Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

27. 04. 2001
9
0
3568
Autor
blbjenka

Sama v cizím bytě ( 1999 )

Jsem sama v cizím bytě a nevím, nevím ani kolik už dní Jsem sama v cizím bytě a čekám na svítání a potom zase čekám až se setmí Jsem sama v tomhle městě a je mi celkem prima i když je trochu zima i když mám strach Jsem sama v celém světě jak malá mořská víla abych se nenudila přebírám hrách Jsem sama v cizím bytě jsem opuštěné dítě pomalu se vytrácím Jsem sama v tomhle domě snad někdo přijde pro mě možná že pan domácí co tady bydlí Jsem sama v cizím bytě... přirůstám k židli
guy
16. 08. 2005
Dát tip
každej občas přirůstal ... a chvílema přirůstá dál, když je příznivý klima ... *

jojo, viz zoo, já zas pomalu přirůstám ke křeslu:o)))))) *

zoo
01. 09. 2001
Dát tip
MUSÍM dát TIP, protože nad představou hýždí vrůstajících do umakartového sedátka jsem se za celý dnešní první září prvně pousmála... :-))


Bacil
11. 05. 2001
Dát tip
Blbjenko, já jsem rád, žes je odeslala - stálo za to se k tomu vrátit.

blázen
11. 05. 2001
Dát tip
Blbjenko, mi se zase třetí sloka a ten dodatek z nějakého (i když asi ne literárně-toeretického :-) důvodu líbí nejvíc, i když je pravda, že "pomalu se vytrácím" mi tam zas rytmicky nesedí. Ovšem drobné arytmie, jakož i jiné prohřešky proti čemukoli :-), třeba proti praxi vyplývající z literární teorie, Ti naprosto odpouštím, vědom si toho, jaké množství jich sám vyrábím. A pokud jde o ty kategorie, když si myslíš, že to není dost kvalitní pro označení báseň, je to Tvoje věc ... já říkám, že pro mě jo :-). Přemýšlel jsem nad tím a nakonec jsem došel došel k názoru, že ať už svá dílka budeš dávat do kterékoli kategorie, stejně je budu číst, takže je to nakonec jedno. :-)

blázen
10. 05. 2001
Dát tip
Nojo, tohle ani předchozí podle mě nepatří do blbůstek .. Zase moc hezké ... jenom se mit občas trochu nezdálo rytmicky ... ale v tom já se nevyznám:-)

blbjenka
10. 05. 2001
Dát tip
určitě vyznáš, blázínku, věř svýmu citu. A jsem ráda, že mi to říkáš, aspoň někdo je tu objektivní, zamyslím se nad tím. Co se kategorie týče, blbůstka to možná není, ale "básní" si to netroufám nazvat, je to jako vždy říkudlanka, takže něco mezi. A díky za přízeň.

blázen
10. 05. 2001
Dát tip
Blbjenko, do básní to určitě patří ... ještě jsem nedokázal zcela rozpoznat, co řadíš do kategorie říkudlanek, ale každopádně nejsem jediný, komu se to líbí a ti ostatní by se mnou jistě souhlasili, že rozhodně nejde o klasickou blbůstku ... blbůstka (aspoň podle mého gusta) má být pro zasmání, ale Tvoje blbůstky jsou na přemýšlení a jsou (aspoň podle mě) relativně vážné , pročež to už nejsou blbůstky (teda opět z hlediska mé definice :-) ) A pokud jde o ten rytmus, já vím o toerii zhruba tolik, že nerozeznám ani daktyl od trocheje :-), čtu, jak mi slova plynou a tady jsem se hlavně při prvním čtení párkrát zadrhl. Teď jsem si to četl několikrát znova všiml jsem si, že nejvíc to cítím v první sloce, teda 3. a 7. verš mi nesedí přízvukem a kromě toho je tam pár veršů, co se s ničím nerýmujou. Vzhledem k tomu, že tomu opravdu skoro vůbec nerozumím, ber mě s rezervou (napsal jsem to proto, že sis to přála a o své objektivitě na tomto poli si dovoluju pochybovat, protože i přes tyto nedokonalosti se mi ta říkudlanka líbí - i když některé Tvoje další věci víc). Navíc to ještě může dopadnout tak, že přijde někdo s lepšími teoretickými znalostmi a pošle mě s tímhle do háje :-) Ale co :)

blbjenka
10. 05. 2001
Dát tip
no vidíš, blázne, jak jsi chytrej :o) s 3. a 7. veršem máš naprostou pravdu, vím o tom, ale když se ví, jak to přečíst, tak se to dá zamaskovat ...:o) ale v jednou s tebou nesouhlasím, nejhorší není první, ale třetí sloka ( teď doufám, že to nikdo nezačne rozpitvávat ...:o) verše, co se s ničím nerýmujou nejsou v poezii až zas tak něco neobvyklýho, i když já to obvykle v říkudlankách nedělám a k těm zatracenejm kategoriím: máš naprostou pravdu v tom, že blbůstky mají být asi vtipný, což já nejsem a neumím. ale zas to, čemu já říkám říkudlanky, je na "báseň" formou i obsahem příliš jednoduché. Například u tohohle : tak stupidní rýmy jako strach-hrách nebo prima-zima podle mě nemaj v "básni" co dělat. A vůbec. :o) Vyjadřuju se prostě jednoduše, žádný krkolomný metafory ze mě holt nevypadnou ( teď doufám, že mě zas někdo nenařkne ze sebepodceňování, já si náhodou myslím, že někdy taková jednoduchá říkudlanka může někomu přijít vhod víc než kdovíjaká "Poezie" ) Takže budu mít asi vždycky problémy s kategoriema, ale snad si to každej nějak přebere. jo a mimochodem, kdyby sem zabloudil ještě někdo mimo blázna, tak si z něj všichni vemte příklad... protože já ( i když jsem možná na Písmáku jediná ) o konstruktivní kritiku opravdu stojím

blbjenka
10. 05. 2001
Dát tip
taky bych mohla drze rozeslat avíza, že jo... :o)

Bacil
01. 05. 2001
Dát tip
Možná je lepší si začít s tou židlí povídat :-) báseň líbí, moc.

Yeziiinka
01. 05. 2001
Dát tip
Působivé... a někdy lze osamět v cizím bytě dokonce i za stálé přítomnosti hostitelů...

djPis
28. 04. 2001
Dát tip
snad jsi nešla sama domů. V tom případě tu zůstal zase jiný sám, no to je tedy dobrý. Vždyť ty děti (jsou to děti) to by museli být aspoň holka a kluk. Tak ty už jsou asi velký. Leda, že by jste si nějaký malý koupily.

djPis
28. 04. 2001
Dát tip
jéééé fuj -koupili-

Albireo
28. 04. 2001
Dát tip
To se opravdu nedělá - ale nebýt toho, nenapsalas bys tuhle hezkou básničku. **

DarkMind
28. 04. 2001
Dát tip
:)

djBoss
27. 04. 2001
Dát tip
a né,je mi hrozně fajn, jsem ráda,že někdo zuří...

Klárka
27. 04. 2001
Dát tip
přiznám se, že jsem se nechala zaskočit koncem (a celou dobu, co jsem četla, myslela jsem na naše děti že je nesmim nechat samotný)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru