Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Quo vadis, člověče?

19. 02. 2007
3
1
1325
Autor
berrie

Procházím se po světě a sleduji dění kolem. Někdy až musím zavírat oči, abych neviděla utrpení, necítila nelidskost, nepřátelství... Srdce se mi pod tou tíhou svírá bolestí a křičí: "Dost! Dost!" Nutí mě se ukrýt do kouta, pryč od všeho. Hlavu složit do dlaní, nevnímat křik. Ruce mi chladnou od vzteku a obličej rudne...

Jsme lidé, a přesto spousta z nás jimi není. Jakoby do nich vešlo zlo a poutalo všude zkázu, peklo... Na světě nežijeme sami, o Zem se dělíme se zvířaty, přírodou... To díky nim můžeme vlastně žít, dýchat vzduch, smát se, milovat někoho...A jak se jim lidé vlastně odvděčují? Přírodu naprosto ničí, neváží si jí, zvířatům ubližují - týrají je, nemilosrdně a bolestivě zabíjí, i když někdy ani nemají důvod.

Jednou jsem četla článek týkající se zvířat, proč se vlastně dostanou do útulků. Co jsem projížděla řádek po řádku, z očí se mi řinuly čím dál větší slzy. Nedokázala jsem pochopit jejich činy a kroutila jsem s nechutí hlavou. Jak někdo může psa přivázat do tunelu, kudy hojně projíždějí auta, dát k němu dopis s doklady a odjet??? Prý, že by ho neměli kam dát...! Pche! Radši budu se svým pejskem, co ke mně má důvěru a nikdy by mě nezklamal, někde klidně i pod mostem nebo v nepohodlném domě, než ho opustit...! To nikdy! Víte, moc bych takovým lidem, co mají srdce tohle učinit, přála, aby je někdo odkopl stejně jako ony to udělali tomu pejskovi....! Zkuste si jen představit, vžít se do toho, jak se to zvíře cítí. Ano je to jenom zvíře, ale přesto má srdce a cítí, umí mít rád!

A jak se cítí příroda, když přijede auto a do lesa odhodí odpadky...!? Když je vzduch zamořen kouřem...!? Pak se lidé vlastně diví, že je mnohem více hurikánů, bouří...co zabíjí... Já se ani tak nedivím. Možná vám to přijde dosti směšné, ale myslím si, že těmi přírodními pohromami se příroda jen mstí...!

Takže až jednou zase půjdete třeba na procházku do lesa či do parku a budete mít chuť odhodit nepotřebný obal od sušenky, zamyslete se a radši si jej uschovejte do kapsy a vyhoďte do nejbližšího koše... a uvidíte, že ze sebe budete mít lepší pocit...! P.


1 názor

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru