl a all: jo, tak to smekám, jsem o nějakou tu kategorii níže před tebou a načtenými a čtenými plátky, pravidelně čtu recenze v Reflexu, MF Dnes, Lidovkách a tu a tam i tu Cinemu, která mi fakt přijde tak jako trochu bulvárně-trailerová, ale to je možná jen můj pocit, čímž netvrdím, že je to špatný časák, jo a co se týče Eragona, tak samozřejmě Pevnost, Ikarii a nějaké ne netu Vella: ten dabing je fakt slabší, to souhlasím, nicméně celkový dojem je stále pozitivní, je to dobrá podívaná pro oko a film, u kterého se člověk odpoutá od běžné šedi, a to myslím naplnil ale dost řečí ... skočte si na film a posoudíte sami, no né

...aneb jak se vyplatí formulovat věty tak, aby se daly vyložit několika způsoby, žeano...

Delahaye
17. 01. 2007
Dát tip
Pišto, nezklamal jsi mě ... místo merita věci mě chytáš za slovo s hloupostmi, ač jsem : a/netvrdil nikde, že je Fuka v redakci a b/pro věc je úplně bezpodstatné, že je "pouze" externista P.S. Premiere si nekupuj, ta fakt není dobrá .-)

Tím "opět nechodí" jsem chtěl říct, že mi onehdá, zřejmě tedy nedopatřením, jedno došlo.

JiKo
17. 01. 2007
Dát tip
opět nechodí avíza? Asi myslíš: stále ještě nechodí... (ale kdosi vysvětloval, že avizo dojde pokud se jedná o nehromadné čili jednonickové avízo) K recenzi: mě se to líbí, nejsem intelektuál :-)

Já tě asi zklamu, ale krom Cinepuru, Filmu a doby a Reflexu ( :) ) si kupuju semotamo i Premiere a Cinemu, takže... ...takže třeba tuším, že Fuka v redakci není:) (je externí) P.S. Opět nechodí avíza

Delahaye
16. 01. 2007
Dát tip
to je nesporné ... každý produkt se chce především prodat ale : nevím ze zkušenosti o moc lidech, kteří by si právě CINEMu za 100,- peňouzů každý měsíc kupovalo. A v té záplavě různých "barevných" časopisů muselo být velmi těžké se prosadit. A fakt bys to měl někdy otevřít : například tuším sedmidílný cyklus, který mapoval (a dosti odborným způsobem) vznik, minulost i současnost americké kinematografie se všemi hist. a pol. souvislostmi by třeba zrovna Tebe myslím zaujal. Poměrně dost prostoru tam věnují i neamerické a nezávislé tvorbě. V redakci je Kamil Fila - který je i na CINEPUru :-) Františka Fuku určitě znáš a Jaroslav Sedláček možná taky .. try it .-)

Rok 1991 je asi nějakej zakletej...:)

Nedělej hloupýho, víš sám, že jakmile začne být titul zaměřený na příliš úzkou skupinu, vydavatelé se s ním moc nemažou, když si nesežene vlastního donátora....

Delahaye
16. 01. 2007
Dát tip
hele, ten CINEPUR tam má napsáno, že vychází taky od roku 1991 ... :-)))) tak Ti nevim

Delahaye
16. 01. 2007
Dát tip
"Tak nevím, je-li známkou kvality zrovna doba setrvání na trhu, ono tomu bývá spíš opačně" :-)))))) Pišto, možná že víš něco, co já ne ... a možná teče voda nahoru a Mandela byl albín ... :-)) nicméně díky za odkazy ... vrhnu tam oko

Tak nevím, je-li známkou kvality zrovna doba setrvání na trhu, ono tomu bývá spíš opačně, nicméně budiž ti tedy odhalena existence kupříkladu časopisu Cinepur (v elektronické podobě na http://www.cinepur.cz) či Film a doba (na netu nejspíš nejsou, leda lze objednat na http://www.mediaservis.cz/data/product.php?id=146&noviny=&casopisy=&PHPSESSID=069342539704205de0ba4fa1e3ef38b3#146 - za pětadvacet penízů ti to díru do kapsy neudělá). Nešpatný je též webový projekt http://www.nostalghia.cz/ ... Pravda ale je, že ty krásné lesklé obrázky jako v Cinemě a pod. budeš muset oželet...

Delahaye
16. 01. 2007
Dát tip
Mno, často někdo "soudí" a není to až tak na místě, jak by mělo :-) Tož popořadě : PREMIERE a podobné české rychlokvašky bych do 1 sáčku s CINEMou rozhodně neházel. Recenze např. pana Baldýnského jsou sice humorné ovšem to asi tak všechno. Naopak CINEMa vychází od roku 1991 (!!) a složení jejich redaktorů se velmi tříbilo, profilovalo a hlavně vyzrávalo do dnešní podoby. Rád se, Pišto, poučím .. kteroupak sofistikovanou tiskovinu mi doporučíš, když si ale nechci přečíst o Haně a jejích sestrách ale např. o posledním Bondovi ? A nekrč pohrdavě svůj nevzhledný nosík, snobíku .-)) P.N. Nic proto recenzím paní Spáčilové .. ale rád bych věděl, jak moc recenzí máš načteno a zdali si kdy "povrchní" Cinemu vůbec otevřel (což platí i pro P.H.) p.s. kdo recenzuje v Lidovkách skutečně nevím .. ten plátek jsem přestal číst okolo 98-ho L.P. .-)

No, já měl na mysli asi kapku něco jiného než MF... :):):)

Pišta Hufnágl a all: souhlasím, že jsou na trhu kvalitnější recenze, třeba Mirky Spáčilové v MF Dnes nebo v lidovkách, Cinema je daleko povrchnější, soudím ale díky za diskusi a příspěvky

Já jen netuším, proč Del neustále doporučuje coby "školu" (sic!) bulvár filmové publicistiky typu Cinema (či Premiere, to je fuk). Ohledně filmu jsou na trhu i sofistikovanější tiskoviny, víme?

eowi
16. 01. 2007
Dát tip
Tak to každopádně! ;-)

myslím si, že reklamní trailer vypadá krapínek jinak, a nemyslím si, že bych se nad Eragonem jen "rozplýval", řadu mínusů jsem uváděl, přesto mám z filmu dobrý pocit a jak bylo uvedeno výše, chtěl jsem se s ním podělit, dobrá recenze se nemusí automaticky rovnat sestřelující kritice, nicht wahr!? každopádně děkuji za reakce, každopádně jsem se nad nimi zamyslel

Rabb
15. 01. 2007
Dát tip
sakra.. poloviční recenze.. ..nebo film nemá žádný mínusy? já nefim, já to nefiděl.

Delahaye
15. 01. 2007
Dát tip
ach jo .. mistři - jeden hodnotí překlep a druhej zas recenzuje 1 větou :-( Mně se recenze, (ač formálně jí lze vytknout mnohé), líbila. Čtivou formou předává (samozřejmě velmi subjektivní) dobrý pocit z filmu a nenásilným způsobem přibližuje jak obsah, tak provedení. I když spíše než recenzi připomíná reklamní trailer... .-)) Pokud se autor chce recenzím více jmenovat, jako dobrou školu doporučuju filmové recenze v měsíčníku CINEMA. (ač bych zde některým redaktorům osobně vytkl větší než malou dávku exhibicionismu) Na Tip to nicméně je tož T. :-)

StvN
15. 01. 2007
Dát tip
Safíra byla asi nejlepší, ale to je tak vše, co stojí za pozornost. Já jsem viděl jen hory nevyužitých příležitostí.

Myslel jsi spíš 1 a 1/4 hodiny, ne? :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru