Na Písmáku publikuje 50 tisíc autorů, 430 tisíc textů, 5 miliónů názorů

Písmák
Uživatel:
Heslo:
chci být viděn
Registrace
Zapomenuté heslo

Novinky #2 (28. 9. 2019)
Novinky (1. 8. 2019)

+3 neviditelných
Medailonky literárních osobností
datum / id19.01.2007 / 230804Vytisknout |
autorpapouch
kategorieBlbůstky
upřesnění kategorieMedailonky lit. osobností
zobrazeno4911x
počet tipů11
v oblíbených2x
zařazeno do klubůDílo není v žádném klubu.
Medailonky literárních osobností
<b> MEDAILONKY PODLE JANA SKÁCELA </b>

1/2 kg mletého masa
omoucké syrečky
 trojobal
1 vejce
2 - 3 stroužky česneku
sůl, pepř, majoránka.


Mleté maso smícháme s kořením, česnekem, hrstí strouhanky a vajíčkem - dochutíme dle zvyklostí. Kulaté tvarůžky vždy po jednom dobře zabalíme do sekané, utvoříme medailonek, který obalíme v trojobalu a smažíme na oleji dozlatova.
Podáváme buď jen se zeleninovými saláty, nebo s bramborovou kaší.


<b> MEDAILONKY PODLE  JOSEFA KAINARA </b>
 
700 g vepřového filé (panenky)
150 g libového špeku (nakrájený na dlouhé plátky)
malá cibule
2 stroužky česneku
dijonská hořčice (jemná)
máslo
400 ml smetany 30%
300 ml kuřecího vývaru.
estragon sušený,pepř, kurkuma
jíška

Filé rozřežeme na 2-3 cm.plátky (medailony) a ovineme je po obvodu špekem který zajistíme párátkem.
Pánev vymažeme máslem , vložime do ní opepřené medailony. Na každý plátek masa dáme
1čl másla, mezi ně nasypeme nasekanou cibuli a vše očesnekujeme. Pánev přikryjeme
poklopem a pečeme v předehřáté troubě 35 minut (190°C, ventilátor). Když je maso měkké,
vyjmeme medailony a pokračujeme dále s pánví na plotně. Přidáme smetanu, vývar, 1čl estragonu,
špetku kurkumy a 3 čl hořčice. Pozor nesolit (stačí sůl ze špeku). Necháme zahustit a přidáme
2 pl jíšky. Nyní maso vložíme do ohnivzdorné mísy a zalijeme omáčkou tak, aby bylo ponořeno.
Přikryjeme a necháme proležet. Čím déle se maso v omáčce rozleží, tím lépe chutná.



<b> 
MEDAILONKY PODLE  VÍTĚZSLAVA NEZVALA </b>

2 lžíce rostlinného oleje 
200 g rýže
400 ml vody
koření na pečení
2 kostky
120 g tvrdého sýra (eidam, ementál)
1 celer
2 větší rajčata
osolená voda

Necháme rozpálit olej. Přidáme rýži a necháme ji zesklovatět. Přilijeme vodu a vmícháme  bujón. Přivedeme do varu a
necháme přikryté na mírném ohni cca 20 minut.
Sýr nastrouháme a polovinu vmícháme do rýže.
Celer oloupeme, nakrájíme na silné plátky, vaříme cca 15 minut ve vroucí osolené vodě, vybereme a rozložíme
na plech na pečení. Navrch rozložíme rýži.
Rajčata nakrájíme na plátky a položíme na rýži. Posypeme kořením.
Posypeme zbylým sýrem a zapékáme cca 10 minut v troubě při 200 °C.



Požíráme za hlasité recitace poezie.
Dobrou chuť!!!

:-)



Názory čtenářů (Zobrazit smazané)

20.08.2009 22:50:22dát kritice tipJules_Fernet
Moc pěkné. Možná taky něco přidám. Zatím tedy jen tip.
06.07.2008 00:40:13dát kritice tipJohana Baesil
Hurááá papouchovi, už vím co zítra vařit.Zřejmě ruka prozřetelnosti dovedla mě sem:)

T
26.01.2007 08:42:35dát kritice tipČertínek
Tede, ten s těma syrečkama může bejt fakt moc dobrej.....ňam..
25.01.2007 00:10:02dát kritice tipalina
hmm...mňam!
24.01.2007 08:33:59dát kritice tipthalina
Tak tohle si snad budu muset i vytisknout a vyzkoušet..... 521.gif
22.01.2007 22:43:06dát kritice tipguy
:-)
21.01.2007 20:51:18dát kritice tipkouzelná_květinka
:-))) celej papoušek :-))
t
20.01.2007 13:49:09dát kritice tipděvče
:-) T
20.01.2007 01:40:41dát kritice tipTangens_Alpha
Až na pár překlepů či nejasností, jako omoucké, čl, pl apod., je to perfektní.
Ze začátku jsem si myslel, že to bude o medailoncích vyrobených z těch osobností. To by byl aspoň dobrý černý humor.
Dávám do oblíbených, fakt skvěle vypečené! :-)
19.01.2007 22:51:11dát kritice tipZlý_wětry_vod_řeky
BOMBA!
19.01.2007 20:26:54dát kritice tipdadíková
.)
19.01.2007 18:56:33dát kritice tipPišta_Hufnágl
Ten estragon mi ke Kainarovi nějak neštymuje, ale jinak lahodné, jen co je todleto, pravda.
19.01.2007 18:55:08dát kritice tipHrbol
vyskoušíme, ufidíme
19.01.2007 18:38:45dát kritice tipNorsko 1
A KDE JE TO MOJE PIVO, PAPOUCHU
:-)


Kritiky a názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.