Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nikdy ze mě nebude Ital

06. 02. 2007
41
65
5155
Autor
Vaud

Milá ségro, všechno nejlepší k Tvým narozeninám! Tvůj velkej bráška ;-)

Nikdy ze mě nebude Ital. Už jsem se s tím smířil. Pokud si představíte typicky snědého Itala na jedné straně, pak mě hledejte na protipólu. Nejtmavší odstín mé kůže je barvy staropanensky růžové. A to jen v případě, že se na slůnci nespálím. Spálím se skoro vždycky. Svůj vzhledový italský handicap doháním pojídáním pizzy, parmské šunky, sušených rajčátek, popíjením ristreta a amareta, pokřikováním na děvčata, gestikulací na řidiče a láskou k malým motocyklům. Jedna věc mi ale chyběla – mokasíny. Správný Ital chodí naboso v mokasínech se šňůrkou kolem dokola. Má rifle nebo tříčtvrteční pláťáky, bílou košili a přes ramena svetr - nejlépe od Benettonu.  Citelně mi chyběly mokasíny.

 

Pak jsem je dostal. Dárek od rodičů. Byly uprostřed a vevnitř tmavě modré a po stranách hnědé. Rozhodl jsem se, že zúročím svůj nový Italian look. Těšil jsem se na rande! Oblékl jsem si italský playbojský stejnokroj -  pláťáky,  košili, svetr a ... mokasíny! Mohl jsem vyrazit! Samozřejmě naboso. Šel jsem za svou dívkou, se kterou jsem chodil teprve krátce. Dosud jsem neviděl její rodiče. Vlastně jsem nebyl nikdy ani u ní doma. Jako Ital jsem se konečně dočkal pozvání.

 

První překvapení bylo hned za dveřmi. Její rodiče se vrátili dřív z nějaké cesty. Navíc jsem viděl tatínkovy bačkory. Moje dívka (dnes moje žena) měří nějakých 165 cm.  V tatínkových bačkorách se dalo lyžovat. Hrdě jsem je odmítl. Nevím proč, ale představoval jsem si spíš zakřiknutého připlešlého úředníka a ne 150 kilového chlapa. Pak přišla druhá rána – mokasíny pustily barvu. Tmavě modrou. Tmavě modrá dost kontrastuje s mojí staropanenskou růžovou. Zkoušel jsem barvu otřít ubrouskem nebo ošoupat o rohožku. Marně. Měl jsem tmavě modré nohy. Velmi tmavě modré nohy.

 

Moje dívka mě vstrčila do kuchyně, kde za stolem seděl její zamračený otec. Vzápětí utekla někam pryč. Pantáta vyplňoval skoro polovinu místnosti. Nepřestával se mračit. Pochopil jsem, že je to něco jako vstupní zkouška. Co se mu asi honilo hlavou? „Tak tenhle chcípák chodí za mojí dcerou?“ Nedůvěřivě si mě prohlížel. Já jsem se krčil na druhé straně stolu. Hrál jsem si se solničkou. Mlčeli jsme. Když už jsme mlčeli hodně dlouho, tak mě napadlo, že bych mohl něco říct. Nějakou konverzační větu. Něco o počasí nebo tak...

 

„Mám... mám modré nohy“, zněla úplně první věta, kterou jsem řekl svému

                                     budoucímu tchánovi.

„To, jo“, dostalo se mi ujištění.

 

A pak jsem si hrál ještě další čtvrt hodinu mlčky se solničkou. V duchu jsem proklínal všechny pizzy, ristreta, amareta, Benettony a hlavně – hlavně přiblblý italský mokasíny! 

 


65 názorů

..no..dobře děláte..reklama není nikdy na škodu..:))))

Vaud
28. 08. 2010
Dát tip
S Kvetonem si prihravame :-)

:)))))))))))))))))))))))))..tebe budu chodit číst..dostala jsem tip od květoně a jsem mu neskonale vděčná..:))

Vaud
14. 08. 2009
Dát tip
Italove se poznaji trochu lip - jeste maji treba specialni barevny batohy, ktery se nosi jen tam. Ja uz Spanela poznam podle drobnosti jako jsou veci od Adolfo Dominguez, Custo, Disegual nebo jinych spanelskych paradicek :-)

Augustus
14. 08. 2009
Dát tip
No vidíš, to také není špatné, ne?;-) Mimochodem mají Španělé také nějaký stejnokroj na balení? Nejlépe podle politické příslušnosti?

Vaud
14. 08. 2009
Dát tip
:-)) jo, a naráz je ze mě Španěl - to jsem tenkrát ještě netušil...

Augustus
13. 08. 2009
Dát tip
Občas se tak ptám, proč se mládí a představování rodičům u chlapú obvykle tak podobá. Každopádně máš u mne TIP. Přinejmenším za vyvolání krásné vzpomínky.

Vaud
08. 05. 2009
Dát tip
to je figura zvana dvojity odpichnuty letajici Cestmir :-)) vetsinu ostatnich zaberu mam z bufetu :-))

Vaud
08. 05. 2009
Dát tip
tohle je moje posledni foto z tenisoveho turnaje :-))

Vaud
08. 05. 2009
Dát tip
zrovna jsem napsal druhou prihodu s botama :-)) jeee, holky se o me poperou - to se mam!!

Diana
24. 03. 2009
Dát tip
A to si tě vždycky násilím utrhnu od pusy - vlastně od očí, protože nemůžu tě shltnout na posezení, že? ;-)

Vaud
24. 03. 2009
Dát tip
ctes rychleji nez stacim zazivat :-))

Diana
24. 03. 2009
Dát tip
Perfektní! Jen se děsím, jak těch fejetonů ubývá. Honem piš další, senzibilně předvídám krutý absťák, až tě dočtu! Pak mne budeš léčit, pane doktore!********

Vaud
04. 01. 2009
Dát tip
Květoni - velcí dramatici mnou očividně opovrhují :-)) D4N - díky za návštěvu :-)

Naprosto dokonalé. Vzpoměl jsem si na jednoho ptáka, který žije na Galapágách. Tuším terej modronohý. Ale ten to nemá od bot. Druhý záchvat smíchu jsem dostal nad příspěvkem: hm, mně tohle přijde takový hodně suchý.. koupil si mokasíny, šel za svou holkou, nohy mu zmodraly a scénka s otcem. I tak se to dá napsat. Ale drobný rozdíl v těch verzích je.

Vaud
08. 08. 2007
Dát tip
Yaonee - díky ;-)) Teď jsem si někde přečetl, že se jmenujou boat shoes ;-) Nedávno jsem si koupil v Chicagu další ;-), protože se nedovedu poučit z chyb ;-)

avox
29. 03. 2007
Dát tip
jo, vidím to v barvách :-)) */

jeje, tvrdá realita...:DDD

Vaud
04. 03. 2007
Dát tip
U_A díkes - ledy se prolomily až celkem za dlouho - tchán byl v té době podnikatel a já jsem měl PGS stipendium 3 500 Kč/ měsíc, což v jeho firmě neměly ani uklízečky takhle málo... Tak měl trochu obavu, jestli uživím rodinu ;-)

myslím, že sa zase začalo moje posilňovanie brucha:D to je geniálka...a ako sa potom roztopili všetky ľady?:D * a avi (chudák Pali, zase ma bude chcieť zabiť pre všetky avi...nemá tu čo nebyť:D )

Vaud
03. 03. 2007
Dát tip
přátelé díky!!

podezdívka
22. 02. 2007
Dát tip
Opět skvěle napsáno. Věta - "Hrál jsem si se solničkou" - mě fakt dostala :-)) *tip

Vaud
17. 02. 2007
Dát tip
to mě nenapadlo! ale pokud mají italové takové charizma na všechny dívky, tak se občas vyzují ;-)

Jade
17. 02. 2007
Dát tip
pokud vim, v Italii se navstevy nezouvaji... proto pravi Italove muzou chodit naboso aniz by museli vystavovat modre nohy:)

Craerassy
11. 02. 2007
Dát tip
kruciš...to mě nenapadlo...takovou nožku bych brala:-)))

Vaud
11. 02. 2007
Dát tip
jestli sis oškrabala pemzou nohu z čísla 38 na 36, tak to mohla být výhoda ;-)

Craerassy
11. 02. 2007
Dát tip
no mně to tak vysvětlili...ale už nikdo mi neodpověděl na otázku, čím si ty báby z unie myjou nohy, protože já to drhla každičký den pemzou a po každém našlápnutí to den ze dne víc a víc štípalo:-)))

Vaud
11. 02. 2007
Dát tip
Crae - skvělé a dokonce báseň!! Já jsem si myslel, že je to nějaký šmejd a ono je to takhle nařízený z Unie. To se tada nedá nic dělat! ;-)

Craerassy
11. 02. 2007
Dát tip
koupila jsem si nové boty...ta černá prošla přes silonky na kůži...při reklamaci mi paní prodavačka po třicetidenním čekání vysvětlila stanovisko výrobce: podle evropské unie musí být stélka boty vyrobena z přírodního materiálu a tento pr7, bohužel, pouští barvu...na místě jsem z toho vyvodila závěr: podle černých nohou poznáš kdo jde s dobou každý kdo má nohy černé k unii se hlásí věrně! chceš-li býti za dámu zouvej se jen po flámu jen ožralej nezeptá se proč máš nohy jako prase *

poliana
11. 02. 2007
Dát tip
Výborný!!!Doporučuji schovat pro Honzíčka...Doufám, že má dědu rád!

Alojs
08. 02. 2007
Dát tip
povídka to není... trochu (silně) mi to připomíná jeden můj výtvor (avšak rozhovor s rodiči), kde to rovněž není povídka. bohužel, ta správná kategorie tady dlouhou dobu chybí, takže výčitky tohoto typu se vznášet mohou, avšak plně opodstatněné nebudou do doby, než se nám próza rozroste. samozřejmě, svižně napsané, lehce vtipné. *

Sarrah
07. 02. 2007
Dát tip
:o)*

gemina
06. 02. 2007
Dát tip
:D ty tvoje dilka se dostavaj nekam uplne jinam...nevim jestli je to spatne, libi se mi to, ale chybi mi tvoje stary veci. ale pointy mas dobry:)

MeTB
06. 02. 2007
Dát tip
Rozjezd dobrý, ale ta povídka mi nějak chybí.

Lakrov
06. 02. 2007
Dát tip
Benetton, Rifle, pizza (chybí značka) - připadám si, jak když v televizi vypukne reklama. A zápletka sama? To je jako když pak začanou Bakaláři. Teď se to vlastně jmenuje 'Nevymyslíš'. Jinak skvělé. Taková 'současnost za 500'.

Narvah
06. 02. 2007
Dát tip
hm, mně tohle přijde takový hodně suchý.. koupil si mokasíny, šel za svou holkou, nohy mu zmodraly a scénka s otcem. trošku málo..

pozorovatel
06. 02. 2007
Dát tip
a já hrál jednou fotbal bez kopaček chápete? jako bez bot *

Hanča
06. 02. 2007
Dát tip
Koukám, že jsem ti zapomněla dát tip. Tak tedy opožděně :-)

dadíková
06. 02. 2007
Dát tip
hezký.:)

Hanča
06. 02. 2007
Dát tip
:-)) Moc pěkný, ale zažít bych to nechtěla. Dokážu si živě představit, jak to muselo probíhat *

Díky za pěkné počtení, je to vtipný a umí to vyprávět víc než dobře.

physis
06. 02. 2007
Dát tip
:))*

fungus2
06. 02. 2007
Dát tip
Dobré o)))

Zuzulinka
06. 02. 2007
Dát tip
tak to je paráda, mám to z kůží podobně jako Ty, rozhodně nejsem Italka a jednou jsem šla na rande, tehdá do kina v máminých polobotkách...byly černé, já měla ponožky...a...dál, to už budeš znát*

Dero
06. 02. 2007
Dát tip
Ten výraz "pantáta" je na hraně, ale Ty dokážeš ukočírovat sebedivočejší text. Mohu jen pogratulovat Tobě ke kvalitními dílu a nám, čtenářům, ke kvalitnímu počtení, které na tomto místě nechává pachuť šafránu. :o) *

Vaud
05. 02. 2007
Dát tip
Ahojda, díkes, že jste se stavili! Od dob, co jsem dělal v Římě hasiče, na Itálii nedám dopustit ;-) Zboro - to byl Ital zimní ;-)

Zbora
05. 02. 2007
Dát tip
Já jsem se teda předevčírem procházel centrem a nějaké Italy jsem potkal (spíš se dá říct, že jsem měl pocit, že nepotkávám nikoho jiného než Italy) a nutno dodat, že ani jeden nebyl naboso v mokasínách. Asi se jednalo o jiný druh :o) Jinak jsem se opět královsky pobavil.

kawa
05. 02. 2007
Dát tip
:-))

Kytiii
05. 02. 2007
Dát tip
:o) no mooc povedený... taky bych stála o to se takhle pěkně ztrapnit... *

sidonia
05. 02. 2007
Dát tip
super:)))))

vesuvanka
05. 02. 2007
Dát tip
Moc hezky napsané, zasmála jsem se, i když - dostat se do takové situace, vůbec by mi do smíchu nebylo :-)))... TIP

zelva
05. 02. 2007
Dát tip
na to sa nedá nic jiného napsat jen, že když se daří, tak se daří:-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru