Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Medailonky literárních osobností

19. 01. 2007
11
14
5790
Autor
papouch
<b> MEDAILONKY PODLE JANA SKÁCELA </b>

1/2 kg mletého masa
omoucké syrečky
 trojobal
1 vejce
2 - 3 stroužky česneku
sůl, pepř, majoránka.


Mleté maso smícháme s kořením, česnekem, hrstí strouhanky a vajíčkem - dochutíme dle zvyklostí. Kulaté tvarůžky vždy po jednom dobře zabalíme do sekané, utvoříme medailonek, který obalíme v trojobalu a smažíme na oleji dozlatova.
Podáváme buď jen se zeleninovými saláty, nebo s bramborovou kaší.


<b> MEDAILONKY PODLE  JOSEFA KAINARA </b>
 
700 g vepřového filé (panenky)
150 g libového špeku (nakrájený na dlouhé plátky)
malá cibule
2 stroužky česneku
dijonská hořčice (jemná)
máslo
400 ml smetany 30%
300 ml kuřecího vývaru.
estragon sušený,pepř, kurkuma
jíška

Filé rozřežeme na 2-3 cm.plátky (medailony) a ovineme je po obvodu špekem který zajistíme párátkem.
Pánev vymažeme máslem , vložime do ní opepřené medailony. Na každý plátek masa dáme
1čl másla, mezi ně nasypeme nasekanou cibuli a vše očesnekujeme. Pánev přikryjeme
poklopem a pečeme v předehřáté troubě 35 minut (190°C, ventilátor). Když je maso měkké,
vyjmeme medailony a pokračujeme dále s pánví na plotně. Přidáme smetanu, vývar, 1čl estragonu,
špetku kurkumy a 3 čl hořčice. Pozor nesolit (stačí sůl ze špeku). Necháme zahustit a přidáme
2 pl jíšky. Nyní maso vložíme do ohnivzdorné mísy a zalijeme omáčkou tak, aby bylo ponořeno.
Přikryjeme a necháme proležet. Čím déle se maso v omáčce rozleží, tím lépe chutná.



<b> 
MEDAILONKY PODLE  VÍTĚZSLAVA NEZVALA </b>

2 lžíce rostlinného oleje 
200 g rýže
400 ml vody
koření na pečení
2 kostky
120 g tvrdého sýra (eidam, ementál)
1 celer
2 větší rajčata
osolená voda

Necháme rozpálit olej. Přidáme rýži a necháme ji zesklovatět. Přilijeme vodu a vmícháme  bujón. Přivedeme do varu a
necháme přikryté na mírném ohni cca 20 minut.
Sýr nastrouháme a polovinu vmícháme do rýže.
Celer oloupeme, nakrájíme na silné plátky, vaříme cca 15 minut ve vroucí osolené vodě, vybereme a rozložíme
na plech na pečení. Navrch rozložíme rýži.
Rajčata nakrájíme na plátky a položíme na rýži. Posypeme kořením.
Posypeme zbylým sýrem a zapékáme cca 10 minut v troubě při 200 °C.



Požíráme za hlasité recitace poezie.
Dobrou chuť!!!

:-)

14 názorů

Moc pěkné. Možná taky něco přidám. Zatím tedy jen tip.

alina
25. 01. 2007
Dát tip
hmm...mňam!

guy
22. 01. 2007
Dát tip
:-)

:-))) celej papoušek :-)) t

děvče
20. 01. 2007
Dát tip
:-) T

BOMBA!

dadíková
19. 01. 2007
Dát tip
.)

Ten estragon mi ke Kainarovi nějak neštymuje, ale jinak lahodné, jen co je todleto, pravda.

Norsko 1
19. 01. 2007
Dát tip
A KDE JE TO MOJE PIVO, PAPOUCHU :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru