Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak přežít cestování letadlem

04. 02. 2007
32
55
5950
Autor
Vaud

           Dříve poněkud monotónní cestování letadlem je dnes zpestřeno sérií striptýzových vystoupení během letištních kontrol. A nesvlékají se pouze slečny, které živí, že se nešatí. Neděravé ponožky a značkové trenýrky nosím hlavně kvůli celníkům. Ani lékař mě tak pečlivě neprohlíží. Jednou večer před odletem  jsem se ptal manželky, jak se jí líbí můj nový sestřih. Řekla mi, že se mi za celý den na hlavu ještě nedívala. To celníkovi by se něco podobného stát nemohlo. Zkouší, jak vám ušil krejčí kalhoty. Prohlíží si váš pásek a boty. Diví se, kolik si do letadla berete kolínské a proč máte po kapsách tolik mincí. Anglicky se tomu říká body check. Ostatně stejný výraz známe už z hokeje (bodýček). Pokud ho hrají i celníci, tak by mohli trochu přitvrdit, ale na letištní ligu to zřejmě stačí.

 

         Cestujete-li do zámoří, pak se vám jistě bude hodit několik rad. Předně, dysgrafici by neměli  do kolonky povolání vyplňovat profese jako  je „terarista“. Pokud se netěšíte na body check od velkého černocha, tak zkuste raději napsat „majitel obchodu s plazy“. Stejně tak při vyplňování víz nezaškrtávejte ani v žertu „ano“ při otázce „Hodláte páchat na území USA teroristické činy?“. Myslím, že tento dotaz byl již před lety zařazen do Cimrmanovy učebnice „Zbytečné otázky v kriminalistice“. Pro plynulost dopravy se doporučuje nekomentovat včasný přílet vašeho letadla radostným výkřikem: „To je bomba!“.  Může se pak poněkud zpozdit odlet. Můj poslední spolucestující zapomněl v letadle Satanské verše od Rushdieho. V podobném případě doporučuji nehledat a neprovokovat letištní personál. Tedy pokud nejste skalní příznivci body checku.

 

         Většinou nic nepašuju. Byly však doby, kdy pašování mohlo být povýšeno na  národní sport. Pašoval jsem na Kubu polské voňavky, které jsem tam vyměňoval za kubánské doutníky (doutníky smrdí o dost míň). Pak jsme taky pašovali do jedné muslimské země alkohol. Na způsob přišel jeden známý, který si koupil dlouhou zahradní hadici, napustil jí vodkou, zašpuntoval z obou stran a přivázal na kufr. Arabům se myšlenka zavlažování jejich vlasti velmi líbila. Jedna spolupracovnice se rozhodla, že propašuje dceři do Itálie plato vajec. Musím říct, že to byla velmi špatná investice. Pokutou předražená a teplem zkažená vejce byl bezpochyby nejdražší dárek. A nedávno mi jeden profesor vyprávěl, jak za totality pašovali devizy. Jezdil na kongresy se skupinkou dalších 3 lékařů a valuty dávali do ruličky a tu do kondomu a ten... do konečníku. Vždycky losovali metodou kámen-nůžky-papír, kdo z nich bude kurýr. Až při posledním totalitním zájezdu si všimnuli, že pan profesor jakožto člověk, kterého živí hbité ruce, nikdy neprohrál. Tak dojel až na systém panna-orel. 

 

         V prosinci jsem letěl do Milána. Pozvali mě tam na jakési jednání, kde polovina přítomných byli odboráři. Na zpáteční cestě celou Itálii ochromila stávka. Samozřejmě v dopravě. Nasraní francouzští odboráři kopali do kufrů a nadávali na debilní italské odboráře. Na letišti vládl  chaos. Můj let byl zrušen a o náhradním letu přes Budapešť nikdo neslyšel. Tak jsem v zoufalství pobíhal na letišti a telefonoval na všechny strany. Konečně jsem sehnal další let přes Vídeň. Problém byl v tom, že letadlo odlétalo už za chvilku.  Letištní běh už mám natrénovaný. Moji nervozitu trochu zvýšila paní v uniformě, která mi zastoupila cestu. Prý jestli bych nevyplnil asi 15 minutový dotazník o spokojenosti s italskými aeroliniemi a letištním personálem. Asi jsem řekl sprosté slovo. A pak se to stalo...

 

         Detektor kovů. Už potřetí mě vrací zpátky  a pořád na mně krucipísek něco pípá. Letadlo letí už za několik minut. Už jsem skoro ve spodním prádle a pípání nepřestává. Slyšel jsem, že to mohou dělat kovové výztuhy v podprsenkách, ale tu často nenosím. Je mi jasné, že mi letadlo uletí a já zůstanu spát na kufru v Miláně na letišti. Z hloučku celníků se jeden líně zvedá. Pomalu ke mně  kráčí.  Do dlaně si plácá příručním detektorem kovů. Zřejmě specialista na podrobný body check.

 

„Jak si holíte vousy?“, dostávám od celníka knock out hned zkraje.

 

„Cože?!?“ , nechápu. Myslel jsem, že jsem se přeslech. Tahle otázka mě úplně odzbrojila. Pár metrů odsud mi startuje letadlo, zkouškou na detektoru kovů jsem neprošel zrovna na jedničku a on se ptá na vousy!

 

„Žiletkou nebo holícím strojkem?“, pokračuje naprosto klidně.  „Já jen, že máme stejnej střih vousů a mě se to takle pěkně nikdy nepodaří vytvarovat.“  

 

„Žiletkou.... totiž chci říct strojkem... vlastně to střídám... a pak mám takový zastřihovátko,“ blekotám něco,

 

„Zastřihovátko, aha! Tak běžte, ať vám to neuletí!“ 

 

Nejdřív jsem si myslel, že to je nějaká skrytá kamera. Pak mi došlo, jaký mají v Itálii celníci skvělý výcvik. Zřejmě si teroristi vousy neholí a o existenci zastřihovátka nemají potuchy! Příště je v tom dotazníku pochválím.  Tedy jen pokud mě nebudou chtít dodatečně pokutovat za urážku celnice z oddělení spokojenosti zákazníků.

 

 


55 názorů

Vaud
29. 04. 2009
Dát tip
1) polske vonavky jsou repelent na zeny :-) 2) ja moc nepasuju - to se nema :-)) a kdyz pasuju, tak spasuju 3) asi mi pipal malej peniz v kalhotach :-))

Diana
29. 03. 2009
Dát tip
Zase moc hezké.T***

Vaud
04. 01. 2009
Dát tip
teď jsem si koupil ještě lepší :-))) (podle reklamy v TV :-))

Vaud
03. 12. 2008
Dát tip
Květoni - díky za čtení, jdu si taky postavit vodu na Yerbu :-))

Výborný nápad. Ten fejeton, i to maté (v diskusi). Jdu si postavit vodu.

Vaud
10. 10. 2008
Dát tip
hoj Sparkie, na Kube jsem by v dobach prehistorickych - nekdy v roce 1988 ted jsem si koupil Yerba mathe a bombillu od Argentince na rohu a jdu si delat caj :-)

Skafararix
20. 03. 2007
Dát tip
Toto je vobec prvy fejton co na pismaku citam a asi ho budu nasledovat dalsie...proste dobry prvy dojem:) A normalne som dostal chut ist lietadlom...len pre ten zazitok z odbavovania:)

Vaud
08. 03. 2007
Dát tip
fakt že jo, je to v žádosti o vízum do USA ;-))

Liss
08. 03. 2007
Dát tip
moje zkusenosti jsou jenom v ramci cestovani s eurolines, kdy jizdenka Lyon-Praha-Lyon placena z Ceska nemuze byt vydana na pobocce v Lyonu...a pokud u nich pres internet objednavate vice jizdenek najednou, delejte to zvlast-v mailu vam poslou jen jedno cislo rezervace, v realu pak chteji dve(prip. podle poctu jizdenek). ale jinak pobavilo...hlavne ta otazka o teroristickych cinech...ona tam opravdu je?

ty lenivec?

Vaud
04. 03. 2007
Dát tip
no, knížku někdy asi vydám, ale jsem úžasně línej to po sobě opravovat ;-)

:DDDDD obdivujem ťa...mňa také spojenia nenapadajú:D (a stále si mi neodpovedal, či si už nevydal náhodou knihu, ak áno, kde ju dostať:D )* a avi (nech sa Pali rozčuľuje, koľko chce;)

Vaud
02. 03. 2007
Dát tip
Alojs, díky ;-)))

Alojs
02. 03. 2007
Dát tip
od základu úsměvné, jindy přímo smích vyvolávající. navzdory délce velmi pěkný fejeton -nenudil jsem se a tipu litovat nebudu :) * Nejlepší bylo: "Asi jsem řekl sprosté slovo." :)

Vaud
22. 02. 2007
Dát tip
podezdívko, díky moc za čtení!!

podezdívka
22. 02. 2007
Dát tip
Jako vždy brilantní a zábavné! *t

Vaud
15. 02. 2007
Dát tip
Ahojda! Díky za návštěvu! Přijďte zas ;-)

Nedlloyd
13. 02. 2007
Dát tip
Jo, jeste jsem to nedocetl do konce a uz si tu musim poznamenat ze se bavim...fajn...tip

Craerassy
11. 02. 2007
Dát tip
Vaude, ty jsi mistr slova a já jen malý kritik na to, abych si troufla na hlubší kritiku, kterou tu žádáš...pro mě jsi ten, kdo dokáže slovy vyvolat úsměv a to je velký dar...:-) *

Milly
09. 02. 2007
Dát tip
:-))) hezký......, já tě taky čtu! :o) -t-

Smeesheck
06. 02. 2007
Dát tip
Ahoj, tak to me v Chicagu to moje letadlo uletelo...to bude asi tim, ze se neholim a mam dlouhle vlasy....o udelatkach nic nevim....zato tam byla tlusta cernoska s kamenou tvari, kterou ani vyraz ztracene ovce neobmekcil. Miluju spani na letisti....

Vaud
05. 02. 2007
Dát tip
Díky za návštěvy!!! Jsem rád, že mě čtete. Mám velkou radost a dává mi to sílu něco dělat! Fakt díky! tohle už je třetí věc z letišť co píšu pokud jste četli mého Čichvce, kde jsem musel stvrdit podpisem aerolinkám jako svědek, že čínský pasažér neudržel svěrač: v listopadu na mě o půlnoci v Chicagu před House of Blues volal jeden pán, který mě poznal, že musím s ním do jiného baru, kde sedí skupina lidí, kterým historku vyprávěl a nikdo tomu nechce věřit. Úplně jsem se vyděsil, protože jsem hned věděl, že mi zase pro změnu tohle nebude nikdo věřit. Nicméně mám 2 velmi důvěryhodné svědky ;-)

Markel
05. 02. 2007
Dát tip
:-))) - T

kawa
05. 02. 2007
Dát tip
:-)) t

Kytiii
05. 02. 2007
Dát tip
...další z mnoha skvělých... super jsem se pobavila... dík *

Sarrah
05. 02. 2007
Dát tip
super Tě zase po delší době číst :o)*

Zbora
05. 02. 2007
Dát tip
:o)

Vaud
04. 02. 2007
Dát tip
Ahojda Fairiello - mám radost, že mě čteš! Máš pěkné vílí jméno ;-)

Fairiella
04. 02. 2007
Dát tip
Na to, jak se blíží půlnoc, mě tohle dost probudilo :-) Konečně něco, co je skutečně vtipné a nehraje si to na smysl pro humor (nemusí, protože ho to má) :-D Tip

Vaud
04. 02. 2007
Dát tip
vesuvanko - díky moc za všechny návštěvy a tip!! Vždycky mi uděláš radost!

vesuvanka
04. 02. 2007
Dát tip
jako vždy, výborný fejeton, letištní spring bych absolvovat nemohla, mně by uletěla všechna letadla před nosem :-))) TIP

zelva
04. 02. 2007
Dát tip
Vaude mě spíš přej cestování vlakem bez komplikací

gemina
04. 02. 2007
Dát tip
:D ses proste problemista:D

Vaud
04. 02. 2007
Dát tip
Hančo díky ;-) gemi - fakt se mi to stalo!! měl jsem pocit, že mě takhle nikdo nedostane a to mi ještě jedno letadlo uletělo při letu tam, ale to už by se do článku nevešlo ;-)

gemina
04. 02. 2007
Dát tip
huuustýýýý fakt se ti to stalo, nebo mlžíš?:)

Hanča
04. 02. 2007
Dát tip
Prostě a stručně - nádhera :-) Moc se mi to líbilo *

Vaud
04. 02. 2007
Dát tip
to jsem moc rád ;-)

Vaud
04. 02. 2007
Dát tip
Prophet - díky, cosino jsem taky neslyšel, možná cazzino ;-) zelvi - přeji hodně body checků s necelním přítelem a létání jen Jumbo Jetem ;-))

zelva
04. 02. 2007
Dát tip
Toto me moc pobavilo sice sem ece letadlem nikdy neletela ale treba jednou poletim a bodýček ten mů j přitel zvládá s přehledem a to není ani žádný celník:-))) tip

Prophet
04. 02. 2007
Dát tip
Perfektni dilko, diky. Dero evidentne neumi italsky, nebot COSINO by ital nikdy nerekl.

Dero
04. 02. 2007
Dát tip
Děkuji za zodpovězení, ale mám výhradu. V češtině sis pro gadget/faccendu/ding zvolil rozhodně krásnější výraz, než ta slova mají v daných jazycích. Taková manipulace se čtenářem! Každý totiž ví, že gadget je přeci udělátko, cosa (lépe cosino) a ding zase věcička. Kdepak, pozorný čtenář si povšimne, když je tahán za nos. Na druhou stranu musím přiznat, že písmenka grotesknost mohutné gestikulace nepostihnou, proto se zastřihovátko připouští. Hezký den. :o)

Vaud
04. 02. 2007
Dát tip
díky za návštěvu k popisu se použije balastní slovo z příšlušného jazyka: anglicky gadget italsky una cosa? faccenda? švýcaři říkají ding a zbytek se opíše za mocné gestikulace ;-)

Dero
04. 02. 2007
Dát tip
Po dočtení tohoto výborného fejetonu se mi stále vrací jedna otázka, o níž vím, že mi nezodpovězena dnes nedá spát. Jak se proboha italsky/anglicky/nečesky řekne zastřihovátko? :o) *

Pacer
04. 02. 2007
Dát tip
:) ano, tisíce veselých příběhů. Na druhou stranu, stál jsem na střeše dvočat pár dnů před a v následné díře pár dnů po - tak těm celníkům rád podržím:))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru