Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Za gulášek a kávičku

12. 02. 2007
5
9
2632
Autor
tonas

tady není co dodat

Když mne brali za Bretšnajdra, stříhali mne dohola, vypadal jsem jako blbec, jak ti všichni dokola ...


Za gulášek a černou kávu




Lidovky připravily na tento víkend „bombu“, jak se v novinářském žargonu říká mimořádným článkům, které mají přilákat velký zájem čtenářů. Tentokráte je to na první, druhé i třetí straně novin pod centimetrovým titulem přes čtyři sloupky „Nohavica a StB …“ , obsáhlé povídání o jedničce naší folkové scény. "Ten dacan!" ulevíte si po přečtení: Nejen jímavý a citově patetický písničkář, ale všehoschopný fízl - lepkavý mravní sviňák, který za trochu tolerance mocných a pohoštění drobným žvancem sloužil skrze svého estebáka Liberdu bývalému komunistickému režimu, donášeje podle pokynů na lidi, kteři mu uvěřili a skrze onu důvěru chtěli, aby s nimi podkutával trouchnivějící základy komunistického státu.
Nohavica byl veden v pohošťovací kategorii B, kde jeho styčný tajný mohl utratit se svým donášečem nejvýše čtyřicet korun za schůzku.Když Jarek donesl něco zvláště zajímavého, mohl mu Liberda ještě koupit na přilepšenou pišingr.Kdyby se Jára vypracoval do kategorie A, mohl navíc dostat desítku pivo nebo stopku kořaly.To už nestihl, protože přišel převrat. Kolik asi prožrali s Klausem na společném obědě v Třinci, když se poslední pátek bratřičkovali při prezidentově návštěvě ?)

Kdo měl iluze, může je nacpat do kontejneru!

Noviny ze zbytku dokumentace bez nejmenší ohleduplnosti na základě nově objevených písemností referují o práskačské odvrácené tváři barda-padoucha, který za svou víc než vyvedenou a komerčně organizovanou tvorbu sklízel bezvýhradné uznání a obdiv, které zneužíval v tajných službách totalitě.

Nic než odsouzení a pohanění falešného idolu, co totálně selhal, se do komentáře o něm a jeho donášečství nepatří, přesto snad úplně na konec, po pohrdavém odsouzení skety, zůstává drobeček lítosti. Prožil jsem si estébácké namlouvání a přestože jsem vyčerpán kategoricky odmítnul, vím dobře jak málo stačí, aby člověk přikývnul a vzal vnucované péro do ruky.

„Patnáct let,“ pravil jsem tehdy dotěrným tajným v jednom podkrovním opavském bytě, kde mne drželi, „žiji nepřekonatelnou nechutí ke komunistickému státu, závislém na Sovětském svazu. Než bych hodil za hlavu těch patnáct let a tento motiv svého bytí a přijal spolupráci, raději bych se oběsil.“ Tak jsem vyváznul z tenat bolševických drábů. Nohavica tu sílu neměl Bude se teď až do konce svých dnů jen brodit hanbou člověka, který selhal.

Když jsem pročítal ono odporné téma na stránkách lidovek, položil jsem si otázku - není toto atraktivní povídání o lidské zbabělosti folkového prominenta nástrojem, jehož smyslem je odpoutat pozornost od mnohonásobně škodlivějších zlotřilců, kteří přivedli národ do zhouby a pokračují v tom na nejvyšších místech politických stran a skrze ně i státních a místních správ. Vím, že vedení stran (sociální demokracie na místě prvním) i významných institucí, které jsou jejich doménou (vhodnějších označením než „stran“ je „tlup“ neboť ve skutečnosti jsou to tlupy) je prolezlé fízly (v Ostravě nepochybně stále fizlují ti nejvyšší a nejvlivnější, kteří už vlastní žlaby v Praze). Tito lidé mají permanentní možnost prohrabávat usvědčující dokumenty a likvidovat je, což už činí od bezzubého převratu. Každý z nich doufá, že než se “na něj dostane“ budou jejich podlosti proměněny v dým a oheň. Ještě závažnějším pokleskem, než spolupráce s StB, je spolupráce se sovětskou KGB. Archivy této tajné služby na Lubljance jsou přeplněné českými jmény lidí, kteří tu u nás stále vládnou – a hodně vysoko - a „pracují“, protože nic jiného jim nezbývá. Byly jich za minulého režimu tisíce a tisíce jich zůstaly. Jak dokládá zuřivá obhajoba ruské putinovské fobie z amerického radaru sociálními demokraty, skuteční šéfové mnoha našich politiků a státních správců sedí dva tisíce kilometrů východním směrem.



12.02.2007








Formulář pro vložení kritiky

9 názorů

JirkaS
15. 02. 2007
Dát tip
Včera jsem sesmolil: Ach milý Jarku překrásně jsi zpíval /z Těšína vlaky jezdily až k nám/ do všech tvých leporel do všech jsem se díval v kavkazských horách byl jsem přikován Vzpomenu Bulata z té převeliké Rusi A pana Voloďku - no toho jakbysmet... S čím přišli „vod novin“ tak nad tím odříhnu si otočím stránku Oj podělal se svět! Všechno je zdá se trochu na levačku My národ Švejků v sobě nezapřem! tisíce Bretšnajdrů /a jiných estébáčků/ potkává člověk den co den Avšak nesoudím. To si nedovolím. Jen v tom přehěšli informací člověk tone. Je těžké se rozhodnout....

tonas
13. 02. 2007
Dát tip
Ono to tak vypadá, jako bys i ty nosil zprávy za guláš. Jsou tam v tom tvém psaní dvě slova, která bych ti dal za pravdu: "Nevím vlastně"... Ano nevíš - a nevíš vůbec nic!

tonas
12. 02. 2007
Dát tip
Je to truchlivé s tím Nohavicou. Ale co se dá dělat. Poezie a umění vůbec si nejednou osedlá podivné typy. Jeho písničky se budou líbit i nadále, ač ovanuté pachem jeho licoměrnosti. Čekal jsem, že toto tvrdé povídání mi přinese odpor epického okolí.Jsem potěšen mírností reakcí Musím doplnit, že vidět ten jeho pád až na dno, předpokládá mít vlastní zkušeností s podlostmi, které se tak rojily po ruském vpádu. Já je mám.Prožil jsem vlastně život ve vnitřním exilu u pro mne neodpovídající práce, ve stálém rozhořčení nad špatností poměrů i lidí a trochu lituju, že jsem se neodhodlal odejít. Dnes tuto lítost koriguji, prože sleduji do detailu všechny nepříjemné peripetie svých dětí v cizí zemi, kam jsem jim pomohl před zločinným politickým násilím, který je prvním projevem bolševismu. Prožil jsem dvě úžasná vzepětí v životě - šedesátý osmý a listopad po dvaceti jedna letech. Oba trvala tak krátce. Paradoxní je, že v časech po semišové revoluci mám osobní potíže úplně stejné, jako před nimi. U moci jsou totiž skoro výlučně lotři z minula a na idealisty, kteří jim dělají potíže, si kolektivně vyšlápnou. Nohavicu jsem měl docela rád, stejně jako zástupy kamarádů, kteří dnes skoro všichni nesou podobné znamení jako on, protože jako on v té zkoušce neobstáli. Hlavním viníkem je všek ten předchozí režim, který dělal z lidí strašpytly a ten tehdejší režim je odpovědný z větší části ještě i za poměry dnešní.Zdravím vás všechny

vesuvanka
12. 02. 2007
Dát tip
Toníku, mám z toho rozporuplné pocity, nějak nemohu uvěřit, že by Nohavica..., ale fejeton jsi napsal moc hezky... TIP

Nedlloyd
12. 02. 2007
Dát tip
Fajn, v pohode. Zajimave tema, namet...chybi mi v tom ale rysy fejetonu?

Vaud
12. 02. 2007
Dát tip
Já v tom mám trochu pocitový guláš Pamatuju si, jak jsme při posledním zvonění zpívali Nohavicovy písničky a báli se, jestli nás ještě nestihnou vyloučit ;-) Kdybych byl v jeho kůži, tak po mediální kampani asi otvírám někde láhev s vodkou a snažím se uchlastat. Pro mě tady běhá několik miliónů větších hajzlů, kteří si mnou ruce a Jarek mi udělal hodněkrát radost ;-) tzn. vidím to stejně jako ty

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru