Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

G_B_Show z pohledu starého Pacera

Výběr: a2a2a
31. 01. 2007
11
25
4450
Autor
Pacer

Píšu tyhle řádky trochu vzdálen domova – což není podstatné – na mizerném internetovém připojení, což podstatné je. Nemohu si totiž otevřít stránky nicku G.B.Show a jsem odkázán je na díla, která vložil do své sbírky, vzniklé nepochybně k účelu kritizování Zoomem. A zde vzniká první problém – vybral věci, se kterými se spíše peru. Četl jsem díla jiná, kde mne jeho pohled oslovil a jen obtížně  budu po paměti citovat to, co se mi dříve líbilo.

 

GBS je pro staršího čtenáře, jakým já jsem dosti problémový. Člověku, kterého na podiu, filmovém plátně či těchto virtuálních stránkách vidím, čtu, poslouchám – ať je to herec, básník, spisovatel – tomuto člověku chci, nebo díky jeho výkonu musím věřit. Pak beru jeho slova zážitky, bolesti, radosti i písně za svoje – prožívám je s ním, provázejí mne hodinu, den někdy i část života.

 

Věk, či spíše víra v určitou zkušenost autora je  v tomto vztahu výrazný faktor. Když nevěřím, že prodavač zážitku prodává vlastní prožitek, ale cosi ze sekáče jinde přečteného, z filmového plátna shlédnutého, ztrácím zájem dočíst.

 

A to je můj problém s nickem G.B.Show. Je to zřejmě student rudýma ušima, a při jeho schopnostech by mohl současnost svou a svých vrstevníků popisovat v trochu jiném světle, ale on nepochybně nepíše pro mne. Já,  osobně postižen ztrátou mládí, očekávám od mladých pozitivitu, optimizmus, ano – tu a tam lásková zklamání, rozčarování s náhledu klíčovou dírkou do reálného světa, ale ne převažující dekadenci. Jistě, toto je můj osobní pohled na poezii – nikdy jsem nemiloval dekadenty, neměl jsem tendenci páchat sebevraždu s Utrpením mladého vechtra a nemám rád krákoravce ryze koherentní, pokud si z toho autor nedělá vnitřní srandu.

 

Kdyby GBS psal jen takové věci, neotevíral bych jeho dílka. Jenže on co chvíli osloví krásnou větou, myšlenkou – snad budu citovat přesně:

 

Jen párkrát za život se stane, že čas a místo tolik souhlasí mohl bych říct „ co o tom ty kluku můžeš vědět“, ale souhlasím

spíte s lidmi, které nemilujete, a když jo, je to vaše matka nebo sestra – zase bych se opakoval, ale je to velice pravdivé

Beatles už umřeli, leží tu na krovkách – jenže pro mne jsou nesmrtelní a žárovka svítí – prosím, autore, je to tvůj pohled z nevysokého pahorku poznání J

 

 

Každá oběť hledá svého vraha – takže GBS jistě nachází a i do budoucnosti najde své čtenáře, co dnes potřebují utvrdit ve své beznaději. Do dalších let pevně věřím, že GBS se z nálad, prezentovaných ve sbírce vylíže. Z mého neodborného pohledu má dar vidění a vyjádření, často velmi příjemnou pro mne formou.

 

Myslím, že GBS je pro velkou část Písmáckého publika potřebným autorem. Pacer se bude pravidelně koukat, kam se jeho myšlenky a názory ubírají.


25 názorů

Delahaye
22. 02. 2007
Dát tip
"ten člověk je legenda a tvoje chování naprosto nevkusný..." :-))))))))))))))) ááááááá ty si fakt píčus :-))))))))))) anebo geniální recesista

Nicollette
18. 02. 2007
Dát tip
ptal se tě někdo na něco?

Nicollette
17. 02. 2007
Dát tip
kultivovaná odpověď.... zřejmě se ti nedostalo od lidí mnoho cti, jinak si nedovedu vysvětlit ten tvuj ublíženeckej a negativní postoj vůči všemu :) tobě doporučuji táhnout do těch samých míst, spousta lidem se uleví

Nicollette
17. 02. 2007
Dát tip
madam sežrala moudrost světa a plive na nás jedovatý sliny měl by ses na ten písmák vysrat chrouste, věčně tě vidim nespokojenýho, nasranýho nebo někomu se vysmívajícího.... milej seš maximálně na dámy u kterých je aspoň malá šance že by ti daly, ale jak sem tam slyšela, moc se ti nedaří.... vem si svoje negativní připomínky a neurvalost a odkliď se s tim někam do ústraní, nejlíp k flašce (předpokládam, že ty to tak máš rád)

a2a2a
09. 02. 2007
Dát tip
jIŘÍ, I TVŮJ NÁZOR JE LEGITIMNÍ A REPREZENTUJE VNÍMÁNÍ MINIMÁLNĚ ČÁSTI ČTENÁŘŮ.

Craerassy
07. 02. 2007
Dát tip
doufám, že ti to jednou G.B. vrátí:-))) *

já nic neházela :-)) a ještě v neděli,bych si nedovolila po někom něco takhle navečer házet :-))

Pacer
04. 02. 2007
Dát tip
:) a to jsem to zase schytal..a při neděli :))

a se mnou to má pramáloco společného trdlo :-))

Pacer
02. 02. 2007
Dát tip
:..pro mnohé..ano, kvítí je pomnožné číslo :)

hezky jsi to napsal, jen co je pravda... ale to Ty umíš.. takovým tím rozvážný, vláčným způsobem, který má v sobě svůj půvab, pro mnohé okouzlující :-) t

Zbora
31. 01. 2007
Dát tip
Hezkys to napsal, tak nějak otcovsky :o)

pozorovatel
31. 01. 2007
Dát tip
bylo myšleno, že tam máš chyby

Pacer
31. 01. 2007
Dát tip
Nejmenší z Nikolek :) Aradis - jo, mám několik podobných kšeftů:) Šmírák - jo, četl - i tak to bylo myšleno:) Ostatním díky za návštěvu:)

pozorovatel
31. 01. 2007
Dát tip
a četls to po sobě? je to jak pohled dědečka nad vnoučkem:)))

dadíková
31. 01. 2007
Dát tip
fajn*

Sarrah
31. 01. 2007
Dát tip
*

Fouckault
31. 01. 2007
Dát tip
jojo, starej dobrej Pacer .-)*

Nicollette
31. 01. 2007
Dát tip
ty tvoje se mi líběj stejně nejvíc (jako kritiky) :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru