Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sylvie Krobová recenze na koncert

17. 02. 2007
2
9
2206

Včera jsem měl to štěstí poznat novou vycházející hvězdu písničkářského nebe - Sylvii Krobovou

Sylvie Krobová rozsvítila RW

 

Není mnoho umělců, kteří dokáží své diváky přikovat k židlím a navodit atmosféru naprosté soustředěnosti a hrobového ticha s příjemnými mrazivými pocity, které se dostavují vždy, když se člověk setká s výjimečným uměleckým zážitkem a přitom mu v hlavě rezonuje: „Tak to je přesně ono!“ Sylvie Krobová to umí mírou vrchovatou. O tom se mohli přesvědčit posluchači jejího recitálu v pátek 16. února na koncertu v píseckém RW café.

Silně emotivní šansony Sylvie Krobové, hrající střídavě na piano a akordeon, doprovázel na bezpražcovou basu Oto Sukovský, a bylo patrné, že si hudebně i lidsky výtečně rozumí. Páteř večera tvořily písně z debutového alba Stín, kde Sylvii vedle Sukovského ještě doprovází na violoncello Vojtěch Havel.

Když vlastní zvukomalebné lyrické texty zpívala Sylvie konzervatoří proškoleným operním hlasem, byl to skutečný zážitek. Svůj barevný zpěv přitom používá bez operních manýr, ovšem moduluje ho krásným a často překvapivým způsobem. Od jemného hladivého vokálu vystoupá rázem o dvě oktávy výše, aby se v mžiku vrátila do ještě klidnější polohy a naprosto nečekaně píseň okořenila tak expresivním výrazem, který nejde pozorně nevnímat a nebýt v tom nejlepším slova smyslu uhranut. I při velmi náročné pěvecké interpretaci se s velkou lehkostí bravurně doprovází na piano a akordeon. Klouzavé basové tóny Oty Sukovského vše  příjemně podbarvují, někdy až minimalisticky, až jejich doprovod evokuje Badalamentiho úvodní znělku k Městečku Twin Peaks.  Zásadní umělecký dojem z celého koncertu je pravdivost výpovědi, lidskost a vnitřní pokora písničkářky, která se v uměleckém světě sice pohybuje již řadu let, ale jako umělec solitér vydala svůj debut teprve v loňském prosinci.

Asi se neubrání srovnávání s Radůzou, ale to je asi osud všech písničkářek s harmonikou (např. Jany Vébrové), které přichází ve známost „až po Radúze“, což je velká škoda především pro posluchače. Sylvie Krobová má s Radůzou společný skutečně jen ten nástroj.  Interpretací, výpovědí a uměleckým projevem je naprosto svá a originální. Není tak přímočará a kramářská, spíše niternější, o to je poslech její hudby náročnější. Když se ovšem na Sylvii Krobovou naladíte, nebudete rozhodně litovat. Přivede vás k sobě, do klidu vlastního nitra.

Vlastnímu recitálu Sylvie Krobové předcházel koncert Petra Hilského a jeho kapely Jam Sessžer. Bohatý večer ještě předtím otevírala vernisáž Hilského obrazů v ERWÉ galerii, mezi nimiž najdeme písecké motivy, abstrakce i akty. Tato výstava bude v prostorách minigalerie ERWÉ k vidění až do 17. března.


9 názorů

Alojs
11. 03. 2007
Dát tip
dost dobře napsané. mám pocit, že jsi podal vše podstatné a navíc ve velmi úhledné formě (profesionální). zasloužíš si tip a můj další zájem :)

Karolko: Díky za návštěvu, Sylvie bude určitě taky ráda, když navštívíš i její koncert, a ujko čas ji mám pocit už prověřovat začíná, myslím, že o Sylvii ještě uslyšíme,a to že jako více ... :)))

Karolko
22. 02. 2007
Dát tip
Ľubezné dielko, ktoré snáď ujko čas preverí.*

papouch
19. 02. 2007
Dát tip
:-)) to jo ale já mám raději Morvanky :-) Ale až pojedu přes Písek, tak dám vědět :) tož ať se daří

Rainerů ssmosebou stále stojí a točí Plzeň, ty přežijí vše a všechny :))) "... a holky, Karle, ty máme nejhezčí na celým světě..." a v Písku to platí dvojnásob, a rozhodně nejen z Jitexu

Norsko
18. 02. 2007
Dát tip
pape, já byl v písku několik let po tobě ... škoda, že sem si tě trutnově nevšim :-)

papouch
18. 02. 2007
Dát tip
no já vojákoval v Písku 1985-6 , takže se od té doby toho asi hooodně změnilo .. Chodíval jsem k Rainerům .. je to tam ještě? :-) A ty holky z Jitexu..!! No raději nemluvit :-))) Byl jsem u radistů.. A ty rvačky s tankistama!!! Dostali na prdel.. :-) ..mám na Písek hezké vzpomínky Na tom Trutnově to byla fakt Sylvie, už jsem si jist .. Třeba na tom trutnově byla nervózní, (ono je to fakt mega a to rozhodí kdekoho), ale tam mě fakt nepřesvědčila, .. je fakt že slyšet ji třeba na malé klubové scéně by bylo něco jiného .. nojo, dyk říkám, každý má rád něco inčího :-)

papouch: jestli byla Sylvie Krobová na Trutnově opravdu netuším je to dost možné, ovšem jestli to nebyla zrovna Jana Vébrová (to je spíš holka, S.K. je přece jen už zralá žena)- ta snese srovnání s Radůzou spíš, ale každopádně díky za názor, mě Sylvie Krobová dostala, což nejlépe zjistíš na jejím koncertě, silnější a zajímavější mi pravda připadá, když se doprovází na piano, ale i s harmonikou je zajímavá, a jestli jsi v Písku sloužil vlasti, tak věřím, že máš na město nad Otavou fajn vzpomínky a někdy se sem třeba vypravíš, co zrovna takhle do RW CAFÉ, je kousek od kamenného mostu

papouch
18. 02. 2007
Dát tip
v Písku jsem byl na vojně :-) (nebyla Krobová na Trutnově 2006? Byla tam jedna holka s harmonikou .. jo, byla to ona .. takže jsem ji viděl a vzpomínám si že mě moc nezaujala, páč mi to připadalo takové jako "zakaždoucenufolk" a slabý odvar Radůzy .. ano, jak píšeš - to srovnání s Radůzou se vnucuje, ale u Krobové je to do očí bijící .. možná že za toho půlroku se posunula jinam, ale na Trutnově vůbec nebyla "svá" a nebylo to nic zřetelného a invenčního .. tož tak .. Ale každý má své, co se mu líbí, žejo :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru