Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krátký přelet - GB Show

Výběr: a2a2a
31. 01. 2007
10
27
4621
Autor
Zbora

Čerpal jsem z almanachu Pod koněm v ležatá osm.

Ať již indoorová, či outdoorová poezie Adama Hobzika zůstává pevně uzavřena mezi městskými bloky. Je v ní primárně patrný kontakt s městem, jeho kulturou a postavami. Laděním, atmosferou a vpodstatě i stylem odkazuje na verše Václava Hraběte, a nutno dodat, že v jeho době by to mohly být verše formálně slušivé. Dnes už ovšem výrazná část obratů, skrze něž se snaží působit, postrádá onu původní "nekonformní" sílu, zvláště díky skutečnosti, že jim buď nechce, nebo nedokáže převléci háv, posunout je do "nenačtené" pozice. A přestože se pokouší text ozvláštňovat současnými motivy, sociálními vlivy a "rebelantstvím", a přibližovat ho hovorovým jazykem a občasnými vulgarismy, vyznívá stále vpodstatě tradičně, chvílemi ovšem až vysoustruženě, vychtěně. Na druhou stranu jeho básně, i přes přílišnou "kosmetičnost", působí uvěřitelně, víceméně prožitě a plynule. Nejsou liknavé ani bezradné. Autorovo vystupování srze ně je sebevědomé a pseudorozervaně - uhlazenovyrovnané. Forma bývá tradičně "v mantinelech" a rytmus povědšinou nerozhodí. Adam čerpá spíše ze světa, kterého je možné se "dotknout", než že by si vytvářel svůj vlastní - iluzorní. Zůstává uzavřen v realitě, bez potřeby překračovat pomyslný práh. To je, ať chceme nebo ne, deviza, se kterou má potenciál oslovit širší "nebásnickou" veřejnost. Je přímočarý a smysluplný, a tak víceméně splňuje požadavky "obecného" čtenáře na epickou poezii. Nepoužívá zkratky, ani vícesmysly. Je konkrétní. Ukazuje přesné a ohraničené stezky, ze kterých "se neodbočuje". Metafora, ani obraz není jeho prioritou. Je prožitkový. Není inovátor, a i když se o to zřetelně snaží, zůstává stále spíše v pozici tradicionalisty. Jeho rukopis je už natolik "čitelný", že se nedá předpokládat nějaký zásadnější odklon, výraznější posun. Adamova tvorba má ale každopádně výraz, je bezpochyby zajímavá, přístupná a působivá. Lidem se bude líbit, kritikům ne. Teď jde o to, co je důležitější.

27 názorů

Zbora
07. 02. 2007
Dát tip
To jsem si myslel.

blbjenka
07. 02. 2007
Dát tip
aha. a já pořád nemohla přijít na to, co tomu ještě chybí, a ona to byla úvaha na téma "kdo všechno za to může, protože já to určitě nejsem." :o) paudon, už mlčim. v životě bych si nedovolila dělat si z vás bžundu :)

Zbora
07. 02. 2007
Dát tip
Tak napiš Velle, jestli systém nechce udělat tak, aby se to dalo normálně opravit :o) Každopádně dík za zastavení.

blbjenka
07. 02. 2007
Dát tip
a já se tak těšila :( teda celej ten zůmovací projekt se mi zdál jako dobrej nápad, tak jsem se těšila jak se poučim a vzdělám a jak to bude fajn, a ono se teď zdá, že bude velkým úspěchem, až někdo napíše kritiku bez překlepů, chyb a hromady keců na téma proč to nejde opravit. pak to jaksi nepůsobí důvěryhodně a nevzbuzuje to příliš intenzivní dojem, že jste si dali záležet a víte, co říkáte :) což je škoda. nicméně to nemyslim nijak osobně, jen konstatuji dojem. pac a pusu blbja

pozorovatel
05. 02. 2007
Dát tip
pod poletikem? pokud vim, tak fouckault tu diskusi chtěl a že nikam nevedla, slyšim poprvý a přečetl sis taky, proč lyryk zmiňuje hraběte? asi ne.. ono asi nejde o to, co chci já slyšet, ale co bys nejradši slyšel ty nebo snad opravdu věříš tomu, žes to napsal dobře?

Zbora
05. 02. 2007
Dát tip
Nechci, protože to, jak jsem si všiml pod Fouckaultem a poletikem nikam nevede. Pokud mi tady napíšeš, že nemám pravdu s Hrabětem, a pod Lyrykovu kritiku, kde Hraběte také přímo zmiňuje napíšeš něco ve smyslu skvěle, připadá, mi, že nevíš co vlastně chceš slyšet. Končím, nebaví mě to, promiň.

pozorovatel
05. 02. 2007
Dát tip
ono to bude divný, ale já se tentokrát nepřišel přít spíš mě zajímá, jestli jsi schopnej obhájit vlastní kritiku, protože nikde v ní nevysvětluješ svý soudy pokud na někoho píšeš kritiku, měl bys vědět, co píšeš a jak jsi k tomu došeli

Zbora
05. 02. 2007
Dát tip
Četl jsem, přít se nebudu.

pozorovatel
04. 02. 2007
Dát tip
tak já jsem si chvíli počkal, co ti na to řeknou ostatní mně to totiž přijde jako hrozná kritika jen je škoda, žes to nenapsal do jedný věty kolik jsi četl od GBS básní, než jsi napsal kritiku? jeho tvorba neni ukotvena mezi paneláky.. (ostatně ten příměr ani nedovedu moc pochopit) "Je v ní primárně patrný kontakt s městem, jeho kulturou a postavami." primárně, jo? neřekl bych, kdybys psal o kulisách, ale tohle.. "Laděním, atmosferou a vpodstatě i stylem odkazuje na verše Václava Hraběte, a nutno dodat, že v jeho době by to mohly být verše formálně slušivé." v jeho době? s jeho jazykem a formou? jaký motivy a prostředky má.. Jakou že formou se teď píše? já si spíš myslim, žes jeho tvorbu zaměnil se svou venkovskou tradiční tvorbou.. ale snad si to myslel jinak "Dnes už ovšem výrazná část obratů, skrze něž se snaží působit, postrádá onu původní "nekonformní" sílu, zvláště díky skutečnosti, že jim buď nechce, nebo nedokáže převléci háv, posunout je do "nenačtené" pozice." a jaký obraty to jsou? snad si jich pár dovedu vybavit, ale ty o tom píšeš, jakoby psal výhradně stylem dob dávných a to je dle mého skromného názoru blbost "vyznívá stále vpodstatě tradičně, chvílemi ovšem až vysoustruženě, vychtěně." tady můžu jen polemizovat..., ale myslim, že je dost na jeho tvorbě patrný, že je čtivá a srozumitelná a nemá hluchých míst a neni vyumělkovaná nebo zkrátka nerozumím onomu literárně kritickému termínu "vychtěnost" (jako že chceš a chceš a hodně chceš a máš verše?) na zbytek nemám síly.. možná se k nim ještě později vyjádřim takže to jen shrnu: jestli ty spíš nemáš jen ten pověstný dojem a nesnažíš se o argumenty a dokazování a hledání v textu.. připouštim ale, že jsem tvojí kritiku možná špatně pochopil, protože je mi vážně nečtivá, těžkopádná, tvářící se hluboce, i když klouže po povrchu dojmů nic nedokazuje, o nic se neopírá, některá slovní spojení vydím poprvé a ty mi zboro přijdeš jako spíš hrající kritika, který se dolů dívá na autora a čtenářovi překládá své predikáty, což mi přijde spíš směšný, než abych to bral vážně vždyť jsi psal povídky, kam se poděla tvoje prazaičnost a srozumitelnost a lehkost? ty chyby si můžeš opravit a text se ti nerozsype, když tam nemáš ani enter

von umí psát i souvislej text! a výbornej... dokonce má hlavu i patu a dá se z toho vyčíst, co tím chtěl autor říct! a zbytečně neokecává.... tleskám a píšu tip :-)

Prosimtě co se na tom ještě může rozsypat? :)

Zbora
01. 02. 2007
Dát tip
Foucault: já Ti nevím, určitě je důležité číst, aby měl člověk alespoň jakž takž představu jak vypadá literární dílo...ale na druhou stranu když si něco přečtu, stává se, že mě to do určité míry ovlivní :o) ...takže teď když píšu, zásadně před tím nic nečtu, abych pak nezjistil, že jsem to opsal :o) poletik: to jsem psal doma, kde mi to kromě kurzívy, tučného řezu a formátování nebere ani entry...a teď už to nepředělám, jelikož by se mi to celé rozsypalo. Pišta: chybička se vloudila, a víš co je nejhorší, že jí nemůžu opravit, protože se to celé rozsype...jsem rád, že to samovůlí drží pohromadě...to má pro mě vědší důležitost, než skvostný pravopis :o)

Já ti dám "povědšinou", prevíte! :)

poletik
01. 02. 2007
Dát tip
Hutné trefné. Jen bych tam flákl aspoň jeden enter, aby to vypadalo líp.

a2a2a
31. 01. 2007
Dát tip
Důležitější je, aby se líbila lidem. Věřím tomu, že dobří kritici a dobří čtenáři ( těch je většina ) jedno jsou. Písmák je svým způsobem čtenářským ghetem, ze kterého můžeme kdykoliv odejít, ale pokud jsme uvnitř, má svá pro mnohé stravující nepsaná pravidla. Honzo, ještě jednou chválím.

Fouckault
31. 01. 2007
Dát tip
ta poslední věta je fakt trefná.. obecně platí čím víc máš načteno tím míň věcí jako gurmánovi se ti líbí.. "takže číst či nečíst?" Zboro? .-)

ceder_john
31. 01. 2007
Dát tip
bych to viděl spíš obráceně komu se bude líbit..

pozorovatel
31. 01. 2007
Dát tip
nekonrormě né

pozorovatel
31. 01. 2007
Dát tip
no, že to vidim jinak, je věc druhá, ale že Hrabě psal jinak, považuju za věc první až by mě zajímalo, co ti dnes přijde nekonformní a proč by se zrovna on měl snažit psát nekonrormě

dadíková
31. 01. 2007
Dát tip
jo dobrej extrakt..*

StvN
31. 01. 2007
Dát tip
Hutná kaše, tohle povídání.

Fouckault
31. 01. 2007
Dát tip
velmi dobrej kritickej destilát, ani slovo nazmar a každé sedí ****

a2a2a
31. 01. 2007
Dát tip
Velmi dobrá kritika, přehledná, srozumitelná, a při své poměrné stručnosti obsažná. Je to typ kritiky, která je přístupná širšímu okruhu čtenářů.

guy
31. 01. 2007
Dát tip
no jo, holt asi ve mně zůstalo, co do nás za mého dětství vtloukali - že vsjó čelavěk :-)

dadíková
31. 01. 2007
Dát tip
ale to ví přece každej guíku..:)

guy
31. 01. 2007
Dát tip
ta poslední věta mi vyzněla, jakože kritici nejsou lidé :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru