Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Peklo

02. 02. 2007
6
31
4751
Autor
Fairiella

Vzkaz pro všechny naivní holky, které přijdou po mně.

 
Plameny tančily flamengo divoké,
prudce a horce jí pálily oči.
ach, byly rudé a nad hlavu vysoké.
Viníky už nikdo neosočí.
 
Z horkého kruhu už není cesta,
vzpomeň si na mě, až budeš chtít pryč.
To peklo nemusí, děvenko, přestat.
Až na to přijdeš, tak klidně si křič.
 
Nevěř mi – té, která vně kruhu stojí.
Přes plamen stejně mou nevidíš tvář.
Jen se nech ubodat jiskérek roji.
Sama svou záchranu úspěšně zmař.
 
Plameny tančily flamengo ďáblovo,
spálily na uhel naivní oči.
Chudinka, démonu věřila na slovo.
Za to se platí. A svět se dál točí.

 
 

31 názorů

palino8
12. 02. 2007
Dát tip
*** len neviem, prečo si tu v kritikách otravujete život tým staříkom :P

úžasné pesimistické dielo...také ja mám rada...*** a avi

šak já vím:-) ale tento druh humoru je vtipný tak třeba týden, dál už je to jen trapnost:-) ale tak nikomu to neberu. Když někdo nemá na víc, tak se nedá nic dělat. A AVI jako bonus ...to je humor myslím velmi podobný. Taky se vtipem nemá nic společného

SENIOR
09. 02. 2007
Dát tip
Bylo mnou snad požadováno bez avi! Opravdu nehodlám číst ty vaše začátačnické plky, kór když první věta co vidím je nesmysl. Nikdy nepíšu o autorech, jen o kvalitě děl- jak to má být. To se naopak děje pod mýmy tak už nevkládám ani. Víc tu číst nehodláma a avízo rovnou smažu. Na tohle nemám čas.

Fairiella
09. 02. 2007
Dát tip
lord_Ivanhoe: SENIOR je zdejší vtipálek, patrně víc lidí najednou, kteří chtějí dělat něco jako "humor". Původně pod přezdívkou "Voloďa". ;)

asi bych zacitoval jednu moc vhodnou repliku, ale nejspíše by urazila... :-D Senior bohužel, neb je vytížen jak časově, tak neurálně, nestíhá ani čísti po sobě svoje patvary a překlepy. Styděl bych se, být velkým panem retraktorem, uhh, šak mě chápete...

Fairiella
08. 02. 2007
Dát tip
Baziliška: Stále jsi to nepochopila, ale nevadí, já se kvůli ničemu nečertím, to je poněkud podivné slovní spojení. Jen mi přijde, že každýmu by vadil sarkasmus, který by čišel z každého slova (a znovu nepíšu nikoho jmenovitě) - prostě čas od času někdo má chuť bejt zlej a blbě se vyspal a tak napíše nevímco, co ale může třeba ublížit - prostě - upřímně přiznávám, že mě někdy mrzí, co lidi napíšou, ale co je na tom sakra špatnýho? Nebudu předstírat, že je mi to tam, kde slunce nesvítí, když to není pravda. Tvůj přístup je jedna věc, druhá věc je, že ne každej kritiku bere stejně a já se otevřeně přiznávám, že ji neberu tak docela bez mrknutí oka.

Baziliška
07. 02. 2007
Dát tip
zajímá mě, co si jiní myslí o tom, co píšu a proto "žádám o hlubší kritiku"... nemůžu někomu vyčítat, že se mu moje věc nelíbí...nemůže se líbit všem a stejně se nemůžu čertit u nepříznivé kritiky...chtěla jsem kritiku, mám ji mít... (můj přístup, nenutím) jediný člověk ti tu nenapsal nic ve smyslu "jsi fakt nula"...jediná kritika v tobě může vyvolávat tenhle dojem a to je kritika od souhlasu s pravidly (avi)...ale jen při zběžném čtení, říká, že pokud je to adresované naivním holkám, není divu, že je to naivně podané...takže zase nic osobního... přečti si kritiky pod něčím od SENIORA - a pochopíš, co to je opravdu "negativní kritika", směřovaná na autora, ne na dílo...

Fairiella
07. 02. 2007
Dát tip
Baziliška: Fajn a co když nejsem z těch, co hned odsoudí svý dílo do indispozic, prostě čekaj, co ostatní řeknou? To pak mám taky dát do indispozic? Tzn. hned hodit "do starého železa", i když to tam nemusí patřit? Jistě, jedna věc je názor, druhá věc je jeho podání. Krom toho "hlubší kritika" není totéž jako "jsi fakt nula", ne? Jistě, máme svobodu slova a každý si může o cizím díle říct co chce (sama toho využívám), ale přijde mi zajímavé, když třebas někdo (nemluvím konkrétně) kritizuje poezii rýmovanou, která zrovna není v kurzu, za to, že se moc rýmuje nebo tak :) mně to přijde přechytralé, zvlášť mi přijde vtipné, když někdo řekne, že to má moc pravidelný rytmus. Ale to už je zase kolize názorů a o tomhle jsem schopná se dohadovat i u jinších děl než u svého :)

Baziliška
07. 02. 2007
Dát tip
neboj, vím to:)...četla jsem oba...je to nadsázka, ironie...nechápu, že to někoho může urazit... osobně nemám ráda kritiku typu: "ne, to ne", "už nepiš", "blbý", "jsi kretén" a tak;) když chci slyšet cizí názor (je jasné, že člověk je k svojí tvorbě míň kritický než ostatní, už jen ten citový vztah, že;), zaškrtnu si to políčko s hlubší kritikou...když nechci a vím, že kvalita dílka je eufemisticky řečeno "diskutabilní", dám jej do indispozic...neříkám, že při výtkách skáču radostí do stropu, ale když si o to říkám, mám to mít;)...tož tak:)

Fairiella
07. 02. 2007
Dát tip
Baziliška: Každej to vidí jináč, no Ale měla bys vědět, že SENIOR je Voloďka ;) víš, oto tu jde, toho neberu vážně, proto, kdo to je. A já vím, že by kritizovali mě, taky to tak neříkám, jen jsem říkala souhlasu, jakým způsobem se dá kritizovat - a těžko si nalhávat, že záporná kritika člověka nechá v pohodě - teda většinu lidí - jsem asi holt egoista a je to nepříjemné, nic víc :)

Baziliška
07. 02. 2007
Dát tip
nepřijde mi, že by SENIOR a souhlas s pravidly kritizovali tebe osobně...vyjádřili se k básničce, což jim těžko vyčítat, stojíš-li o hlubší kritiku... ty rýmy mi nepřijdou tak jednoduché, alespoň jsou celkem vkusné... téma mě bohužel neoslnilo, přijde mi, že se na to díváš černobílou optikou: oběť-viník, chudinka-démon...

Fairiella
03. 02. 2007
Dát tip
Alejandra Samuell a ostatní: Jo jo, jsem jednoduchá :-D :-D Fliegen, frisst mich!! :-D Ale SENIOR alias Voloďa je vždycky vtipnej :-D

Fairiella
03. 02. 2007
Dát tip
souhlas s pravidly: já se nerozohňuju, jen říkám, že vím, že se mě to nemá dotýkat, ale dotýká, když někdo něco, co jde zevnitř měš, označí za fádní... víš, u básniček to je tak nějak jinak.. nepíšu tak, že si furt kontroluju, jestli je to dostatečně originální rým. Snažím se to popsat nejlepšími slovy, co mě právě napadnou. To je jako když někomu řekneš "mám tě rád" a ten nevnímá obsah toho, co jsi řekl, ale jen, že je to klišé. Proto je o dost těžší přijmout kritiku za básničku než za cokoli jiného - podle mě.

Nemyslím, že by to byla pohrdající kritika, pokud ano tak vyznít rozhodně neměla. Číst to příjemné jistě není, ale když se rozhodneš tady publikovat neseš svou kůži na trh a ručíš svou vlastní hlavou. Za svou kritikou si stojím - tady taky ručíš svou hlavou. Ne vždy se daří napsat o textu něco smysluplného - což neznamená automaticky strhat. K textu nepřistupuju s tím, že ho hodlám strhat a snažím se být poctivý jak jen to dovedu. Ne vždy se to možná daří, ale myslím, že je zbytečné se kvůli tomu příliš rozohňovat a vést žabomyší války(hele klišé).

Fairiella
03. 02. 2007
Dát tip
souhlas s pravidly: jistě, chci hlubší kritiku, nevím ale, jestli hlubší znamená totéž co pohrdající... protože tak první tvoje kritika vyzněla. Ano, mám problém přijmout takovou kritiku, myslím, že nejsem sama. Ale rozdíl je konstruktivní kritika a něco, z čeho čiší znechucení... to není příjemné číst, ať je to klidně názor nebo kritika. Možná na to jen nejsem zvyklá (ne že by mě všichni žrali, ale prostě zas tolik lidí moje díla nečte, abych se denně setkala s tímhle typem názoru - stejně jako s pozitivním, který se však všeobecně vnímá příjemně, není liž pravda). No nic, pěkně se do toho zamotávám, ale doufám, že chápeš, co jsem tim myslela.

tak dobrá pokoušel jsem se hodnotit svým okem.a napsal jsem svůj názor, samozřejmě, že nejde jen o fádní rým a to, že myšlenku má o tom nepochybuji já jí tam jen nevidím, není pro mě natolik podstatná, abych se vracel. Máš zájem o hlubší kritiku, tak jsem podle svého svědomí napsal co si myslím.

Fairiella
03. 02. 2007
Dát tip
souhlas s pravidly: nejsi náhodou fádní ty, když ti jde jen o konce veršů a ne o verše celé? Možná ne, já nevím, třeba, když je rýmovaná báseň, je nejlepší vykašlat se na cokoliv co je před posledním slovem verše, napsat tam úplnou kravinu.Když tě rozčilujou nejfádnější rýmy, tak to nečti a ani se pochopit nesnaž, protože tě to už předem odradí. Pro mě osobně to tu myšlenku má, já ji tam vidím a vím, že nejsem sama. Někdo ji najde, někdo však ne. Nepíšu ale pro lidi, co si chtěj číst básničky, aby tam našli myšlenky, co tam nejsou. Vlastně píšu jako každej básník sobecky pro sebe. Takže se sem klidně nevracej,plakat pro to nebudu.

Nejsem naivní holka, alespoń jsem si toho zatím nevšim. Text jednoduše vystavěný na těch nejfádnějších rýmech - vzhledem k adresátovi se to dá pochopit. Rýmování o pekle - v tom bude asi nějaké poselství, to nechám luštit jiným. Celkový dojem: nic k čemu bych se chtěl vracet.

Honzyk
02. 02. 2007
Dát tip
Senior: DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Fairiella
02. 02. 2007
Dát tip
SENIOR: :-D :-D :-D

SENIOR
02. 02. 2007
Dát tip
JÁ tady nejsem nejaký hej či jakoby snad dokonce počkej. Trochu slušnosti mlada dámo. Už bez avi ano.

Fairiella
02. 02. 2007
Dát tip
SENIOR:ježiš velmi uznávám :-D Ó tak sorry pane voloďo, od teď tě budu titulovat výhradně Vaše Trapnosti :-D

SENIOR
02. 02. 2007
Dát tip
Já už nejsem žádný Voloda. Mán funkci a jsem jako redaktor velmi uznáván. Na tebe si vsak nejak přes onu familijérnost nepamatuji, takových snaživů je tu už spousta a věnovat se musime aspoň trochuby jako všem.

Fairiella
02. 02. 2007
Dát tip
SENIOR: Voloďko :-D Ty jsi mi tu chyběl :-D

SENIOR
02. 02. 2007
Dát tip
Připomíná spíš něco jak spívá daniel Lamda nebo tak nějak když se vysílalo v televizi klip z prvního válkosvětí. Nejsem hudební sluch ale to rytmo tam asi jakoby relativně sedí. Takže to není úplne začátečnické, však nepřekačuje jeho pochybnou úroven. U mé osoby raději více nehodnoceno.

Fairiella
02. 02. 2007
Dát tip
domin.go: díky a máš pravdu.. asi je to divný.. horce pálily... bylo to psaný docela naráz, takhle obvykle nepíšu, a nevšimla jsem si toho nonsensu :D ale už to tam nechám

domin.go
02. 02. 2007
Dát tip
mě se líbí ty rýmy sou nenásilný to se tady fakt nevidí každej den:) a celkově...je to teda dost ohraný,nepřináší nic novýho,občas i trošku patetický... ...ale líbí se mi to:) je to čtivý a tipnu si;) jen....horce pálily oči?!?

Fairiella
02. 02. 2007
Dát tip
Čertínek: byla :) Ale utekla.. :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru